[#1] amiga 1200 + dysk hitachi
witam,

Mam od niedawna Amige 1200. Zamieniłem ROM na 3.1 i kupiłem dysk Hitachi 10 GB. Po podłaczeniu - dysk jest w workbenchu 3.1 wykrywany. Mogę stworzyc partycje o łącznej pojemności 8GB. Utworzyłem 3 partycje: 2GB, 3GB i 3GB. W obecnej sytuacji mniejszym problemem jest fakt utraty 2GB... :)
Po sformatowaniu tych partycji (straaasznie długo to trwa.. formatuje jedną partycję jakies 40-50 min) zacząłem instalować WB 3.1 na bootowalną... Jednak zaraz na początku, po wybraniu partycji, odpowiednich opcji z keymap itp, system pokazuje, że "Disk #partycja# has a checksum erroc on block XXXXX". Podczas próby instalacji na innej partycji jest to samo... Próbowałem nagrać dla sprawdzenia jakies pliki z dyskietki systemowej to nagrywają się na dysk twardy bez problemu. Nie działało, więc zacząłem szukać :) Przeczytałem artykuł z tego forum nt. partycjonowania i zauważyłem, że w HDToolBoxie po wciśnięciu "change drive type" i poźniej "read configuration" - pokazuje mi, że dysk ma pojemność -121 Mega... Również nie da się zmienić Mask i MaxTransfer w ustawieniach nowo utowrzonej partycji (po zapisaniu zmian te wartości pozostają bez zmian).. Może to ma coś z tym wspólnego? Może źle rozpoznaje dysk? Ma może ktoś pojęcie co może być nie tak?
Spróbuję jeszcze ze SmartFileSystemem, może pomoże...

Dzięki za wszelkie uwagi

edit: aha, ten dysk Hitachi to jest 2.5"

Ostatnia modyfikacja: 31.03.07 09:46
[#2] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #1

na pewno pomoze fast ata 1200 :)

[#3] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #1

cześć,

Jeśli nie Masz Fast ATA 1200 i chcesz korzystać z kontrolera na płycie, to najlepiej zaopatrzyć sie w dysk do 4 GB. Jak będzie 4,3 GB to też się nic nie stanie. Niema wtedy żadnych problemów. Co do MAX TRANSFER, to po zmianie wartości musisz nacisnąć ENTER ! Też miałem taki problem i pomógł mi jeden z kolegów na forum :).

mic
[#4] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #1

standardowa ami 1200 obsuguje dyski do 4GB i trzeba bylo robic rozne tricki z softem i mozna bylo wiecej. A tak to polecam os3.9 tam ju znie ma problemu z dyskami i ogulnie system lepszy, ale najpierw dokup sobe jakis fast.

[#5] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Banderas, post #4

Wystarczy system 3.x + karta blizzard (blizzkick + odpowiedni pacz
rozwiązuje problem)

[#6] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Kaczus, post #5

Łatwo powiedzieć :), cyt. karta blizzard (blizzkick + odpowiedni pacz
rozwiązuje problem). Musi ją najpierw kupić, a Wiesz, że to nie takie proste kupić dobrego blizzarda :)

mic
[#7] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@mic, post #6

nie pamietam, ale AmigaOS 3.9 chyba tez wymagal min 4 mega....

[#8] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@mic, post #6

A LoadV43Module też wymaga Blizzarda? Mam to jako osobny app w C. Bez problemu działa mi na "firmowym" IDE dysk Samsung 10gb. Oczywiście mam BlizzardaIV :).

Ostatnia modyfikacja: 31.03.07 13:16
[#9] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #1

Tak jak juz wiesz:
1. Roziwazanie sprzetowe, czyli kontroler FastATA.
2. Uzyj AOS3.9. Mozna pobawic sie tez w zalatanie odpowienimi plikami WB3.1.

Aktualnie stworz partycje na obszarze ponizej 4GB (dla bezpieczenstwa okolo 100 MB mniej). Reszte dysku zostaw wolna, dopoki nie wykorzystasz ktorejs z powyzszych mozliwosci.
[#10] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Kaczus, post #5

Czy pamietasz teraz jaki to patch?
Ja w A1200 mam HD o pojemnosci 256 GB, ale to dzieki FastATA, ale gdybym go nie mial, to pewnie kombinowalbym tak jak to zrobili w AOS3.9...

Ostatnia modyfikacja: 31.03.07 14:16
[#11] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Andrzej Drozd, post #9

dzięki za odpowiedzi!
na razie zrobiłem tak, że stworzyłem 3 partycje: 2GB, i 2x 3GB, tylko sformatowalem ta pierwsza (nie mam cierpliwości czekać na sformatowanie pozostałych). Nagrałem "ręcznie" WB3.1 z wszystkich dyskietek i jak na razie system się uruchamia z HDD.
Myślałem, że jak się ma ROM 3.1 to już nie ma problemów z dyskami powyżej 4GB (tak przynajmniej doczytałem na tym forum:)
Fast ATA... hmm.. kolejny wydatek:) A mialem tylko sobie kupic A1200, żeby poprzypominać sobie stare, dobre czasy (super frog, the settlers itp :)

[#12] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Andrzej Drozd, post #9

Partycje to max 2 gigową, chyba ze ma fixa, ale wtedy mialby i fixa
na scsi... inaczej beda problemy.

Ostatnia modyfikacja: 31.03.07 14:19
[#13] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Andrzej Drozd, post #10

Patch był kiedyś na stronie Amigi do ściągniecia... Później jak wydali
AmigaOS 3.5 to zniknął...

[#14] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Kaczus, post #12

Nie chodzilo mi o wielkosc partycji, tylko o to,aby uzywac aktualnie obszaru nie wiekszego niz 4 GB. Reszte mozna spartycjonowac/uzywac w pozniejszym czasie, gdy bedzie taka mozliwosc.
[#15] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #11

Jak powstał rom 3.1, to niektóre płyty na PC miały jeszcze problemy z
dyskami większymi niż 512 mega.... Trzeba było większość z nich
patchować, albo specjalne sterowniki podgrywać...

[#16] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #11

Proponuje ci takie rozwiazanie (aby nie marnowac wolnego miejsca ktore mozesz uzyc):

Stworz sobie jedna partycje systemowa o pojemnosci okolo 100-200 MB i kilka o wielkosci 700 MB, oczywiscie mieszczac sie w granicy 4GB (ostatnia zrob np. mniejsza jezeli nie zmiesci sie 700 MB).

Dlaczego 700 MB? Nie bedziesz mial pozniej problemu zgrac zawartosci na plyte CD. Warto takze podzielic soft na kategorie i trzymac go dla porzadku w odpowiednich partycjach.
[#17] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #1

Witam ,wiem ze Fast -ata jest droga ale za to możesz kupić 4XEIDE99+ allegroCDFS które umożliwia obsługę dysków powyżej 4Gb. Poszukaj nowszego HDToolboxa .W moim przypadku tez tak było ( chciałem kupic gołą a-1200 i pograc w setlersów.Cannon foder ) a skończyło się tym ze mam Fast-atę , apollo40/40, dysk 40GB, scandubler , monitor do PC, kartę sieciową do neta PCMCIA i to wszystko w obudowie tower, a teraz rozglądam się za Mediatorem. W twoim przypadku też tak będzie ( ZOBACZYSZ) Pozdrawiam Leszeksas
[#18] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #1

sprawdz to moze pomoze strzałka w prawo

http://aminet.net/package/disk/misc/frap_v1.0

[#19] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Kaczus, post #13

z tym patchem to chodzi o nowy SetPatch i scsi.device (beta), ktory mapowany jest po starcie systemu przez LoadModule, w AmigaOS 3.5/3.9 nowe scsi.device (nie beta) jest w "AmigaOS ROM Update" i standardowo moduly mapuje SetPatch44+

Ostatnia modyfikacja: 31.03.07 20:03
[#20] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #11

lukaszd napisał(a):

> dzięki za odpowiedzi!
> na razie zrobiłem tak, że stworzyłem 3 partycje: 2GB, i 2x 3GB,

Do 4GB max. jak pisał Andrzej. Na partycję botującą wystarczy 100MB.

> tylko sformatowalem ta pierwsza (nie mam cierpliwości czekać na
> sformatowanie pozostałych).

Formatuje się z opcją QUICK wtedy jest naprawdę szybko.

>Nagrałem "ręcznie" WB3.1 z
> wszystkich dyskietek

Bardzo dobrze. Bez dysku Install można po prostu skopiować pliki na HD.

> Myślałem, że jak się ma ROM 3.1 to już nie ma problemów z
> dyskami powyżej 4GB (tak przynajmniej doczytałem na tym forum:)

Jak już wspomniano paczuje się SCSI i filesystem FFS. Trzeba pamiętać (jeśli będziesz bez fast-aty to robił) by użyć format64 a nie tego co jest w OS3.1. Nową wersję FFS ładujesz za pomocą HDToolBoxa do RDB dysku. Możesz użyć do tego celu HDToolBoxa z OS3.1 jak również do podziału dysku powiedzmy 60GB. Ja tak robiłem i było OK. Pokazują się dziwne liczby, ale należy je zignorować. Suwakem na oko można też podzielić dysk. W końcu nie trzeba go dzielić z wielką precyzją.

> Fast ATA... hmm.. kolejny wydatek:) A mialem tylko sobie kupic
> A1200, żeby poprzypominać sobie stare, dobre czasy (super frog,
> the settlers itp :)

Do tego wystarczy aż nadto 1GB. Ja mam obecnie taki zamontowany. Też czasami pogram, a robie znacznie więcej, bo pracuje codziennie na Amidze i zarabiam na niej na życie.
[#21] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Nie chodzi o moduły, które można załadować przez blizzkicka np...
Wcześniej, zanim pojawił się AmigaOS 3.5 był dostępny... Możliwe, że
kod to ten sam...

[#22] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@rjack, post #20

Zamiast HDToolBoxa do partycjonowania można użyć HDInstToola - na
aminecie jest...

[#23] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Kaczus, post #12

to plik na FFS max 2GB, partycja do max 4GB, zreszta bez patchy na scsi.device z NSD/TD64 to i tak partycje od poczatku "obszaru" >4GB na dysku nie beda do odczytu, a jesli partycja na dysku ma rozmiar powyzej 4GB to i tak lepszy SFS.

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 00:50
[#24] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@lukaszd, post #1

niedawno mialem dysk tej firmy i ten sam problem i doszedlem do tego, iz chodzi o brak DMA w kontrolerze, ktorego ten dysk wymaga (mam FastATA). wymien dysk na innej firmy to bedzie ok.

[#25] Re: amiga 1200 + dysk hitachi

@Kaczus, post #7

Kaczus napisał(a):

> nie pamietam, ale AmigaOS 3.9 chyba tez wymagal min 4 mega....

Na opakowaniu od AmigaOS3.9 napisali, że minimum to 6MB Fast RAM.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem