[#1]
amiga 1200 + dysk hitachi
witam,
Mam od niedawna Amige 1200. Zamieniłem ROM na 3.1 i kupiłem dysk Hitachi 10 GB. Po podłaczeniu - dysk jest w workbenchu 3.1 wykrywany. Mogę stworzyc partycje o łącznej pojemności 8GB. Utworzyłem 3 partycje: 2GB, 3GB i 3GB. W obecnej sytuacji mniejszym problemem jest fakt utraty 2GB... :)
Po sformatowaniu tych partycji (straaasznie długo to trwa.. formatuje jedną partycję jakies 40-50 min) zacząłem instalować WB 3.1 na bootowalną... Jednak zaraz na początku, po wybraniu partycji, odpowiednich opcji z keymap itp, system pokazuje, że "Disk #partycja# has a checksum erroc on block XXXXX". Podczas próby instalacji na innej partycji jest to samo... Próbowałem nagrać dla sprawdzenia jakies pliki z dyskietki systemowej to nagrywają się na dysk twardy bez problemu. Nie działało, więc zacząłem szukać :) Przeczytałem artykuł z tego forum nt. partycjonowania i zauważyłem, że w HDToolBoxie po wciśnięciu "change drive type" i poźniej "read configuration" - pokazuje mi, że dysk ma pojemność -121 Mega... Również nie da się zmienić Mask i MaxTransfer w ustawieniach nowo utowrzonej partycji (po zapisaniu zmian te wartości pozostają bez zmian).. Może to ma coś z tym wspólnego? Może źle rozpoznaje dysk? Ma może ktoś pojęcie co może być nie tak?
Spróbuję jeszcze ze SmartFileSystemem, może pomoże...
Dzięki za wszelkie uwagi
edit: aha, ten dysk Hitachi to jest 2.5"
Ostatnia modyfikacja: 31.03.07 09:46