kategoria: Sprzęt
[#1] Obsługa rozszerzenia pamięci do A1200
Razem z amigą (a raczej w amidze) dostałem takie cudo:

Domyślam się że to rozszerzenie pamięci. Ktoś potrafił by dokładnie określić?

Wpięte było 4mb ramu. Zworki ustawione na 2mb i tak ją ami widziała. Ustawiłem zworki na 4mb i ładnie wykrywało 4mb.

W tym tygodniu kupiłem kość 32mb SIMMu i po ustawieniu zworek na 8mb wpiąłem do karty. Wszystko niby działa i WB się uruchamia (na razie z dyskietki bo mam problem z dyskiem), gry z dyskietek działają.

Nie dają mi jednak spokoju zworki J3 - J6, ktoś mógł by mi objaśnić ich funkcje?

Do czego jest puste gniazdo obok procesora?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 13:49:48 przez Beliar
[#2] Re: Obsługa rozszerzenia pamięci do A1200

@Beliar, post #1

Co do J5 to chyba wyłącza wykrywanie karty przez Amigę, J7 wyłącza/włącza obsługę PCMCIA, tzn, ogranicza pamięć do max 4 MB, bo kolejne 4 MB pokrywa się z adresem PCMCIA i wtedy nie wykryje Ci karty włożonej do PCMCIA, albo będą problemy z jej działaniem.

EDIT: link wg tego opisu J6 włącza tryb kompatybilny z PCMCIA, ale nie ma wyjaśnienia o co dokładnie chodzi.

Zworką J3 możesz chyba ustawić pod jakim adresem ma być ustawione 8 MB, aby była możliwość równoczesnego korzystania z PCMCIA i 8MB. Jak się mylę, niech ktoś mnie poprawi.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 14:10:22 przez SuperBuster
[#3] Re: Obsługa rozszerzenia pamięci do A1200

@Beliar, post #1

ta karta to 1208MA

btw: "amiga", "amigą", "amidze" WTF?
[#4] Re: Obsługa rozszerzenia pamięci do A1200

@Beliar, post #1

Ten duży scalak to koprocesor matematyczny - do liczb zmiennoprzecinkowych.
Obok masz drugie gniazdo na ten sam koprocesor, tylko w innej obudowie - z pinami na dole (PGA) zamiast na bokach (PLCC). Obok gniazdo z 4 nóżkami jest prawdopodobnie do wstawienia kwarcu, który ma ten koprocesor taktować. Zworki obok (J8 i J9) są pewnie do włączenia koprocesora.
[#5] Re: Obsługa rozszerzenia pamięci do A1200

@teh_KaiN, post #4

Tylko po co kupił 32MB zamiast tylko 8MB
[#6] Re: Obsługa rozszerzenia pamięci do A1200

@damianx, post #5

bo na alledrogo było akurat 32mb za 19zł a nie znalazłem aukcji z 8mb koscia
[#7] Re: Obsługa rozszerzenia pamięci do A1200

@Beliar, post #1

Nie dają mi jednak spokoju zworki J3 - J6, ktoś mógł by mi objaśnić ich funkcje?
Na ile ja to ogarniam, to karta ma w owych zworkach rzadko spotykane możliwości. Mają one znaczenie, jeżeli zamontujemy SIMM-a 8 MB (albo większego, widzianego jako 8 MB). Gdy zworka J6 jest założona, 8 MB fastu jest widziane jako ciągły obszar od $200000 do $9FFFFF, a zworki J3 i J4 nie mają znaczenia. Gdy zdejmiemy J6, widziane są 4 MB fast od $200000 do $5FFFFF, górne 4 MB są pozostawione wolne dla PCMCIA. Ale. Możemy wtedy założyć J3 i część z tych 4 MB, dokładnie 1,5 MB będzie widoczna w obszarze $C00000 - $D7FFFF. Założenie J4 uwidoczni kolejne 0,5 MB w obszarze $F00000 - $F7FFFF. Nie wiem czy te obszary autokonfigurują, czy trzeba je dodać narzędziem w rodzaju AddMem.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 21:42:18 przez Krashan
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem