kategoria: A1200
[#1] Czas bootowania A1200
Hej,

mam A1200 w obudowie tower, jest stacja dyskietek, jest CDROM i jest dysk twardy. Niestety dużo czasu mija zanim system się urochomi z HDD. Nie wydaje mi się, żeby moja amiga miała tak zawsze, czy są jakieś metody na przyspieszenie tego?

Wiem, że A1200 tak ma, że bootuje dłużej bo czeka na HDD, ale może są jakieś mody?
[#2] Re: Czas bootowania A1200

@Michmis, post #1

Moja A1200 z KS 3.0 po włączeniu 7sek nic nie robi zanim zacznie czytać z HDD, mimo że już po 2sek twardziele się kręcą.

Podobno w KS 3.1 to czekanie może trwać ze 3-4 razy dłużej bo stworzono go do CD32 a płytki się rozkręcają wolniej.
[#3] Re: Czas bootowania A1200

@Michmis, post #1

A co to dużo czasu? To jest pojęcie względne. U mnie w 1200 z kick 3.1 i aca 1233 dysk rusza po 10 sekundach a po 27 sekundach od włączenia komputera system jest załadowany. Przez system mam na myśli wb 3.1 z nakładką classicwb. W kompie jest sprawy flop, ale nie mam cdromu. Jeśli ma to znaczenie to mam dysk 2,5" 8gb.
[#4] Re: Czas bootowania A1200

@ZbyniuR, post #2

stworzono go do CD32 a płytki się rozkręcają wolniej.

w scsi.device jest "waitstate" dla wolno rozkręcających się dysków twardych, obsługą napędu CD w CD32 steruje inny sterownik -ide.device.
[#5] Re: Czas bootowania A1200

@Michmis, post #1

ale może są jakieś mody?

scsi.device od Cosmosa ma usunięte "waitstate"
[#6] Re: Czas bootowania A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Poprawka, w CD32 do obsługi CD jest oczywiście cd.device.
[#7] Re: Czas bootowania A1200

@misiek2, post #3

Dużo czasu to około 32 sekundy od włączenia zasilacza do widoczniego na ekranie ładowania AmigaOS. Samo ładowanie WB trwa dosłownie maks dwie sekundy, ale komputer ma długo okres 'bezczynności' zanim zacznie wczytywanie.
[#8] Re: Czas bootowania A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Może jeszcze nowy ROM od Clonato, tam jest z tego co wyczytałem scsi.device w wersji 43.46, ale czy jest wolny od tej niedogodności, nie wiem, nie miałem takiego romu i osobno sterownika.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 23:39:06 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#9] Re: Czas bootowania A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

CD32 z hdd ,fdd i zewnetnym cd od wlaczenia do bootowania 7sek.
Najpierw cyka wewnetrzy laser, potem flop i wio.
[#10] Re: Czas bootowania A1200

@mikecios, post #9

No właśnie kic 3.1 CD32 nie ma nic do tego, dopiero Escom to wprowadził w kic 3.1 dla A1200.
[#11] Re: Czas bootowania A1200

@Michmis, post #7

A flop na 100% jest dobrze podłączony? Jeśli dobrze pamiętam, że gdy odłączyłem flopa rozruch był własnie taki powolny.
[#12] Re: Czas bootowania A1200

@misiek2, post #11

W zeszłym roku wymieniałem FDD, przerabiałem PCtową stację Samsung, ale stacja działa, dyskietki się wczytują. Nie pisałem wcześniej, ale Amiga Escomowa

EDIT: Na płycie głównej mam przejściówkę/adapter w miejscu gdzie jest do podłączenia taśma do stacji dyskietek. Może ten adapter jest uszkodzony?

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2018 09:25:14 przez Michmis
[#13] Re: Czas bootowania A1200

@ZbyniuR, post #2

U mnie system zaczyna ładować się po 2-3s od włączenia zasilania. Nieważne czy kick 3.0 czy 3.1. Podpięta karta CF, CD-ROM i flop.
[#14] Re: Czas bootowania A1200

@tbone, post #13

Po włączeniu czy po resecie? Bo może masz jakoś mapowany do fastu czy coś takiego.

I czy to na pewno są takie normalne nieprzerobione ROMy z początku lat 90ych czy jakieś kombinowane modyfikowane?

Bez karty turbo na gołej A1200 też tak masz?
[#15] Re: Czas bootowania A1200

@ZbyniuR, post #14

Po włączeniu zasilania na zasilaczu. Kicki oryginalne.
Aktualnie mam włożoną ACĘ1221 (na razie golizna, bo Jens jest do 20ego na wakacjach), ale nie wydaje mi się by bez niej trwało to dłużej. Zweryfikuję na dniach.
[#16] Re: Czas bootowania A1200

@tbone, post #13

U mnie też bardzo szybko się uruchamia, zaraz po włączeniu max 2 sekundy i jest zaladowany workbench z cf. Tyle, że ja mam na razie goliznę- bez turbiacza i bez zawalonego systemu. Kicki oryginalne, płyta 1D4. No i kondzie -nowe.
[#17] Re: Czas bootowania A1200

@ZbyniuR, post #14

Z ACĄ czy bez, jest to czas ok. 3s (licząc od prztyknięcia włącznika, aż do pierwszego dźwięku z flopa kiedy sprawdza dyskietkę w trakcie boot'u). Wcześniej było z tym różnie, ale to była kwestia niestykania kwarcu przy układzie klawiatury (pisałem o tym na forum).

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 08:20:30 przez tbone
[#18] Re: Czas bootowania A1200

@tbone, post #17

Dyskietek praktycznie nie używałem więc tego nie pamiętam, ale po włączeniu zasilania po 7sek słychać pierwsze cyknięcie twardego i jednocześnie widać błysk jego kontrolki. A po kolejnych 8sek Workbench był zbutowany. Zajmując ok 500K Fastu i ok 200K Chipu.

Miałem na płycie taki żółty kabelek który wyglądał na fabryczny, choć wiem że inne tego nie miały. Nie mam pojęcia co z czym łączył, ani na co to miało wpływ. Nigdy go nie rozłączałem.
[#19] Re: Czas bootowania A1200

@ZbyniuR, post #18

Ten żółty kabelek jest fabryczny i występuje w rewizji płyty 1D1. W innych nie wiem. W 2B kabelka nie ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem