[#31] Re: Amiga OS 3.9

@pekdar, post #30

ja takze nie pojmuje rozumowania dlaczego os 3.1 jest leprzy od 3.9. mam os 3.9 i chodzi wysmienicie. Jesli nie nakaszanimy w systemie, jesli wszystko dobrze poinstaluejmy, jesli nie gryza sie latki, jesli sprzet jest sprawny!! - to na kazdym systemie jest ok. Moja ami chodzi godzinami bez zwieszek, a mam mnostwo latek i jest pieknie.

Ostatnia modyfikacja: 03.04.07 11:06
[#32] Re: Amiga OS 3.9

@ZimA, post #31

Ja mam tak samo, tylko że z OS3.1 . OS3.1 mam legalnie (dostałem razem z A1200), a OS3.9 musiłbym piracić... Nie widzę takiej potrzeby, gdyż z OS3.1 przy odrobinie pomocy plików z Aminetu można zrobić "OS 3.9" :).

Ostatnia modyfikacja: 03.04.07 14:51
[#33] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #29

Dziwny jesteś

Mozliwe. Zamiast szybkich samochodow, kreca mnie stare zlomy z lat 60-tych, a zamiast sluchac techno, wole sobie pograc na gitarze, w kapeli :P

albo masz słabiutką A1200.

A to akurat nie ma nic do rzeczy. Sposob dzialania bedzie identyczny na A1200/4000/UAE ;)
[#34] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #33

ja mam podobnie so do motoryzacji. autka to tylko te minimum 20 lat inne sa feee. i podobnie motorki :) chociaz tu troche ustepstw mam, sam mam knedla (jawa 350 ts) piekna jest :D

dobra ale nie zbaczajmy za daleko :P z jedynej slusznej sciezki tematu

[#35] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #33

Andrzej Drozd napisał(a):

> albo masz słabiutką A1200.
>
> A to akurat nie ma nic do rzeczy. Sposob dzialania bedzie
> identyczny na A1200/4000/UAE ;)

Nie sądzę. Zależy od konfiguracji. Ja aby korzystać spokojnie z moich twardzieli (UWSCSI), to nieźle musiałbym połatać swój OS3.0 (podejrzewam że OS3.1 także). A taki AmigaOS3.9 wszystko załatwia od razu. Dodatkowo dzięki eFlasherowi nie mam denerwujących resetów przy starcie Amigi. No i ogólnie nie mam łat w systemie.
[#36] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #35

No i ogólnie nie mam łat w systemie.

Tak. Oprocz tych, ktore Ci narzucili "tworcy" OS3.9.

A ja mam, takie, ktore chce miec. (choc, nie wszystko sie udaje).
[#37] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #36

Tak podchodząc do tego, to każda nastepna wersja systemu, to nowe łaty.
Ja tego tak nie odpieram.
A może wróć do AmigaOS1.3 i sobie go połataj, bo AmigaOS3.1 to same łaty :)
[#38] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #37

A może wróć do AmigaOS1.3

Moze to dziwne, ale nie rusza mnie ten system (chyba ze dziala na kick 2.x/3.x).
Ale pobawic sie w latanie 2.x, to bylaby niezla przygoda, tylko i tak pewnie wyjdzie z tego cos na wzor mojego zalatanego 3.1. Cos dziwnego. To juz nie OS3.1 (mimo ze mam sprzetowego kick3.1, to mapuje 3.5) ale nie 3.9 ;)
[#39] Re: Amiga OS 3.9

@Kitech, post #2

> http://ato.exec.pl/os39faq/os39faq.html

qrcze, cos nie dziala ten link.
Strona zmienila adres?
Czy ma ktos do niego linka?
[#40] Re: Amiga OS 3.9

@pawel301, post #39

Prawdopodobie to przez to ze serwer exec'a sie wylozyl... troche cierpliwosci :).

[#41] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #15

w pełni się nie zgadzam mam oryginalnego 3.5 i nie mam dyskietkologii nie ma to jak system na CD mniej szans na uszkodzenia i inne nieszczęścia aha i jeszcze jedno instaluje oryginał z kopii zapasowej więc też pirata ?

[#42] Re: Amiga OS 3.9

@TomK, post #28

Tak sobie gadacie, który OS lepszy.
Gdzie dostane teraz nowego OS 3.5, albo 3.9?
Chyba nigdzie. Chociażby dlatego nie chcę ich używać, żeby nie być piratem.

[#43] Re: Amiga OS 3.9

@DanielJ., post #42

Jak to gdzie?
W efunzine, ewentualnie daj ogłoszenie w dziale giełda a w tej chwili właśnie jest 3.5 na allegro http://www.allegro.pl/item214106334.html
[#44] Re: Amiga OS 3.9

@DanielJ., post #42

[#45] Re: Amiga OS 3.9

@flash5, post #44

Wiem, przed chwilą byłem na eFUNZINe.
To ja jednak wole 3.1.

[#46] Re: Amiga OS 3.9

@DanielJ., post #42

Gdzie kupic?
Prosze bardzo:
OS3.9 - 150,90zl
LINK
OS3.5 - 71.48zl
LINK
a tutaj ROM-y do przyjaciolek
LINK

Ostatnia modyfikacja: 10.07.07 20:14
[#47] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #35

Nie sądzć. Zależy od konfiguracji. Ja aby korzystać spokojnie z moich twardzieli (UWSCSI), to nieźle musiałbym połatać swój OS3.0 (podejrzewam że OS3.1 także). A taki AmigaOS3.9 wszystko załatwia od razu.

Nie tak znowu nieźle. Korzystałem ze SCSI w CDTV pod 1.3 i 3.0. Nabawiłem :) sie przekonania, że AmigaOS jest stworzony dla SCSI. Podmiana filesystemu i zmapowanie device to nie jest jakieś straszne łatanie

Wogóle to nie przesadzajmy z tym mitycznym łataniem. Problemy z dyskami czy CD to były w OS3.0, 3.1 ma lepiej dopracowane procedury (m.in. słynne 20 ms oczekiwania na rozkrecenie sie talerzy), jest szybszy, reszta to pchełki, które mają pomóc w konkretnych sprawach - ubogim systemom damy szybszą grafike (vide FBlit), wykorzystamy dobrze mape pamieci kart turbo (RemApollo), podmienimy procedurki kopiowania z/do RAM na szybsze, wiecej znaczków w ADOS, przyciski do wyboru, uważam za fajną sprawe dobieranie sobie tego w zależności od potrzeb a nie - bach! kombajn i 2-4MB RAM nie ma mimo, że korzystam z 3 funkcji na krzyż.

Znowu 3.9 ma kilka programów systemowych lepiej przygotowanych do pracy na zasobniejszych w pamieć konfiguracjach, standardowo włączone opcje w AmigaDOS upodobniające go do innych systemów (chodzi o gwiazdki w parametrach - niepopieram :)), Workbench jest bardziej wielozadaniowy, preferencje bardziej dopracowane pod użytkownika (czyli wybrano najlepsze rozwiązania jakie klasyczni 3.1 mieli w swoich dopieszczanych przez lata systemach) oraz dodano łaty "kolorujące" system aby był ładny, co także wypraktykowano w 3.1 (tych łat kolorujących to pewien nie jestem - używałem systemu, którego nie zainstalowałem, wiec mógł być lekko zmodyfikowany).

Kończe przydługą wypowiedż...
Popracowałem na 3.9 tylko 2-3 tygodnie, nie przyzwyczaiłem sie. Szanuje prace włożoną w ten upgrade ale dla mnie starego wyjadacza newshella, systemów od 1.3 do 3.1, nie było to silne przeżycie, nie widziałem sensu przechodzenia, nie wniósł dla mnie nic czego bym potrzebował, wiec nie kupiłem, nie używam, chetnie poczytam o tym, że sie myle w ocenie :).

[#48] Re: Amiga OS 3.9

@necavi, post #46

Necavi, znam ten sklep...
Zamiast wklejać takie długie linki, korzystaj z tinyurl.com

[#49] Re: Amiga OS 3.9

@DanielJ., post #48

Ooops paskudnie teraz wyglada stronka strasznie sie rozjechala. Jesli moderator moze to niech poprawi moj blad.

@DanielJ. kupowales tam jak wygladaja koszty i czas przesylki, bo cena samego towaru jest podobna do efunzine

[#50] Re: Amiga OS 3.9

@necavi, post #49

Nie kupowałem, ale już miałem. Chciałem kupić dyskietki z 3.1
Nie wiem, trzeba się popytać jak tam koszta wysyłki. Cena?
Coś w okolicy od 10 do 40 złotych.

[#51] Re: Amiga OS 3.9

@necavi, post #49

Ja kupowałem.
Cena wysyłki jest nawet "znośna". Do tego przysyłają towar firmą kurierską "Hermes" więc wysyłka jest dosyć szybka.
Jedyne co mi się nie podobało to to, że gdy płacisz przez PayPal to koszty PayPal, które ponosi sprzedający (we wszystkich "normalnych" sklepach pokrywane przez sam sklep z własnego zarobku) tu przerzucają na kupującego więc oprócz kosztów towaru i wysyłki płacisz kilka euro więcej "w nagrodę" za to że przelałeś im pieniądze szybko i sprawnie. Oczywiście nigdzie wcześniej nie jest o tym nic powiedziane.

Bardziej opłaca się tam kupować za większą sumę. Najlepiej gdyby się zebrało kilka osób chcących coś kupić i złożyć to jednym zamówieniem.
Sam jeszcze planuję tam kolejne zakupy ale czekam właśnie na taką "okazję".
Gdyby było więcej chętnych mogę pośredniczyć w zakupach - zamówię hurtem dla wszystkich a potem jak dostanę przesyłkę roześlę po kraju do kupujących.
Wtedy też koszy wysyłki z Niemiec i prowizji PayPal rozłożyłyby się na kilka osób.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 23:03
[#52] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #1

a sobie "zainstalowalem" podmieniajac pliki w systeme na te nowsze z os 3.9.
[#53] Re: Amiga OS 3.9

@amigafan, post #51

amigafan napisał(a):

> Bardziej opłaca sić tam kupować za wićkszą sumć. Najlepiej
> gdyby sić zebrało kilka osób chcących coś kupić i złożyć to
> jednym zamówieniem.
> Sam jeszcze planujć tam kolejne zakupy ale czekam właśnie na
> taką "okazjć".
> Gdyby było wićcej chćtnych mogć pośredniczyć w zakupach -
> zamówić hurtem dla wszystkich a potem jak dostanć przesyłkć
> roześlć po kraju do kupujących.
> Wtedy też koszy wysyłki z Niemiec i prowizji PayPal rozłożyłyby
> sić na kilka osób.
>
Witam.
Planuje zakupy w polowie sierpnia.
Jakby co to prosze o kontakt.
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem