kategoria: A1200
[#1] Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion
Siemano Wszystkim :)
Problem następujący. Posiadam adapter Medion PCMCIA z kartą 2GB Kingstona.
Wszystko fajnie działało. Przerzucałem sobie pliki z PC na Ami przy jej pomocy aż tu nagle dzisiejszego dnia ... Workbench zamiast widzieć poprawnie moją kartę wyskoczył z ... nierozpoznaniem karty - widzi ją jako CF0:NDOS
Chcąc sformatować wyskakuje komunikat : You cannot format partitions larger than approximately 52 MBytes using old filling system.Use Fast File System instead...
Partycje Workbencha są w FFS. Karta pod Windows 10 jako SD jest prawidłowo.
Pod dyskietkowym Workbenchem ze sterownikami pod CF/SD gdzie wcześniej prawidłowo byłą widziana też teraz występuje jako : CF0:NDOS.
Jakieś pomysły ?
[#2] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Marecheck, post #1

Uszkodzona mountlista, uszkodzony fat95 lub jego brak.

Czy kartka sformatowana jest na fat32 ?
[#3] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Norbert, post #2

Tak - karta po formacie na fat32
[#4] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Marecheck, post #3

To pozostaje sprawdzić mountliste, fat95 i compactflash.device

MountDos potrafi pokazać MBR, potrafi też podmontowac partycje/dysk bez tworzenia mountlisty
[#5] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Norbert, post #4

Sprawdzić powyższe w jaki sposób ? Podmieniając na inne np. z Aminetu?
MountDosa znajdę w Workbenchu Classic czy tez jest to osobna aplikacja?
[#6] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Marecheck, post #5

Norberto - ratunku ;)
[#7] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Marecheck, post #6

MountDos znajdziesz na Aminecie .
Program konfiguruje się w ikonie (tooltypes)
Potrzebujesz tez fat95.

Najlepiej ściągnij wszystko jeszcze raz z Aminetu .

Można też podejrzewać ze masz wirusa na Amidze, który uszkadza pliki.
[#8] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Norbert, post #7

Wszystkie 3 pliki czyli fat95 w L , compactflash.device w Devs i CF0 w Devs\DosDrivers mam ... Taka sama działająca konfiguracja Classic Workbencha 3.1 jest na wszystkich moich nośnikach czyli 2xHDD 2,5 cala oraz adapter z 8SD. Wszędzie karta była widziana prawidłowo.
Teraz na wszystkich ta sama sytuacja. Ściągnę najnowsze z Aminetu, wrzucę na dyskietkę u kolegi i podmienię.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 07:37:35 przez Marecheck
[#9] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Marecheck, post #8

Ściągnij tez MountDos.
Pokaże Ci MBR czy jest czy go nie ma.
Na Amigę jest też fdisk (aminet ). Wiec można całość obsługi dysków FAT zrobić pod Workbenchem.
Możesz też podziałać fdiskiem na swoją kartę SD

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 07:52:34 przez Norbert
[#10] Re: Problem z kartą SD w adapterze PCMCIA Medion

@Norbert, post #9

No nic - sprawa wyjaśniona. Mój adapter PCMCIA Medion z kartą SD u kolegi zachowuje się tak samo. Jego adapter PCMCIA z kartą CF jest u mnie widoczny prawidłowo.
Patrząc na to logicznie padł adapter PCMCIA na karty SD - szkoda bo mam aż 4 karty 2GB Kingstona które fajnie mi pomagały w komunikacji z PC.
Muszę szukać innego adaptera na SD lub przesiąść się na CF.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem