kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Karta pamięci jako dysk twardy
Planuje wymienić dysk twardy w mojej A1200, z którym mam problemy na kartę pamięci. Temat pewnie wielokrotnie przerabiany ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na kilka pytań:
1. Jako dysk twardy lepiej zastosować kartę SD czy CF?
2. Jakiej wielkości kartę wybrać? Widzę, że w sprzedaży są gotowe "zestawy startowe" z kartą 16gb ale myślałem raczej o karcie 32gb - nie będzie z nią większego problemu niż z 16? (4gb nie wchodzi w grę).
3. Czy można podłączyć kartę na adapterze i dysk twardy na jednej taśmie?
4.Dobrze doczytałem, że z kart na PCMCIA nie można uruchamiać systemu?
5. Ewentualnie czy nie będzie problemu wrzucić do PCMCIA karty cf np 32gb + oryginalny dysk 40mb z systemem?
[#2] Re: Karta pamięci jako dysk twardy

@Beliar, post #1

1. Było z 5 razy. SD lepsze od CF.
2. Jak zastosujesz nowsze scsi.device to nie bedzie problemu nawet z karta 128 GB
[#3] Re: Karta pamięci jako dysk twardy

@Beliar, post #1

W sumie mam CF i SD...
Moja Amiga miała problem z kilkoma adapterami do SD, finalnie udało mi się zmusić jaden do współpracy. Ogólnie oba rozwiązania są OK, ale SD ma przewagę taką że praktycznie każdy laptop ma czytnik tych kart i łatwiej przygotować kartę na emulatorze a i później łatwo przerzucać duże ilości danych za pomocą PeCeta.
Ponoć Furia jest mega-wybredna jeśli chodzi o karty CF, a pracuje praktycznie z każdą SD (choć moja furia pracuje ze wszysykimi moimi kartami CF).

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2018 11:18:26 przez PWS
[#4] Re: Karta pamięci jako dysk twardy

@Beliar, post #1

3. Można.
4. Dobrze doczytałeś.
5. Nie będzie problemu, pod warunkiem że system będzie na dysku wpiętym w port IDE.
[#5] Re: Karta pamięci jako dysk twardy

@nostrum666, post #4

5. System może być na SD/CF (pcmcia) ale wtedy z dysku IDE uruchamia się mountlista dla cf0 i zostaje przekierowany (ASSIGN) system do nośnika na pcmcia
[#6] Re: Karta pamięci jako dysk twardy

@PWS, post #3

Zdradzisz model który Ci zadziałał?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem