[#1] kwarc do Blizard PPC
Czesc wszystkim

Czy ktorys z was ma moze odsprzedac, lub jest mu niepotrzebny, oscylator kwarcowy (kwadratowy).

Chcialbym sobie nieco podkrecic mojego blizarda PPC. Mam tam teraz PPC 240 hmz i 040 25 Mhz.

Chce podkrecic motorolke.

Co wogole sadzicie o takiej zabawie, czy ma to sens??

Pozdrawiam

[#2] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #1

Jak wyjdzie OS 4, lub postawisz MoSA, to nie ma sensu, gdyż i tak nie będą używać Motorolki. Jeśli jednak nadal będziesz trwał przy < 3.9, to da to przyśpieszenie.
Zdaje się, że jakiś czas temu na forum czytałem czyjś opis i relacje z takiego eksperymentu.

[#3] Re: kwarc do Blizard PPC

@AS, post #2

tak jasne mos :/ jesli odpale kiedykolwiek pod mediator z voodoo3

tak os4 jasne jesli wyjdzie na klasyki

[#4] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #1

Co wogole sadzicie o takiej zabawie, czy ma to sens??

Kolosalny. Prawie od poczatku mam "kreconego" Blizzarda PPC. Wlasnie z 25 na 40 (oscylatorem 80 MHz). Powiem tak - "emhazety" robia swoje. Nawet AGA pracuje szybciej na Blizzardzie+4M 31MHz niz na Blizzardzie PPC 25 MHz. To zupelnie inny swiat. Szybsza pamiec chip, fast i wszystko inne. Takze PPC (bez podkrecania) zyska okolo 50 MIPS.

Podkrecaj 68k i sie nie zastanawiaj ;)
[#5] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #3

mos

I tu mam pewien problem. Byc moze ze to kwestia podkrecenia karty albo tego ze mam sprzetowy kick 3.1. Tak czy inaczej MOS nie "wstaje" po zwyklym resecie. Trzeba zrobic zimny. Niestety nie sprawdzilem tego (nie chce odkrecac) z 25 MHz.
Na karcie mam tez SCSI, ktorego nigdy nie uzywalem i nawet nie sprawdzilem czy dziala po podkreceniu. Mam FastATA :P
[#6] Re: kwarc do Blizard PPC

@Andrzej Drozd, post #5

wlasnie w tym tygodniu bede testowac scsi

mam juz wszystko kupione (oryginalna tasme 50 pin dolaczylem do "szerokiej normalnej" tasmy 50 pin scsi) dysk powinien mi przyjsc w tym tygodniu.

Myslisz ze mogly by byc jakies problemy ze scsi po podkreceniu??

Wlutuje sobie podstawke pod oscylator wiec wymiany kwarcownikow nie beda problemu stanowic.

Masz moze jakiegos kwarca 80 mhz??

[#7] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #6

Nie powinno być problemu z SCSI po podkręceniu Motoroli.

[#8] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #6

ja mam BlizzardaPPC z SCSI i jeszcze mi nie dziala SCSI, tasme albo dyski 50pin i 68pin chyba mam cos nie tego bo ich nie widze i nawet nie mam gdzie sprawdzic. procesor mam 68040 podkrecony z 25MHz na 30MHz, a tasme kupilem taka LINK do tego mam tasme 50pin, adapter 50-68 i tasme 68pin z terminatorem pasywnym i aktywnym. w MA pisze ze SCSI w BPPC max na 30MHz czyli oscylatorem 60MHz dziala jesli jest krecone z 040/25MHz

[#9] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Hmm... taśmę powinineś mieć 50 żyłową (to jest SCSI 2) i na Blizzardzie terminator aktywny. Nie pamiętam jak jest na Blizzardzie, ale na Cebrstormie nie było terminatora na karcie (he, he, karta za tysiące, a brak terminatora za kilknaście złotych - skąd ja to znam). U mnie zadziałało jak miałem taśmę z dwoma terminatorami na końcu , a dysk był w środku (bywają dyski na których można ustawić termację i wtedy jest prościej).

[#10] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #1

Z tego co wiem, na takim Blizzardzie masz dwa kwarce 50MHz, albo jeden 50, drugi 60 lub 66 (ja miałem tę pierwszą opcję, znajomy tędrugą). Z tego co pamiętam, szyna PPC jest taktowana nominalnie 50MHz, a jeśli masz więcej, to jest fabrycznie przetaktowana. (P5 przyznało siędo tego zagrania, a jeśli z jakiegoś powodu taki Blizz szedł do serwisu, to niezależnie od usterki wracał z kwarcem 50MHz).
Jeśli zatem drugi kwarc masz 60 lub 66, to możesz zamienić go z tym taktującym 040 podkręcając go tym samym, a prockowi PPC zwiększyć taktowanie przestawiając mu mnożnik.
[#11] Re: kwarc do Blizard PPC

@quantor, post #10

Były też blizzardyPPC mające tylko jeden kwarc...

[#12] Re: kwarc do Blizard PPC

@AS, post #9

napisalem mam tasme 50pin dokladnie to dwie z tego jedna to mini50pin na 50pin do gniazda FastSCSI2 w BlizzardPPC ta w podanym linku tam ja tez kupowalem, a terminatory czy sa maja byc i jakie z tym SCSI tego nie wiem.

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 22:54
[#13] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #6

Osobiście niedawno wymieniłem procka m68k 040/25mhz (defective) na 040/40mhz i wsadziłem oscylator 80mhz. Mam na karcie SCSI (Blizzard PPC603e+). Kiedy krćciłem 25mhz na 33mhz scsi chodziło bez pierdnićcia na procku defective 25mhz. Teraz na 40mhz z prockiem też 40mhz i SCSI idzie bez problemu. Próbowałem krćcić jeszcze wyżej z oscylatorem 96mhz ale nie ruszyło. Teraz szukam kwarcu mićdzy 80mhz a 90mhz. Wićc krćć ten proc ile sić da. Zyskasz bardzo wiele. Dobrze też jest mieć SIMMy 60ns dobrej jakości które pójdą na ustawieniach 60ns w biosie ppc co daje bardzo dużo (ja tak mam). A nie każde potrafią pracować na takim ustawieniu. Wszystko przetestowałem sysspeedem i porównałem na utworzonych modułach sysspeeda. Jak ktoś chce moduł z pomiarem z sysspeeda niech pisze na maila. Za jakiś czas bćdzie też opis na mojej stronie z całej operacji.

[#14] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #6

Myslisz ze mogly by byc jakies problemy ze scsi po podkreceniu??

Podobno po podkreceniu oscylatorem 66 MHz, dziala. Niestety ja nie mam napedow scsi i nie moge sprawdzic.
[#15] Re: kwarc do Blizard PPC

@pekdar, post #13

nie widze sensu podkrecania 68k na maxa jak na Trance_JIT pod MorphOS emulowane 68k mam nawet szybsze od 060, a prawdziwy 68k i tak jest wylaczony. Petunia_JIT pod OS4 jeszcze nie mialem okazji sprawdzic ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 23:38
[#16] Re: kwarc do Blizard PPC

@pekdar, post #13

jesli to prawda co napisales choc watpie przy tym dniu, to Andrzejowi SCSI tez powinno smigac. na karcie masz dwa oscylatory czy jeden? zrob graby z SysSpeeda etc. aha 60ns to norma przestawienie pamieci na 50ns daje kopa.

[#17] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Zapięcie terminatora ustawiasz w Boot Menu. Poprostu zamiast rezystora jest jakaś bramka OC ustawiana cyfrowo, w stan H (terminator zapięty) lub L (terminator otwarty). Wejdź w BootMenu karty (ESC po resecie) i jest tam podmenu SCSI.
[#18] Re: kwarc do Blizard PPC

@Andrzej Drozd, post #14

Nie wiem czy rozumiem pytanie, ale u mnie SCSI działało i na oscylatorze 50 i na 66MHz. Karta też była wykrywana jako DEFECTIVE z 040/25 na pokładzie.

Właśnie, co oznaczał ten DEVECTIVE??...
[#19] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Chyba nie do końca... Kwarcem, który taktuje proca 68k, jest też taktowana większość podsespołów na BlizzPPC (nawet, jak 68k jest wyłączone, vide MorphOS). Po podkręceniu od razu szybciej chodzi pamięć, magistrala BVisiona oraz sama szyna realizująca komunikację z płytą główną Amigi.

A czy kwarc od PPC taktuje coś jeszcze, oprócz mnożnika szyny samego PPC i jakiegoś układu realizującego współdzielenie RAMu między prockami, to już nie pamiętam... Ale paradoksalnie - chyba nie...
[#20] Re: kwarc do Blizard PPC

@quantor, post #17

w bootmenu BPPC menu SCSI jest cos takiego:

Asynchron/Synchron

AutoReselection/Reselection/NoReselection

[#21] Re: kwarc do Blizard PPC

@quantor, post #18

u mnie ata3prefs tak wykrywa BPPC defective jak nie mam zmapowanego kicka do fastu

[#22] Re: kwarc do Blizard PPC

@quantor, post #19

tak ale nie na max do granicy wytrzymalosci zeby karta po miesiacu padla. ja mam zmienione oba oscylatory z 50 na 60 tzn teraz mam dwa po 60MHz, a mialem 2x po 50MHz. jak bedzie mi SCSI dzialac to moze podkrece na 66MHz

http://xoomer.alice.it/giorsign/scsi.html

Ostatnia modyfikacja: 02.04.07 03:06
[#23] Re: kwarc do Blizard PPC

@quantor, post #19

a moze byc tak, ze SCSI mi nie dziala przez to ze mam tez kontroler FastATA?

Ostatnia modyfikacja: 02.04.07 03:32
[#24] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

czyli poki co musze dorawcpamieci 2 x 64 lub 2 x 128 dzialajace na 60ns, bo moje 2 x 64 nie dzialaja na 60.

Potem skupie sie na odpaleniu SCSI i jak sie uda i bedzie dzialac, to zaczne zabawe w podkrecanie.

moze ma ktos do sprzedania jakies szybsze simy??

[#25] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

Cholender, nie pamiętam. Nie mam BlizzPPC od jakiegoś czasu... Pamiętam, że miałem do SCSI podpięty CD-ROM i CD-RW. Chodziły na blizzppc.device tak, że zdaje się kontroler miał unit 0, CD-ROM 1 a CD-RW - 2. Zworami ustawiało się unity, wypalarka na końcu "druta" miała zapięty terminator, a aby kontroler miał "zapięty" musiał mieć unit 0. Jeśli natomiast kontroler miał inny unit (np. 1), to byłoby wówczas trzeba dać CD-ROM na 0 i jemu też zapiąć terminator...

Z góry mówię, że mogłem teraz coś przekręcić!!!!
[#26] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Prawda,prawda,bylem przy tym OK

[#27] Re: kwarc do Blizard PPC

@pekdar, post #13

Może się nie udać podkręcić kwarcem większym, niż 80MHz. Nie z powodu ograniczeń procesora, tylko karty. Na moim BlizzardziePPC wymieniłem 040/25 (nie chciała pójść na 40MHz) na 040/33. Ta 040/33 chodziła przedtem w Apollo z kwarcem 85MHz, a na Blizzardzie już z nim nie chciała ruszyć. Skończyło się na kwarcu 80MHz.
[#28] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> jesli to prawda co napisales choc watpie przy tym dniu, to

Chyba gdzieś napisałem że jak ktoś chce moduły pomiaru z sysspeeda to niech pisze na maila? Bćdzie miał punkt odniesienia przy swoich pomiarach.

> Andrzejowi SCSI tez powinno smigac. na karcie masz dwa
> oscylatory czy jeden? zrob graby z SysSpeeda etc. aha 60ns to
> norma przestawienie pamieci na 50ns daje kopa.

Karata Phase 5 i mam 2 oscylatory. Jeden 60Mhz tryka z ppc a drugi 80mhz prostokątny tryka z m68k :) Chcesz moduł syspeeda? napisz maila to podeślć. Załadujesz sobie modulik i bćdziesz mógł sobie przeanalizować mój konfig.

Nie chce mi sić bawić w graby bo teraz jestem zajćty przerzucaniem danych na nowy dysk SCSI 36gb Ultra Wide (IBM 10krpm :)). Ale jak sić uprzesz to i graba ci przyślć.

Ktoś jeszcze chćtny na takie dane?

[#29] Re: kwarc do Blizard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> a moze byc tak, ze SCSI mi nie dziala przez to ze mam tez
> kontroler FastATA?

U mnie było tak że jak miałem FastATA to miałem jaja z uruchomieniem urządzeń scsi. Wystarczyło że wywaliłem FastATA i jak rćką odjąć wszystko zaczćło działać. Nie mam pojćcia dla czego tak sić działo. Ta sama FastATA teraz działa u mojego przyjaciela (Biax) i wszystko gra. Mój przypadek nie jest regułą a wićc trzeba to próbować albo obalić albo potwierdzić. Odłącz FastATA i zobaczymy jak Tobie pójdzie.

[#30] Re: kwarc do Blizard PPC

@ZimA, post #24

ZimA napisał(a):

> czyli poki co musze dorawcpamieci 2 x 64 lub 2 x 128 dzialajace
> na 60ns, bo moje 2 x 64 nie dzialaja na 60.

Najlepiej gdybyś dorwał 50ns te bćda działać wyśmienicie na ustawieniach 60ns w BPPC. 60tki muszą być naprawdć dobre żeby poszły. U mnie miałem problemy z 60ns to nie znaczy że tak jest z każdą pamićcią ale pewnie miałem egzemplarz gorszej jakości lub niefart. Mam drugą 60tkć która idzie idealnie ale fakt jest made in USA. Szukam teraz drugiej 64 MB 60ns lub 50ns która bćdzie w stanie pociągnąć na moim konfigu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem