[#1] O łączeniu Amigi z pecetem po raz kolejny
tyt postu: O łączeniu Amigi z klonem po raz kolejny

Witam Wszystkich PPAmigowców. Jakiś czas temu widziałem na forum temat o Łączeniu Amigi z pecetem.
Mimo to, chciałbym do tego wrócić.
Otóż Kilka dni temu sprowadziłem sobie do domu Amigę (A1200/040/40, 32 MB RAMu, CVision3D, OS 3.0) i chiałem ją "skablować" (przez kabelek AMI-PC serial, bo taki właśnie posiadam) z pecetem żony (AMD Sempron 2800+ 1,6 GHz, 512 MB RAMu, NVidia GeForce 6100, XP Home + Service Pack 2).
W związku z tym mam trzy pytania:

Podłączam kabelek wg instrukcji-przy wyłączonych kompach "of-kors". ZaŁączam pc, Twin.exe. Potem te same czynnośći na Ami. Po wpisaniu jakiego kolwiek polecenia, wyskakuje mi cosik takiego:
-na Ami - "Comunication is not establised, check port, cable, remote", lub "Remote computer is too slow for current rate",
-a na piecu - "Comunication is not establised, check port, cable, remote".
A więc, czy muszę jakoś skonfigurować (w pc, czy w Amidze) łącza serial, czy może po prostu złe komendy wpisuję (szczeże mówiąc, z Twin'em miałem nie wiele styczności).
Może znacie inny program do łączenia Ami z pecetem.

Drugie pytanko: czy do połaczenia dwóch Amig (na klonie mam zainstalowane WinUae 1.4) potrzebne jest oprogramowanie w stylu Miami, żeby np. przesyłać dane, lub zagrać w jakąs gierkę przez sieć (np. Napalm).

I trzecie pytanko: czy na klonie, można dodać zsieciowaną Amigę jako miejsce sieciowe, lub dysk sieciowy? (wiem może głupoty wypisuje, ale nie wiem, więc pytam).

Pozdro.
[#2] Re: O łączeniu Amigi z pecetem po raz kolejny

@don_rafito, post #1

Witaj,
(fajnie, mój pierwszy post tutaj :))

Jeśli chodzi o Twin Express to mogę Ci doradzić tylko tyle (akurat mam pod ręką artykuł z ACS 10/98 na ten temat):
1. kabel, którym łączysz Ami z pc musi być typu null-modem (czyli Twój powinien być OK, nie wiem, nie używałem);
2. najpierw uruchom Twina na Amidze, potem dopiero na klonie;
3. jeśli nie ma połączenia, odpal twin (na pc) jako: "twin comX 115200", gdzie X to numer portu od 1 do 4.

to był sposób połączenia Ami > PC;
Ami > Ami (WinUAE) powinno chyba być podobnie

a tak poza tym to masz za dobre kompy żeby męczyć się z Twinem, sugerowałbym zainwestować w jakąś kartę sieciową do Ami; a jeśli chcesz przenosić dane to po prostu podłącz dysk z jednego kompa do drugiego...
ach, no i jest jeszcze legendarny Parnet do łączenia 2 Amig, ale to wooolne (choć chyba szybsze niż przez Twin); sieciówka to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
[#3] Re: O łączeniu Amigi z pecetem po raz kolejny

@don_rafito, post #1

Wydaje mi się, że ten program nie zadziała pod XP. Potrzebujesz mieć czystego Dosa.
[#4] Re: O łączeniu Amigi z pecetem po raz kolejny

@don_rafito, post #1

Zainteresuj się Cloanto Amiga Explorer:
http://www.amigaforever.com/ae/
potrafi połaczyć się zarówno przez port szeregowy jak i TCP/IP (karta sieciowa).

Ad3
Jak na ami zainstalujesz oprogramowanie SAMBA, to możesz
dodać jej udostępnione zasoby pod windows (i na odwrót).
Oczywiście wymaga to zainstalowanego stosu TCP/IP.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem