[#1]
własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device
Witam na forum. To mój pierwszy wątek :)
Mam taką sytuację: A1200 + ACA1221ec + HDD na karcie SD 16GB
Chcę utworzyć "dużą" partycję powyżej 4GB a więc potrzebuje nowszego scsi.device (np. 43.45)
Gdy ładuję plik scsi.device komendą "loadmodule scsi.device" amiga rebootuje ale po załadowaniu się WB, gdy sprawdzam "version scsi.device" to mam wersje 40.12. Dzieje się tak dlatego, że karta ACA1221ec mapuje kickstart z kości ROM przy każdym bootcie. Zweryfikowałem to wyjmując kartę i ładująć jeszcze raz "loadmodule scsi.device". Bez karty wszystko zadziałało zgodnie z oczekiwaniami - amiga rebootnęła i miałem załadowany nowy scsi.device i mogłem "zobaczyć" większą partycję na karcie. Jest jeszcze możliwość zmiany zworki na karcie i wtedy maprom jest wyłączony. Niestety wtedy karta działa w trybie "awaryjnym" dając jedynie 1MB fastu i zegar 17mhz.
Pomyślałem więc, że utworzę swój własny kickstart podmieniając jedynie scsi.device a następnie skorzystam z możliwości mapowania customowego romu i tu zaczęły się prawdziwe schody. Gdy testuje tak zbudowany kickstart na WinUAE system nie startuje w ogóle a na pasku statusu pojawia się "HALT3" (wybieram oba pliki podstawowy i extended).
Zdumpowałem kickstart z mojej amigi za pomocą programu Remus. Następnie postępowałem zgodnie z tutorialami znalezionymi w sieci. Czyli kickstart 512kb + extended 512kb (dwa pliki). Oczywiście daję exec na pierwszej pozycji póżniej 1MB_ROM. Do pliku extended daje na 1 pozycji romheader a potem to czego nie umieściłem w podstawowym kickstarcie czyli workbench.library. W ustawieniach pozmieniałem adresy ROM base zgodnie z tutorialami. Niestety tak zbudowany kickstart na UAE nie działa.
Dla testu zbudowałem po prostu kickstart tylko z plików z oryginalnego kickstartu i on też nie działa.
Nie mam pojęcia co mogę robić źle. Kolejność plików w kicstarcie dawałem identyczną jak w oryginalnym ROMie.
Google niestety nie znajduje mi odpowiedzi na mój problem. Może ktoś miał podobną sytuację i wie co mogę robić źle?