kategoria: A1200
[#1] własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device
Witam na forum. To mój pierwszy wątek :)

Mam taką sytuację: A1200 + ACA1221ec + HDD na karcie SD 16GB
Chcę utworzyć "dużą" partycję powyżej 4GB a więc potrzebuje nowszego scsi.device (np. 43.45)
Gdy ładuję plik scsi.device komendą "loadmodule scsi.device" amiga rebootuje ale po załadowaniu się WB, gdy sprawdzam "version scsi.device" to mam wersje 40.12. Dzieje się tak dlatego, że karta ACA1221ec mapuje kickstart z kości ROM przy każdym bootcie. Zweryfikowałem to wyjmując kartę i ładująć jeszcze raz "loadmodule scsi.device". Bez karty wszystko zadziałało zgodnie z oczekiwaniami - amiga rebootnęła i miałem załadowany nowy scsi.device i mogłem "zobaczyć" większą partycję na karcie. Jest jeszcze możliwość zmiany zworki na karcie i wtedy maprom jest wyłączony. Niestety wtedy karta działa w trybie "awaryjnym" dając jedynie 1MB fastu i zegar 17mhz.

Pomyślałem więc, że utworzę swój własny kickstart podmieniając jedynie scsi.device a następnie skorzystam z możliwości mapowania customowego romu i tu zaczęły się prawdziwe schody. Gdy testuje tak zbudowany kickstart na WinUAE system nie startuje w ogóle a na pasku statusu pojawia się "HALT3" (wybieram oba pliki podstawowy i extended).

Zdumpowałem kickstart z mojej amigi za pomocą programu Remus. Następnie postępowałem zgodnie z tutorialami znalezionymi w sieci. Czyli kickstart 512kb + extended 512kb (dwa pliki). Oczywiście daję exec na pierwszej pozycji póżniej 1MB_ROM. Do pliku extended daje na 1 pozycji romheader a potem to czego nie umieściłem w podstawowym kickstarcie czyli workbench.library. W ustawieniach pozmieniałem adresy ROM base zgodnie z tutorialami. Niestety tak zbudowany kickstart na UAE nie działa.

Dla testu zbudowałem po prostu kickstart tylko z plików z oryginalnego kickstartu i on też nie działa.

Nie mam pojęcia co mogę robić źle. Kolejność plików w kicstarcie dawałem identyczną jak w oryginalnym ROMie.

Google niestety nie znajduje mi odpowiedzi na mój problem. Może ktoś miał podobną sytuację i wie co mogę robić źle?
[#2] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Arson, post #1

Wywal zworkę. Mapowanie będzie wyłączone.

Masz w s-s jakies wpisy dotyczące tej karty.?
Używasz oprogramowania dla niej?
[#3] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Norbert, post #2

Próbowałem w ogóle bez zworki ale niestety mapowanie nadal było aktywne. Jeszcze mogę to raz sprawdzić dla pewności, bo ta wiadomość jest jak światełko w tunelu teraz ;)

(właśnie sprawdziłem to jeszcze raz i jest tak jak pisałem: całkowite wyjęcie zworki nie wyłącza mapowania romu)

Nie używam na razie żadnego oprogramowania do karty ani nie mam żadnych wpisów w s-s.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2018 03:03:50 przez Arson
[#4] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Arson, post #3

ACAMapROM przy włożonej zworce nie działa, bo wymuszony jest sprzętowe mapowanie.
Potestuj program.
ACAControl pokaże ci jak ustawiona jest karta.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2018 03:03:09 przez Norbert
[#5] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Norbert, post #4

Jestem pewien, że mimo wszystko w tej sytuacji karta kopiuje zawartość romu z kości rom po prostu dlatego loadmodule nic nie daje. Właśnie to sprawdziłem.

Jutro jeszcze zobacze co uda się zdziałać oprogramowaniem do karty i dam znać.

A co z kompilowaniem kickstartu? Jakieś pomysły?

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2018 03:06:45 przez Arson
[#6] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Arson, post #5

Odpalałeś Amigę bez s-s?
W ten sposób mamy pewność że nic się nie dogrywa niewłaściwego.
Zawsze takie eksperymenty rób w ten sposób.
Start bez s-s
Podmiana scsi.device i ponowny start bez s-s i kontrola wersji tego device.
[#7] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Norbert, post #6

Używam Classic Workbench ADVSP
Samo umieszczanie pliku scsi.device w Devs powinno go ładowwać w classicWB. Gdy ten plik tam umieszczę to analizując diodę HDD (bo ekrann cały czas czarny) widać, że amiga startuje, potem jest reboot i potem już podczas startu wisi na czarnym ekranie.

Zrobiłem też test o którym piszesz. Przeniosłem na bok startup-sequence. Po starcie amigi widzę tylko okienko AmigaDOS z linią poleceń
1. version scsi.device 40.12
2. loadmodule scsi.device (w nowszej wersji)
(reboot)
3. version scsi.device 40.12

Jednak obstawiam ten maprom. Zworka cały czas wyjęta całkiem, więc chyba działa wtedy tak jak w pozycji "maprom".

Gdy ustawiam zworke na "unprotect" to patent z loadmodule działa elegancko.
[#8] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Arson, post #7

A sprawdzałeś co się dzieje gdy użyjesz opcji mapowania romu z pliku i dasz standardowy 3.1?
U mnie na ACA1233 gdy dałem mapowanie romu z pliku (standardowy 3.1), to mapuje go tylko raz i WB3.9 działa bez problemu z dużymi partycjami.

Masz inną kartę, ale warto sprawdzić :D
[#9] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Norbert, post #4

Ok to co udało mi się ustalić do tej pory.

Karta posiada 3 piny oraz jedną zworkę a więc mamy 3 możliwe stany:
1. Maprom - włączony maprom (zdaje sie ze wtedy automatycznie mapowany jest rom z kości rom komputera do pamięci fast i nie ma możliwości wgrania swojego?)
2. Wszystkie 3 piny wolne - wyjęta zworka: Maprom wyłączony (zdaje się, że wtedy nie jest automatycznie mapowany rom z kości rom komputera i jest możliwość wgrania swojego romu do pamięci fast)
3. Unprotected - w tym trybie karta pozwala na zaprogramowanie zmian takich jak zmiana prędkości zegara. W tym trybie zegar procesora jest zawsze 17mhz oraz dostępny jest jedynie 1mb pamięci fast.

Polecenie ACAControl zwraca interesujące informacje. Podaje względem ustawienia zworki:
1. Maprom: enabled
2. Maprom: disabled
3. Maprom: disabled

Niezależnie od zworki widoczna jest też wartość:
Overdrive: contact Icomp for firmware upgrade (CPU's mask *MUST* be 0E30G!
(napisałem już do Icomp - ciekawy jestem odpowiedzi...)

Możliwości działania loadmodule scsi.device - podaje również względem ustawienia zworki:
1. Nie działa. Komputer się rebootuje ale po sprawdzeniu version scsi.device otrzymuja starą wersje (taką samą jak mam w kickstarcie). Czasami komputer się nie rebootuje tylko freezuje po wydaniu polecania loadmodule.
2. Dokładnie to samo co w 1.
3. Działa. Komputer się rebootuje a po sprawdzeniu version scsi.device otrzymują załadowaną nowszą wersję scsi.device (43.45) oraz system zaczyna widzieć większą partycję (14GB)

Teraz poeksperymentuje z poleceniem ACAMapROM i dam znać. Tutaj bardzo przydałaby się wsad kickstartu3.1 ze scsi.device43.45 (ale taki działający ;) )
[#10] Re: własny kickstart na bazie 40.68 z podmianą scsi.device

@Arson, post #9

Ostateczne rozwiązanie jakie zastosowałem to kickstart 3.x a więc workbench.library mam teraz na dysku. 3.x zawiera scsi.device w wersji 43.46

ACAMapROM file plik.rom (i to do startup sequence na sam początek)

Działa :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem