[#1] Maxtransfer
Witam wszystkich.
Mam pytanie.
Czy istnieje jakieś miejsce gdzie wyjaśnione jest od A do Z pojęcie "maxtransfer" ustawiane w programach do partycjonowania?
Chciałbym się dowiedzieć czym się kierować, co ma wpływ na wartość i jaką wybrać przy dzieleniu swojego dysku?
Jest wiele tutoriali gdzie ktoś pisze "ustaw wartość na xxxx" bez słowa wyjaśnienia dlaczego, po co i co to oznacza.
Czy jest gdzieś to wyjaśnione?
[#2] Re: Maxtransfer

@gerul, post #1

link

W dużym skrócie, przyczyną problemów są zmiany w specyfikacji protokołu IDE/ATA; nowsze wersje protokołu nie są całkowicie kompatybilne ze starymi.
[#3] Re: Maxtransfer

@gerul, post #1

Standard ATA stanowi, że max transfer to 256 bloków. Większe transfery są dzielone na kilka po 256 i mniejszą resztę. Problem wynika z aktualizacji rejestrów po odczycie. ATA-1 i ATA-2 są tutaj niekompatybilne. Więc ogranicza się transfer tak, aby nie był dzielony. Bardziej szczegółowo tutaj.
[#4] Re: Maxtransfer

@cholok, post #3

No cóż, na początek może wystarczy. Chociaż ciągle brakuje przykładów - taka wartość z tego powodu itp.
Ale dzięki za linki.
[#5] Re: Maxtransfer

@gerul, post #4

Ja ustawiam na 0x1fe00. Zgodnie z radami znalezionymi w sieci. Działa jak należy.
[#6] Re: Maxtransfer

@perinoid, post #5

Sam sie w tym nie łapie bo dotąd nie miałem problemu z dyskami, czy 0x1fe00 to zapis 16astkowy ? Jesli tak to w dziecietnym 130560. I co to znaczy w praktyce ?
[#7] Re: Maxtransfer

@mikecios, post #6

$1FE00 = 512 (rozmiar sektora) * 255 (maksymalna ilość sektorów do przesłania za jednym razem)

Nic więcej.

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 11:56:22 przez makarsky
[#8] Re: Maxtransfer

@perinoid, post #5

Jaka konfiguracja?
[#9] Re: Maxtransfer

@gerul, post #8

Panowie, temat powrócił.
Mam SCSI2SD, partycja 1GB, PFS. Próbuję postawić OS3.2. Już jestem po kilku próbach. Za każdym razem wiesza się przy kopiowaniu plików, w losowych momentach. Raz nawet zwiesił się przy quick format. Przy zwieszeniu świeci dioda od dysku. Wcześniej też miałem losowe problemy ale dało się przeżyć.
Co jest nie tak?

[#10] Re: Maxtransfer

@gerul, post #9

MaxTransfer* masz ustawiony na 16 MB (0xfffe00), co może być dla karty SD zbyt dużą wartością. Ustaw na początek 130 kB, czyli 0x1fe00. Jeśli zadziała, to stopniowo możesz podnosić tę wartość (nie utracisz danych na partycji po tej zmianie), o ile będzie to miało sens, tzn. będzie przyrost prędkości w transferze danych (sprawdzisz np. pod SysSpeed).

* Teoretycznie w OS3.2 MaxTransfer nie ma już znaczenia, ale dokumentacja wspomina o paru wyjątkach. Wkleiłbym ten fragment, ale nie mogę go teraz znaleźć.
[#11] Re: Maxtransfer

@Umpal, post #10

Dzięki, będę próbował.
Jak go najlepiej przetestować (próbować zarżnąć)? Kopiować duży plik? Czy dużo małych?
Amigowcy to jednak mają problemy niespotykane w innych wymiarach:)
[#12] Re: Maxtransfer

@gerul, post #11

Amigowcy to jednak mają problemy niespotykane w innych wymiarach:)

Tych problemów nie ma jak używa się sprzętu z czasów Amigi.
Wszelkie nowe technologie dopasowywane do "wiekowego" komputera nie zawsze dobrze współpracują.
1
[#13] Re: Maxtransfer

@gerul, post #11

Ja bym spróbował kilka plików o wielkości kilkudziesięciu megabajtów i sprawdził później ich sumę kontrolną. Jeśli będą się zgadzać, to nie powinno już być problemu.
Wygodnie robi się to Filemasterem 3.2 b3, bo ma też skonfigurowany przycisk do sprawdzania CRC.
[#14] Re: Maxtransfer

@Umpal, post #10

Zmieniłem na wartości podane prze Ciebie i na razie działa. Prędkość odczytu i zapisu nie zmieniła się w ogóle. :)
@Norbert
Miałem do tego Cyberstorma podpięty dysk SCSI talerzowy "z epoki" i też były problemy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem