[#1] Amiga 1200 i Monitor LCD
Witam !

Posiadam Amigę 1200 z przejściówką na monitory PC na płycie głównej (niepamiętam teraz nazwy - zakupiona swego czasu w AMIGO). Podłączyłem mój 17 calowy LCD od PC-a ale na ekranie pojawił mi się tylko napis, że monitor nieobsługuje takich rozdzielczości ??

Jakie parametry musi mieć LCD aby współpracować z takim sprzętem jak mam

pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 1200 i Monitor LCD

@slawekwozniak, post #1

Przed "odpaleniem" Amigi na monitorze standardu VGA musisz przestawić ustawienia w opcjach ScreenMode.Tryb musi pracować od 30khz (np.Euro72)
Później gdy już uruchomisz ami na Twoim LCD musisz dopasowywać najelpsze ustawienia

Ostatnia modyfikacja: 05.04.07 14:56
[#3] Re: Amiga 1200 i Monitor LCD

@slawekwozniak, post #1

Wydaje mi się, że problem leży w częstotliwości odświerzania obrazu. Większość monitorw LCD, jeżeli nie wszystkie, nie obsługuję sygnału o czestotliwości odświerzania obrazu 50 Hz (mój ma np. do wyboru 60 Hz lub 70 Hz), a dostępne do Amigi scandoubler'y podwajają tylko częstotliwość odświerzania linii pozostawiając częstotliwość odświerzania obrazu taką jaka jest w systenie PAL tzn. 50 Hz. Jeśli twój scandoubler obsługuje tryb NTSC to możesz spróbować przełączyć Amigę w ten tryb bo ma on chyba częstotliwość odświerzania obrazu 60 Hz. Może to pomóc w przypadku Workbencha jednak gry chodzące w PAL nie będą działać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem