Witajcie,
Wiem, temat wałkowany. Kończą mi się jednak pomysły mimo pomocy Jenota (pozdrawiam :) ).
Otóż po zrobieniu porządku z A500 i jej HD postanowiłem zrobić porządek z moją A1200 desktop. Mam w niej ACA 1233 40MHz (nez n) i nowy dysk 2,5" ATA Toshiba o pojemności 30GB. Oprócz tego jest Indivision AGA i ROMy 3.0.
Dysk sprawdzony w Win10, wszystko super, health status jak nówka, bez badów. Dysk sformatowałem cały w Win10 pod NTFS.
Później podłączyłem do A1200. Instaluję WB 3.1 z oryginalnych dyskietek. Dysk jest wykrywany przez device w ROMie jako 8GB (po załadowaniu HDTB z WB3.1 Install). Robię partycję 1,5GB dla AmigaOS, później quick format w FFS, reszty nie przydzielam. Po instalacji WB 3.1 ładuję tylko co potrzebne aby przenosić dane z CF na PCMCIA (compactflash.device, CF0 i FAT95).
I teraz co bym nie robił ten dysk jest ciągle widoczny jako 8GB. Instalowałem różne scsi.device 43.45 i 46.0. W startup-sequence załadowałem poprzez ACATune kick 3.1 i poprzez LoadModule nowszy scsi.device. Jest dokładnie wpisane to (nad C:SetPatch QUIET):
run >NIL: C:ACATune -maprom devs:kick32.rom
run >NIL: C:ACATune
C:LoadModule devs:scsi.device
Powyższe jest ładowane poprawnie bo w Workbench->about mam:
Kickstart version 40.68
Workbench version 40.42
a po wydaniu komendy w shellu:
version scsi.device
mam:
scsi.device 46.0
Tak wiem, HDTB nie wykrywa poprawnie dużych dysków. Próbowałem z HDInstTools z Aminetu. Jest to samo.
Za radą Jenota zainstalowałem też po świeżej instalce WB3.1 także BetterWB razem z update. Też nie pomogło.
Gdzie jest zatem problem? W WB3.1? Zadziała tylko z WB3.9?
Pozdrawiam,
Azz