[#1] opus5 i ikony (a moze to przez WB?)
Czes,
po 4 miesiacach usiadlem przed amiga prawdziwa i na dzien dobry upierrdliwa niespodzianka.
Opus tak jakby zupelnie ignoruje ikony dla fileTypes (wczesniej to dzialalo - no i dziala na emulatorze)
na obrazku widacokna z typami plikow (odpowiednio od gory): picture ILBM, picture, file (ich priorytet jest w nazwie na poczatku). Widac tam doskonale ze jest tylko przypisana ikona do PICTURE (czyli ogolnego obrazka) jednak opus pokazuje domyslna ikone PROJECT z workbench-a (okienko po prawej z 6oma plikami IFF bez swoich ikon oczywiscie )!!

Ktos pomoze?
Dzieki
[#2] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #1

Chciałbym się odnieść do "priorytetów".

Te numerki to żadne priorytety a zwykłe nazwy filetypów zawierające cyfrę. Priorytety ustawia się w inny sposób i służa do innego celu. To raz.

Dwa, że proces rozpoznawania filetype'u nie zależy generalnie od żadnego priorytetu.

Trudno mi się wypowiedzieć nie widząc szczegółu, ale jeśli ALL Files ma priorytet 126 czy ALL DIRECTORIES ma 125 to jest to jakieś niezrozumienie działania tak opusowych priorytetów jak i samych filetypów..

I pobaw się programami do robienia screenshotów, i podepnij któryś pod jakiś guzik klawiatury :)

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2018 20:10:18 przez Dopuser
[#3] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@Dopuser, post #2

To co na zdjeciu (a dokladnie nazwy) to ... tylko nazwy :)
Cyfry znajduja sie tam bym widzial co jest przed czym (lub po czym) bez zagladania w CLASS...
Oczywiscie zapomnialem o tym wspomniec :) (no i pominalem tak znak minus bo byl zbedny)

Proces rozpoznawania (a raczej uzywania fileTypes) ZALEZY od priorytetow.
Prosto z manuala (rozdzial FILE TYPES, sam poczatek prawie):

...
• It first searches the Filetypes list, starting with the Filetype
of highest priority, and checks whether it matches the
entry's Filetype definition.

• If it matches, it checks if the corresponding event has been
defined as a notifiable action. If it is defined, it performs
the attached function.
• If there is no match for the Filetype definition, or if there is a
match but no associated function, it continues to search the
Filetypes list. Note that it is possible for it to match a
subsequent entry that has a function defined.

Ale do tematu:
PICTURE ma tak:
MATCH DT Group picture , priprytet -10

a PICTURE ILBM tak:
MATCH DT ID ILBM, priorytet -5

tak samo mam na emulatrze i dziala a tu przestalo.
Chodzi o to ze pod PICTURE ILBM nie mam przypisanej ikonki tylko pod PICTURE wiec logiczne ze dla PICTURE ILBM powinna zostac uzyta ikona PICTURE (menu kontekstowe z PICTURE jest uzywane jak najbardziej dla PICTURE ILBM ale nie ikona )
[#4] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #3

Nadal twierdzę swoje.

Priorytety ustawiają tylko kolejność przeszukiwania, tzn. który pierwszy który ostatni zostanie zbadany. Raczej nie zmienią zależności między przykładowym PICTURE (ogólnie obrazek) a ILBM (specyficzny obrazek). Możesz sobie tylko narobić kaszany w ten sposób, myślę.

Generalnie, najczęsciej używane filetype'y ustawiasz na wyższy priorytet.
Te najrzadziej na najniższy. Zaoszczędzasz sobie po prostu mielenia dyskiem dzieki temu.

Ja bym ustawił PICTURE ILBM jako:
MATCH DT Group picture
AND
MATCH DT ID ILBM

Co do emulatora to nie wiem. Może zależy od icon.library?

Tak w ogóle to lepiej by Opus zaglądał do nagłówka pliku. Bardziej jednoznacznie identyfikuje pliki wtedy.
[#5] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #3

Podeślij zrzut ekranu z menu kontekstowym dla PICTURE i dla PICTURE ILBM oddzielnie.
[#6] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@Dopuser, post #4

Zgodze sie jedynie tylko z mieleniem dysku a co za tym idzie oszczedzeniem tez (ale niezauwazalnie szeroki uśmiech ) troche czasu.

Zawartosc Menu kontekstowego znajduje sie na pierwszym obrazku w tym watku (1szy od gory: ILBM, 2gi: PICTURE)

Ponizej tak to wyglada po kliknieciu prawym na ikonce.
WAZNE: na tym nowym zrzucie jest juz ikonka przypisana pod ILBM wiec pojawia sie wlasciwa ALE... po prawej stronie jest plik JPG ktory tez powinien pokazac ikone PICTURE (bo wciaz nie ma przypisanej ikonki JPEG) ale nie pokazuje !! pokazuje domyslna ikone workbencha dla pliku typu PROJECT

[#7] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #6

Może dlatego że JFIF ma ustawiony wyższy priorytet? Może priorytet selekcjonuje też ikonki? Nie znajduje JFIF to podrzuca jakąs defaultową? Pousuwaj te ikonki PROJECT.

Zrób ILBM DT + PICTURE DT.
Podobnie zdefiniuj JPEG DT + PICTURE DT.
Wtedy się nie wykluczają na 100%.

Tak w ogóle, radzę ustawić priorytety tylko gdy konieczne.
Wszystkie typy obrazków na ten sam priorytet, jeżeli już.

I zdefiniować przez zajrzenie do nagłowka, nie przez Datatype.
Wg mnie jest szybciej i bardziej niezawodnie.
Nie miałbyś takiej kaszany wtedy, myślę.
[#8] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@Dopuser, post #7

Mysle ze niedlugo znajde przyczyne :)
To mi dzialalo (i dziala rownolegle na winuae).
Nagle przestalo.

Tak, ILBM (oraz JFIF) ma wyzszy priorytet wiec on idzie na pierwszy ogien.
Opus sprawdza czy jest ikona i jesli nie ma to szuka dalej.
Znajduje PICTURE (i tam jest ikona) wiec ja wyswietla.
Gdy usune ikone z PICTURE to wyswietli ikone przypisana do FILE (bo to jest nastepny fileType pasujacy - i ostatni zarazem).

To co proponujesz zadziala na 100% to fakt ale chcialbym jednak miec calosc nieco bardziej podzielona (a nie wszystko do jednego worka).
Mimo wszystko sprawdze to rozwiazanie - moze nie zadziala? szeroki uśmiech a to by juz mnie na cos moglo naprowadzic... moze plik kinfiguracyjny mamu szkodzony... cholera wi co jest grane...
[#9] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #8

Gdy usune ikone z PICTURE to wyswietli ikone przypisana do FILE (bo to jest nastepny fileType pasujacy - i ostatni zarazem).

Z tego co widać na pierwszym zrzucie, to FILE nie ma przypisanej ikonki.
A skoro FILE nie ma przypisanej ikonki to jaką ikonkę Opus przypisuje do obrazka?

A gdyby nawet miał, to czemu pomija ikonkę przypisaną do PICTURE?

Wniosek z tego taki, że masz śmietnik w ikonkach.
Pousuwaj ikony których nie używasz, ot co. I podejrzewam Twój "system priorytetów" za źródło zamieszania.

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2018 23:23:56 przez Dopuser
[#10] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #8

Dubel.

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2018 23:10:04 przez Dopuser
[#11] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@Dopuser, post #9

Ikone do FILE przypisalem tak na chwile dla testow tylko (dlatego jej nie ma na 1szym zdjeciu) ... i niestety tez zostaje pominieta (tak samo jak PICTURE)
Cos tu baaaardzo nie gra skoro menu kontekstowe dopisuje jak nalezy a ikony ignoruje...
[#12] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #11

MULITVIEW jest ostatnie, nie FILE. Sprawdź ikonę przypisaną do MULTIVIEW.
[#13] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@Dopuser, post #12

Obrazek z 1szego postu jest sprzed kilku dni i zapomnialem o tej jednej zmianie:
do FILE na koniec dodalem:
---
MultiView

wiec to tylko wyglada jakby tam byl kolejny fileType ale nie jest (multiView nalezy do FILE i jest poprzedzone "rozdzielaczem")
[#14] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@peceha, post #13

Suma suamrum, tylko PICTURE ma ikonkę?

Primo po pierwsze, usuń zbędne ikonki, zwłaszcza z ENV: i ENVARC:.

Po drugie primo, usuń priorytety dla obrazkowych filetypeów.

Po trzecie primo, zmień sposób rozpoznawania plików obrazkowych. Jak najdalej od DataTypów. Tak w ogóle Opus ma swój"wewnętrzny" system rozpoznawania przez DT. Sprawdź w konfiguracji Opusa!
[#15] Re: opus5 i ikony (a moze to przez WB?)

@Dopuser, post #14

Problem rozwiazany szeroki uśmiech

Niepasowal mi sposob usuwania przypisanej wczesniej ikony - nie ma zadnego guzika typu DELETE ICON - trzeba otworzyc requester wyboru ikony i wyczyscic pole wskazujace na ikone.

Teraz , tak z ciekawosci przypisalem ikony wszedzie tam gdzie ich brakowalo, nagralem wszystko a potem je pousuwalem i znowu nagralem.

I wszystko dziala jak nalezy.

Wnioskuje ze przy poprzednim usuwaniu ikonek cos sie zle nagralo w prefsach opusa (albo ja skasowalem ikony z dysku zanim usunalem przypisania w opusie) i stad ten blad.

Dzieki za pomoc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem