[#1] Amiga CDTV i inny napęd CD
Witam !

Czy mozna podłączyć do Amigi CDTV inny CD-ROM z interfejsem ATAPI (normalny od PC) i czy on będzie funkcjonował ? Z góry dziękuje za odpowiedź i proszę o szybka bo zależy mi na czasie . Pozdrawiam OK

Ostatnia modyfikacja: 05.04.07 18:50
[#2] Re: Amiga CDTV i inny napêd CD

@kreciolboss, post #1

Czesc, zadałem takei samo pytanie i odpowiedziano mi ze nie bedzie działał - sprawdzałem - nie dziala. Mozesz ew. odac do seriwsu ale koszt przeróbki to podobnno ponad 300 zł...
[#3] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@kreciolboss, post #1

> ATAPI (normalny od PC)

Ja przepraszam, ale zawsze mnie drażniły określenia "normalny od PC".
Czy w takim razie SATA to byłby nienormalny od PC?
SCSI to normalny od MACa, a może nienormalny od Amigi?
Jakie są urządzenia normalne od Amigi? Z interfejsem SRATATATA podłączanym do portu zegara w A1200?

Wystarczy, że napiszesz "ATAPI" i naprawdę wszyscy tu będą wiedzieć o co chodzi.
Inaczej się okaże, że w mojej A4000 prawie wszystko to normalne peryferia od peceta, choć peceta to one widziały tylko na półce w sklepie.

Wracając do Twego pytania to, z tego co wiem, się nie da. Ponoć interfejs w ACDTV to jakiś udziwniony SCSI. Kompatybilny jedynie z samym sobą.
Pewnie da się coś przerobić by podłączyć cedeka SCSI, ale głowy nie dam.
[#4] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@Jaszczur, post #3

Dzięki za szybką odpowiedź . Pytałem , dlatego , że kupiłem kilka dni temu Amige CDTV z klawiatura i stacją dyskietek w okazyjnej cenie , a nie mam caddy . A korzystanie bez niej jest trochę kłopotliwe .

A co do uzytego przezemnie okreslenia "normalny od PC" to napisałem przez to , że trochę odzwycziłem się od Amigi , bo PC uzywam od 4 lat. Ale zawsze mówię , że Amiga to najlepsza platforma komputerowa .

Może ktoś ma do sprzedania caddy do CDTV w dobrej cenie ?

[#5] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@kreciolboss, post #4

Caddy to nie problem.

Poszukaj na Allegro, ktoś sprzedaje po 7zł za sztukę.
Chyba w dziale komputery>urzadzenia SCSI>napedy, albo w okolicach.
[#6] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@Jaszczur, post #5

Znalazłem , ale troche drogie w porównaniu z tym , że kupilem CDTV z klawiatura i flopem za 10 zł :D . Ale jeszcze będe szukal po bazarkach .

[#7] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@kreciolboss, post #6

Amiga to drogie hobby

[#8] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@kreciolboss, post #6

To gratuluję zakupu, 10zł to jak za darmo.

Tyle, że 7zł za caddy to nie jest dużo. Porównywanie tego do 10zł za CDTV nie ma sensu, bo kupiłeś wyjątowo okazyjnie. Ja za swoją CDTV (cały zestaw) dałem 350zł.
[#9] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@Jaszczur, post #8

Amiga CDTV to piękna rzecz , ale raczej będe planował ją sprzedac , ponieważ nie mam już czasu na te hobby. Mam jeszcze A-600 bez flopa , którą chyba też wkrotce wystawie na Allegro .

[#10] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@kreciolboss, post #9

Ja na Twoim miejscu jak bym kupil za 10zl jaką kolwiek Amigę to bym za nic jej nie sprzedal.

ponieważ nie mam już czasu na te hobby

A czy musisz mieć czas? Schowaj ją gdzieś i niech stoi....niech zachowa się dla pokoleń :)

[#11] Re: Amiga CDTV i inny napćd CD

@pwe, post #10

Niech jej nie chowa, niech sprzeda - może inny człowiek złapie bakcyla.

Po tak okazyjnej cenie, a nawet wyższej sam kupie - bede miał na testy urządzeń, których nie mam już gdzie włożyć do swojej CDTV-ki.

Co sie tyczy odpowiedzi Jaszczura odnośnie "normalnych od pc" - popieram w całej rozciągłości. ATAPI to tandeta a nie standard, zwłaszcza gdy ceny elektroniki mocno spadły, moglibyśmy - my wszyscy użytkownicy komputerów - wrócić do SCSI w jakiejś nowej wersji. Dużo urządzeń, wiele transferów jednocześnie - pal licho kłopoty z synchronizacją :) - da sie to dopracować.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem