[#1] Zagadka w startup-sequence :)
Robię sobie botującą dyskietkę z WB3.1 . Jako że właśnie straciłem dopałkę w mojej A1200 i mam "golasa" muszę sobie jakoś radzić. Utknąłem na jednym problemie. Szukam w necie, czytam książki (Pana Pampucha i Pana Zalepy) i na razie brak rozwiązania. Do rzeczy.

Chciałbym aby Workbench podczas ładowania skopiował mi do RAM pewne rozkazy, których chciałbym używać kiedy już Workbench się w pełni uruchomi. Chodzi mi o to, żeby wyjąć dyskietkę ze stacji dyskietek, abym mógł działać na innych dyskietkach. W tym celu, kiedy rozkaz będzie potrzebny, Workbench nie może odwoływać się do niczego co jest na jego dyskietce. Z oczywistych względów kopiowanie całego katalogu C: do RAM odpada.

Próbowałem ASSIGN, ale to działa tylko dla urządzeń i katalogów. Próbowałem LOADRESOURCE, ale to też nie działa. Jedyne co mi się na razie udało w s-s zrobić to skopiować interesujące mnie rozkazy do pamięci chip po załadowaniu Workbencha. Fajnie by było zrobić coś takiego, aby Amiga w pierwszej kolejności szukała rozkazu w RAMie, a jeśli go nie znajdzie, dopiero na dyskietce Workbencha w katalogu C:. Czy to da się załatwić może jakimś skryptem?

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Azz

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 17:52:31 przez Azzorek
[#2] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Azzorek, post #1

To jak masz "Amiga DOS" M. Pampucha, to spróbuj rozkazu RESIDENT do umieszczenia wybranego rozkazu w pamięci. Strona 328 ;)
[#3] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@vojo, post #2

Trochę się obawiam takiego rozwiązania. Dwa rozkazy, które chcę załadować są stworzone przez użytkowników. Jest to TWIN i adf2disk. Obawiam się, że nie spełnią wymagań rozkazu rezydentnego :( . Mogę spróbować, zrobię tylko kopię dyskietki Workbencha :) .

Pozdrawiam,

Azz
[#4] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Azzorek, post #3

Ja sobie kiedyś zrobiłem dyskietkę która po starcie zakładała dysk RAD:, kopiowała siebie samą i jeszcze jedną na niego i robiła restart.

Podsumowując miałem w radzie startującego WB z programami dopus4, Superduper, filemaster i coś tam jeszcze.

Lata temu, nie pamiętam jak, ale działało :)

edit-----
a sorry masz bez turbo, myślałem że bez hdd :(

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 18:35:55 przez morph123
[#5] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Azzorek, post #1

O ile dobrze pamietam wystarczy uzyc
c:path ram:
albo
c:path ram: add
[#6] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Don_Adan, post #5

RAD odpada - za mało RAMu. Co do Patch to działa on na podobnej zasadzie jak Assign. Czyli przypisuje ścieżkę do katalogu. A ja potrzebuję tylko pare plików z C: i nic więcej.

EDIT:
--------

Udało się :) . Jednak Vojo słuszna sugestia. Wpadaj na SACP za tydzień, browarki koledze stawiam :) . Próbowałem z różnymi ustawieniami, ale ciągle ten resident nie zaskakiwał. Aż wreszcie zadziałał z:

resident >NIL: C:TWIN PURE
resident >NIL: C:adf2disk PURE.

Powyższe wpisałem zaraz pod innymi residentami dla assign i execute.
Zaraz zrobię jeszcze parę rzeczy i udostępnię obraz tej dyskietki na forum. Opiszę co i jak, na pewno niejednemu Amigowcowi się przyda .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 19:12:36 przez Azzorek
[#7] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Azzorek, post #6

RAD: nie musi mieć 880kb, wiec pamięci Ci nie braknie.
Wystarczy ze wielkosc rad dostosujesz do ilości programów jakie chcesz w nim zawrzeć.

Programy wgrane przez Resident tez zabierą pamięć Amigi.
[#8] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Azzorek, post #6

Fajnie, że poszło.

Można też spróbować: assign c: ram: ADD
[#9] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@BULI, post #8

Buli tu chodziło o to żeby wszystkiego z C nie walić do RAMu. Myślałem też o takim myku, żeby skopiować te rozkazy które chcę do utworzonego na etapie ładowania Workbencha katalogu w RAMiei zrobić skrypcik IF..... Jednak wtedy i tak najpierw Amiga szukałaby ich w C więc kicha. bo potrzebowała by dyskietki z Workbenchem w stacji. Tak czy siak udało się inaczej :) . Dzięi temu w nowym temacie umieściłem obraz botującej dyskietki WB 3.1 dla A1200 z obsługą kart CF na PCMCIA i portu szeregowego do przesyłu danych.

Pozdrawiam,

Azz
[#10] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Azzorek, post #1

Assign C: REMOVE
SYS:c/Assign C: RAM:C
SYS:c/Assign C: SYS:C ADD
[#11] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@alt_, post #10

Alt dalej wszystko poleci mi do Ramu. Ja tylko potrzebuję dwa rozkazy ;) .

Pozdrawiam,

Azz
[#12] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@Azzorek, post #11

Alt dalej wszystko poleci mi do Ramu.

Nie, w wersji z dwoma assignami do c nie leci wszystko do ramu, tylko to co sam chcesz. Pierwszy (glowny) assign wskazuje na RAM:C i tam beda szukane wszystkie komendy z C:. Kiedy system ich dam nie znajdzie poszuka pd drugim assignem przypisanym do C: (SYS:C).

Ale tak czy siak resident jest bardziej "koszerny" ;)
[#13] Re: Zagadka w startup-sequence :)

@mschulz, post #12

Zatem sorki dla Alta i dzięki za wytłumaczenie;) .

Pozdrawiam,

Azz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem