[#1] Amiga 600 i HD z laptopa
witam !

Mam takie pytanie : posiadam A-600 bez flopa i starego laptopa z dyskiem 2,5 50 MB (E-IDE) czy moge wsadzić ten dysk do tej Amigi ? Taśmy nie mam ale jest w laptopie i czy będzie to działało ? I co moge zrobic z tym jak nie mam softu na dyskietkach ?

[#2] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@kreciolboss, post #1

Bez softu na dyskietce (system) niewiele można. A reszta elektrycznie i logicznie powinna działać...

[#3] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@MaaG^dA, post #2

Warunkiem poprawnego działania HDD w A600 jest posiadanie systemu (kickstart rom) w wersji 2.05 (v37.350), lub wyższej (A600 z ROM 2.04 [np:v37.299] uniemożliwia obsługę dysku, pomimo wbudowanego na płycie kontrolera).

Ostatnia modyfikacja: 06.04.07 13:37
[#4] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@kreciolboss, post #1

Maiłem podobną sytuację, ale z dyskiem 3,5 cala z przejściówką na 2,5:)
Musiałbyś podłączyć dysk do PC'ta, pod UAE przygotować partycję i wgrać system, najlepiej WB-2.1 potem podłączyć dysk do Amigi i powinno działać. Warunkiem jest posiadanie Kikstartu przynajmniej 37.300.
Ja nie miałem ani jednej sprawnej dyskietki a teraz już mam:D

[#5] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@brada, post #4

Wersje Kicka mam dobrą . Ale własnie jak by tu zainstalować ten system . Na laptopie nie da rady (386sx33 ;]) , a pod PC nie mam jak podłączyć . Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie , czy jak podłącze stację dysków HD z mojego peceta to , czy na Ami będą działać dyskietki DD ?

[#6] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@kreciolboss, post #5

Najlpiej to by bylo podpiąć do peceta ten dysk i pod WinUAE zainstalować system itd.

[#7] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@kreciolboss, post #5

Z tego co wiem można podłączyć folpa od PC, ale trzeba go trochę przerobić, szczegółów niestety nie znam. I z tego co wiem, to będzie działać jako flop Amigowy. Dyskietki DD można odczytać montując stację PC0: pod WB2.x lub używając innego programu tego typu (było sporo wątków na ten temat). Niestety nie da się nagrać dyskietki na PC i z niej zabootować Amisi.

[#8] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@brada, post #7

W MA 5/95 na str.10 pisalo jak wykonać przeróbkę.
Jedyne wyjscie to podpiąć dysk do pc i pod uae zainstalować system.
Innej możliwości nie ma :(
Na efunzine jest Os2.1 (nowy) za 39zl

[#9] Re: Amiga 600 i HD z laptopa

@pwe, post #8

To nie jest jedyny sposób.

Bez problemu wygooglowałem PC Floppy to Amiga:
http://eab.abime.net/archive/index.php/t-18709.html
Metoda prosta, choć nie testowałem osobiście.
Jak będę miał czas to zrobię sobie zewnętrzną stację do A600 .

Niestety wymaga to posiadania dyskietki Amigowej z WB, ale jak już pwe napisał, jest na efunzine.
Można też użyć darmowego softu, co nie zmienia faktu konieczności posiadania dyskietki z AmiDosem.
Było już parę tematów o przenoszeniu softu na Amigę z minimalną ilością programów na niej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem