@MDW,
post #10
Mam gdzieś stary numer Amiga Computing z artykułem na temat tych Amig w NASA. Może mi się uda odkopać.
Z tego co pamiętam, chodziło o to, że wcześniej używali jakiś rejestratorów z MC68000. Z jakichś powodów technicznych nie dało się ich rozwijać dalej i zaczęli szukać jakiejś gotowej maszyny z prockiem z rodziny 68k aby można było użyć napisanego już softu, a samą maszynę rozbudować o szybszy, w pełni 32 bitowy 68k. Stąd możliwość rozpatrywania kandydatury Maca zupełnie możliwa, pecety raczej nie wchodziły w rachubę - zupełnie inny procek.
Całkiem możliwe, że to oprogramowanie pracowało w zupełni innym środowisku niż AmigaOS.
Zakres zadań realizowanych przez te maszyny nie był specjalnie ambitny, chodziło o rejestrowanie danych telemetrycznych rakiet nośnych (i to były chyba mniejsze rakiety z serii Atlas, albo coś późniejszego do wynoszenia satelitów, nie olbrzymy z serii Saturn).
Oni te Ami męczyli w NASA bardzo wiele lat, to bardzo typowe dla Amerykanów - używanie urządzeń póki spełniają swoje zadanie. Pospieszna modernizacja może bowiem być niepotrzebnie kosztowna i ryzykowna z uwagi na bugi w nowych systemach.
Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 23:18:46 przez wali7