[#1] Rodzaj monitora w Devs
Witam

Mam amige podlaczona do telewizora przez kabel Video-->euro czyli komputer podlaczylem kablem euro. jaki sterownik powinien byc w Devs PAL? Czy ktorys z euro a moze jakis inny ?

[#2] Re: Rodzaj monitora w Devs

@PrzemasIII, post #1

Teoretycznie PAL. A czemu teoretycznie? Bo u mnie gdy w "DEVS:monitors" niczego nie było, to i tak miałem obraz na ekranie TV :) , więc nie za bardzo rozumiem po co wogól ejest ten PAL...

Ostatnia modyfikacja: 10.04.07 12:50
[#3] Re: Rodzaj monitora w Devs

@AlaN, post #2

Mozliwe ze dla Amig z USA, gdzie standardowo jest NTSC.
[#4] Re: Rodzaj monitora w Devs

@AlaN, post #2

Gdy masz pusto w DEVS:monitors, mogą wystąpić problemy z niektórymi programami czy grami, np. odpali się i widzimy ciemność ;). Do TV polecam jednak NTSC w 60Hz :)

[#5] Re: Rodzaj monitora w Devs

@PrzemasIII, post #1

Nie wiem czy ruszy z kazdym telewizorem, ale przyda sie tylko NTSC do gier typu Doom. PALu nie musisz wrzucac.
[#6] Re: Rodzaj monitora w Devs

@AlaN, post #2

Zgadza się. A stery PAL/NTSC potrzebne są programom, które otwierają własne ekrany. Bez PAL/NTSC lista wyboru rozdziałki np. w DPaincie jest uboga, Visage, PPShow itd. dziwnie wyświetlają niektóre obrazki (nieproporcjonalnie rozciągają). Innych problemów nie zauważyłem.
[#7] Re: Rodzaj monitora w Devs

@Andrzej Drozd, post #5

System w interlace NTSC też lepiej pasuje, choć jak się używa prawie tylko do gierek nie robi to większej róźnicy, w przeciwnym wypadku najlepiej lecieć na dwa monitory :)

[#8] Re: Rodzaj monitora w Devs

@PrzemasIII, post #1

Zwróciłeś bardzo słuszną uwagę! Mi do tej pory do głowy nie przyszło, ale nie każdy musi wiedzieć że sterowniki monitora o nazwie EuroXXX nie mają nic wspólnego z podłączeniem Amigi do TV przez złącze Euro!

Technika idzie do przodu i wiele rzeczy się gmatwa. Niektóre TV maja mozliwość podłączenia sygnału VGA. (Kości AGA również potrafią taki sygnał wygenerować, a właściwie bardzo zbliżony parametrami do VGA). Z drugiej strony Niektóre karty graficzne (np. amigowa BVision i na pewno część pecetowych) potrafią generować obraz PAL...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem