[#32]
Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?
@gilban,
post #29
Ja testowałem sobie emulator Amigi na RPI3 bez plusa. Pod emulatorem urządzenie grzało się jak piekarnik. Było mocno gorące. Nawet wentylator od spodu podkładałem, żeby się nie ugotowało. Więc przy androidzie było by podobnie.
Budżetowe układy w telefonach za 600 zł mają wydajność na jeden rdzeń CPU tak z 5x większą niż RPi3. W RPi3 w dodatku masz układ w procesie 40nm (który stosowało się dekadę temu - vs 7/10/14nm dzisiaj) + kupujesz płytę bez fabrycznie zapewnionego odprowadzania ciepła (co może zapewnić odpowiednia obudowa lub radiator). Jak w dodatku emulator odpalany na Pi jest gówniany (a każde UAE na ARM jest gówniane) to urządzenie ma prawo się grzać, ale to nie zmienia faktu że napisałeś totalną głupotę o "obecnych procesorach ARM". Możesz grać godzinami w Cywilizację 6 na iPhonie (tę samą co na PC) bez obawy o to, że telefon się przegrzeje, albo emulować (emulatory działające full-speed) sprzęty dziesiątki-setki razy bardziej zaawansowane od Amigi, typu Gamecube/Wii albo W98+Pentium.
Lipa z emulatorami Amigi pod ARM wynika wyłącznie z tego, że nikomu się nie chce.
Ktoś 15+ lat temu (gdy urządznia z ARM odstawały jeszcze od tych z x86) przeportował na ARM UAE4All z 1999 roku z Dreamcasta i z tego kodu korzystali twórcy wielu emulatorów, na PSP czy później Androidzie, niestety emulacja w UAE4All jest bardzo ograniczona (bo to mega UAE i przycięte pod kątem odpalania gier z 500-tki), masa softu nie działa. Potem przeportowano (w sumie niewiele nowsze) źródła PUAE ale nikt tego kodu nie utrzymuje (nie powstał też żaden sensowny emulator, ale kod trafił chyba do emulatora RetroArch). Na końcu UAE4ARM - dla RPi oraz dla Androida - gdzie na Androidzie znowu jest w sumie nieużywalny bo UI koszmarne, a z kolei kodu nikt nie będzie chciał/potrafił użyć w innym emulatorze bo gość przeportował to całkiem z pominięciem Android SDK.
Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 16:32:42 przez lod20
Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 16:33:46 przez lod20
Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 16:36:13 przez lod20