kategoria: A500
[#1] Nieusuwalne ikonki w Workbenchu
Zainstalowałem dysk A590 do A500 z kickstartem 1.3, problem w tym że na ekranie są dwie nieusuwalne i niedziałające ikony oznaczone QDH0:DOS i QDH1:DOS.
Jak założę kickstart 2.05 to one się nie pojawiają, chciałbym używać tego dysku z 1.3.
Jest jakiś sposób aby się ich pozbyć?

[#2] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@PROTON, post #1

A nie masz przypadkiem w s-s rozpoznawania kickstartu i w zależności od niego wykonywane są inne polecenia ?
Wygląda na to ze mountlista do QDH0 i QDH1 nie są poprawne.
Mogą one dotyczyć juz zamontowanych dyskow/ partycji .

Odpal Amigę z k1.3 z dyskietki i zobacz czy nadal będziesz miał QDH0 i QDH1.
[#3] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@PROTON, post #1

Bo to sa ikony tych dwoch partycji Workbench i Fun tzn. QDH0:Workbench i QDH1:Fun. Czy cos z tym sie da zrobic to nie wiem, ogolnie bardzo rzadko uzywam HD pod OS 1.3. Na pewno jakbys zmienil system tych partycji z FFS na OFS to powinny zniknac, ale to jest raczej bez sensu, no chyba, ze te partycje sa male. Moze programowo tez to sie da jakos zalatwic, ale tego to nie wiem.
[#4] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Don_Adan, post #3

Ale partycje pod kick1.3 mogą mieć FFS.
Przypuszczam że gdzieś są montowane jeszcze raz te partycje , ale mountlista jest błędna lub niekompletna.

Czekamy na informacje czy te dodatkowe ikony pokazują się jak Amiga odpalony jest z dyskietki
[#5] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Norbert, post #4

Niezależnie z jakiej dyskietki odpalę, ikony są.
[#6] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Norbert, post #4

Czemu maja byc montowane? Z automatu tak jest.
[#7] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Don_Adan, post #6

Tak.
Ale jeśli w s-s montowane są partycje jeszcze raz (plik Mountlist w DEVS: ) to pokażą się jeszcze raz.
[#8] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Norbert, post #7

Plik MountList jest standardowy z Workbencha 1.3, nic w nim nie zmieniałem. Usunąłem go na chwilę, nic nie zmienia, ikonki są.
[#9] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Norbert, post #7

To jest z automatu przynajmniej u mnie na gvpscsi.device. Nie mam zadnej mountlisty, bo nie jest potrzebna. Chyba byl jakis program dla OS 1.3 do czytania dyskow FFS to moze pomoc albo i nie.
[#10] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Don_Adan, post #9

Odpaliłem na starszym Workbenchu, opis ikonek się troszkę zmienił, zamiast prostokącika na końcu pojawiła się literka A w inwersji. Możliwe że dysk jest źle zainicjowany? Wcześniej był używany z A500+, na której ten problem nie występuje.
[#11] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@PROTON, post #1

Podejrzewm, ze masz partycje zaformatowane w ffs i stad ten problem. KS 1.3 nie ma fastfilesystemu w romie tylko na dyskietce do wgrania na RDB albo zamontowania po zabootowaniu sie, a KS 2.0 ma juz ffs w romie. Przy starcie ks2.0 montuje automatycznie partycje z ffs a ks1.3 nie.
Sprawdz HDToolboxem, czy w RDB masz zainstalowany fastfilesystem - prawdopodobnie tego nie masz i rom nie moze zaladowac drivera do obslugi formatu file systemu, w ktorym te partycje sa zaformatowane. DLatego tez wywietla ikonke, zawierajaca czesc identyfikatora (DOS) file systemu.
[#12] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Don_Adan, post #9

Tak, wszystko jest z automatu.
Nie wiem co i jak było robione z tym dyskiem, wiec możliwości jest wiele.
Podaje to co może być powodem pokazywania się tych dodatkowych partycji.

@Proton.
Jakie nazwy napędow przypisane jest do partycji fun i Workbench .?
[#13] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@PROTON, post #10

A 500+ ma chyba kick 2.0 i FFS w ROM-ie, o ile pamietam. Byc moze mountlista z FFS pomoze, ale tego nie wiem. Mi to nie przeszkadza, bo prawie nie uzywam HD pod 1.3.
[#14] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Don_Adan, post #13

Partycje są FFS, Workbench do urządzenie QDH0 a fun to QDH1.

@docent twój trop jest dobry, HDToolbox nie wiele mi mówi, pytanie co dalej?
Przejść na OFS? Czy instalować coś na RDB, tylko jak?
[#15] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@docent, post #11

Na kick 2.0 montują się dwie partycje a na kick1.3 cztery.
Gdyby było jak piszesz to na kick2.x. dostępne byłyby cztery partycje, a są dwie. ( patrz obrazek wyzej)
[#16] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Norbert, post #15

To pewnie problem filesystemów. Mam to samo na kicku 1.3. w A3000.
Część partycji czyta normalnie, a część ma takie same ikonki i ich nie otwiera. Zastanawiam się tylko jak je robiłem, że np. AmigaOS mi widzi, a np. Gry już nie. :) Wszystkie sa na tym samym dysku fizycznym.
Pod kickiem 3.1 wszystko jest normalnie - są prawidłowe ikony i dostępne.
[#17] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Rafał A-3000, post #16

Przejście na OFS rozwiązało problem.
[#18] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@PROTON, post #17

Aż sprawdzę na winuae z a590 czy podobnie zachowuje się emulator
[#19] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@PROTON, post #17

Sprawdziłem to u siebie. WB1.3 też mam w FFS ale z HDToolBox:
0x444f5301; 0x7ffffffe; 0xffffff
Dla poniższego FFS są ,ukryte ikonki':
0x53465300; 0x7ffffffe; 0x1fe00
[#20] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Rafał A-3000, post #19

Dla poniższego FFS są ,ukryte ikonki':
0x53465300; 0x7ffffffe; 0x1fe00

To jest Smart File System (SFS).
[#21] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Krashan, post #20

O. Nawet nie wiedziałem.
Jak to zawsze się czegoś można nauczyć. Tylko nie mam pojęcia skąd się on wziął, bo nie pamiętam bym go instalował. Może się starzeję... Hehe.
[#22] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Norbert, post #18

Mysle ze znalazłem rozwiązanie.
Przetestowane na winuae ( brak dostępu do a590)
Proton jakiej wersji i wielkosci pliku Fastfilesystem używałeś dla tych partycji?

@Rafał.
Napisz jak to jest u Ciebie

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2018 23:32:46 przez Norbert
[#23] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Norbert, post #22

Ukryte - Filesystem v. 36,104, 22488kb
Widoczne - v. FS 45,1, 26,124kb

W którym momencie przy patycjonowaniu dysku jest nadawany system, że mam dwa różne? W HDToolBoxie jest chyba tylko OFS i FFS tylko skąd mam dwa różne FFS-y?
[#24] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@Rafał A-3000, post #23

To ze masz różne, znaczy że różne wersje wgrałeś do RDB

Te dodatkowe ikony dysków w kick1.3 spowodowane są tym, że do RDB wgrana jest niewłaściwa (za nowa z kick2.x czy kick3.x) wersja fastfilesystem

Aby zlikwidować te dodatkowe ikony dysków należy do RDB wgrać FastFilesystem v36.03.
Plik wielkości 12248.
[#25] Re: Nieusuwalne ikonki w Workbenchu

@PROTON, post #17

A możesz sprawdzić dla FFS które podałem w poście [24] ?
Zawsze to więcej miejca na dysku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem