[#1] A1200 czarny ekran
Cześć. Po 25 latach podjąłem decyzję o zakupie a1200. Mam problem. Zacznę od początku. Wiem że moja Amiga 1200 jest sprawna bo przy zakupie była odpalona. Zapakowana w karton przyjechała do domu i leżała tydzień. W międzyczasie przyjechał monitor Samsung syncmaster 711mp i kabel RGB. Dziś odpaliłem zestaw. Amiga wstaje Hdd ładuje system _ dioda mryga. Niestety monitor pokazuje jedynie czarny obraz. Czy to wina kabla? Kabel kupiony na allegro niby ok. Niestety nie mam innych monitorów czy kabli. Proszę o podpowiedź co zrobić aby ujrzeć obraz. Próbowałem też czinczem wyjść na monitor na AV i nawet nie drgnie z niebieskiego. Po RGB i euro z niebieskiego robi się czarny.
Planuję jeszcze kupić adapter RGB do sub. Pytanie czy warto czy kupić jeszcze raz u kogoś innego kabel RGB?
[#2] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #1

Nie kupuj adaptera RGB-SUB. Chyba ze jesteś pewny że monitor obsługuje 15khz lub że chcesz przesuwać sobie ikonki na trybach amigowych powyżej 30khz. Bo do niczego innego to ci się nie nada. Mieszkasz koło Krakowa to zapraszam do mnie. Również kabel możesz wysłać do mnie. Monitor sprawdź na Piecu czy odpala lub na jakiejś konsoli.
[#3] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #1

Masz jeszcze możliwość podpięcia Amigi pod kabel antenowy.
Obraz marny, ale sprawdzić warto czy pokaże się jakikolwiek obraz.

A nie jest tak, że system odpala się w DBLPAL lub podobnym trybie ?
Wtedy obrazu na 711MP możesz nie widzieć na zadnym w wyjść wizyjnych Amigi.

Odpal Amigę z dyskietki, lub trzymaj dwa wciśnięty przyciski myszy podczas startu Amigi. ( pokaże się bootmenu )
Ten zabieg wymusi PAL i będzie widać coś więcej niż czarny ekran.
[#4] Re: A1200 czarny ekran

@Stoopi, post #2

Ja z Wrocławia jestem. Dziś podjadę do ojca który posiada jeszcze tv ze złączem RGB po mojemu euro.
Po 2 klawiszach myszki nie ma wizji nadal. Sprawdzę też monitor w co raczej wątpię żeby był niesprawny.
Co do 15khz to ten Samsung właśnie wspiera tak wszelkie fora na to wskazują.
Rozmawiałem też z producentem zakupionego kabelka RGB. Powiedział że robi te kable sprawdzonym schematem na 3 rezystorach. Gdzieś na forum wyczytałem że nie jest to najlepszy sposób bo upala bezpiecznik.
[#5] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #4

711mp działa z przewodem z 3 rezystorami. Odepnij dysk twardy i zobacz czy pokazuje się animacja wkładanej dyskietki.
[#6] Re: A1200 czarny ekran

@Stoopi, post #2

Fotki kabla:
https://postimg.cc/75HqPNsH
https://postimg.cc/N9HcCCM4
https://postimg.cc/MXK6SwTc
https://postimg.cc/V5T3VPbP
https://postimg.cc/D4bYTmbk

Odpaliłem monitor na złączu dsub z lapkiem. Jest obraz czyli monitor sprawny.
Chyba przerobię zaraz kabel z euro na dsub. Kabel mam do monitora to go utnę i polutuje do 23 pin gniazda. Ale zanim to zrobię to może ktoś dopatrzy się czegoś na kablu który kupiłem.
[#7] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #6

To Ci nic nie da. 711mp tryby 15khz łapie tylko przez euro. Przez dsub możesz zapomnieć.
[#8] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #6

Nie przerabiaj tego kabla na DSUB. to nic ci nie da. Nie pograsz w żadna gre na tym monitorze. Jedyne co uzyskasz to przesuwanie ikonek. Wyślij mi ten kabel do przeróbki, bo to co jest to straszna masakra. I w dodatku nie te piny co trzeba, nie dziwię się że obrazu niema.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2018 15:39:19 przez Stoopi
[#9] Re: A1200 czarny ekran

@Stoopi, post #8

Właśnie analizuje kilka schematów to jeden jest prawie podobny... A nie powiedział byś mi co przelutować? Lub sprawdzony schemat pod mój monitor?
Mogę wysłać do Ciebie kabel ale to kolejny tydzień bez amigi... Tak mógłbym spróbować sam.
[#10] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #9

Rzuć okiem na priv.
[#11] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #4

Jak z Wrocka to mogę podjechać i spojrzeć na tą Amigę i kabel.
Mogę zabrac monitor VGA, ktory na pewno współpracuje z Amigą na 15khz.
[#12] Re: A1200 czarny ekran

@Norbert, post #11

Po kablu antenowym na kanale 36 cisza w eterze... Czyżby płyta główna do kubła? Jutro przejdę się na giełdę po rezystory i spreparuje nowy kabel. Ale trochę lipa jakby obraz był tylko po RGB...
[#13] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #12

Patrząc na objawy, to na 100% to nie jest wina kabla.
[#14] Re: A1200 czarny ekran

@Drakon, post #13

No nie działa. Kabel zrobiony nowy i black screen. Sprzedał amige która nie dotrwała do przyjazdu monitora... Niefajnie. Teraz albo pozostaje naprawa lub inna płyta główna. Znacie kogoś może na Dolnym Śląsku co by pomógł postawić obraz na mobo?
[#15] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #14

Kolega Norbert zaoferował ci pomoc.
[#16] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #6

Witam.
Mają ludzie pomysły: DB23 zrobione z DB25.
Pozdrawiam.
[#17] Re: A1200 czarny ekran

@Stoopi, post #15

Tak telefonicznie rozmawiałem. Jutro pożyczy mi swój monitor. Jeśli nadal obrazu nie będzie to będzie potrzeba experta od hardware.
[#18] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #17

A może kondensatory są padnięte ?
[#19] Re: A1200 czarny ekran

@ted, post #16

Ekonomia. 2 zł vs 10 zł.
[#20] Re: A1200 czarny ekran

@Norbert, post #11

Dzięki Norbert jeszcze raz za pomoc. Wszystkiemu winny był monitor , który miał być sprawny... Mam go odesłać a potem się zobaczy.
[#21] Re: A1200 czarny ekran

@majstermsi, post #20

OK

Swojego czasu miałem Samsung SyncMaster 710MP - działa z Amigą na 100%.

Może po prostu trafiłeś na jakąś felerną sztukę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem