[#1] CF jako pamięć
witam,

przeszukiwałem forum, ale znalazłem jedynie szczątkowe informacje związane z moim problemem... Dziś zacząłem działać z whdload'em, ale np. żadnej gry jeszcze do końca nie zainstalowałem, gdyż najprawdopodobniej mam za mało pamięci (goła A1200+ROM3.1+HDD). Zacząłem się też dziś "bawić" z pamięcią compact flash. Do przegrywania plików PC->Amiga - działa bez zastrzeżeń, ale czy można jej użyć jako pamięć operacyjną, żeby można było np. odpalić whdload? W prepcard jest taka opcja "prepare as system RAM", ale po kliknięciu "continue" na zapytanie, czy aby na pewno usunąc wszystkie dane - wypisuje komunikat, że karta jest "write protected". Można coś z tym zrobić? :)

i drugie pytanie: czy można zainstalować grę z obrazów dyskietek (.adf) jeśli mieści sie ona na paru dyskietkach (czyli jest parę .adfów)? Niekiedy podczas instalacji instalator pyta się skad czytać dane i można ustawić "enter drive" i wybrać np. katalog z .adf. Ale poźniej poprosi o kolejny dysk i już jest gorzej - "nie wie", że kolejny plik .adf jest w tym samym katalogu... i domaga się go w df0:

dzięki za odpowiedź!

[#2] Re: CF jako pamiêć

@lukaszd, post #1

lukaszd napisał(a):

> ... czy można jej użyć jako pamięć
> operacyjną, żeby można było np. odpalić whdload?

Nie.
[#3] Re: CF jako pamiêć

@lukaszd, post #1

Karty CompactFlash nie da się uzyć jako rozszeżenia pamięci.

Co do WHDLoad to nie jestem pewien ale można użyć programów emulujących stację dyskietek jak FMS, diskimage etc. (www.aminet.net). Ale pliki ADF to głównie cracki a WHDLoad wymaga oryginałów (więc albo dyskietki albo pliki .ipf) i nie wiem czy uda Ci się zainstalowac większości gier.

W tej chwili jest sporo pakietów z już zainstalowanymi grami przy pomocy WHDLoad. Wystarczy poszukać i problem z głowy :)

Ostatnia modyfikacja: 12.04.07 09:02
[#4] Re: CF jako pamiêć

@lukaszd, post #1

Jak inni zaprzeczyli, tak ja Ci podpowiem, że jako dodatkowy RAM działać będą tylko karty S-RAM. Niestety teraz nie do zdobycia. Szukaj po zagranicznym aukcjach.

KLIK ----> http://www.rabayjr.com/Amiga/Amiga600_PCMCIA%204MB_r.jpg

Ostatnia modyfikacja: 12.04.07 17:56
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem