[#1] 3D0
3D0 - pierwsza prawdziwa konsola 3D, zrobiona przez ludzi i firmy powiązane z Amigą.
Mamy październik 2018 i właśnie:
25 lat minęło od czasu jak pojawiła się 3D0 i pierwsze prawdziwe wyścigi 3D na konsolę Crash 'n Burn.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 10:35:39 przez swinkamor12
[#2] Re: 3D0

@swinkamor12, post #1

I szybko odeszła w niepamięć
[#3] Re: 3D0

@GraBoski, post #2

Czy ja wiem?! Jeśli 3DO już zaistniało w czyjejś świadomości to nie prędko z tej pamięci zniknęło..
[#4] Re: 3D0

@BULI, post #3

3DO nie było udanym produktem, hardware był ograniczony kontrukcyjnie,bo potencjalne możliwości miał sporo większe, gier udanych było tylko kilka gdzie reszta to w większości były benchmarki graficzne z marnym gameplayem i konsole zabiła wyjątkowo wysoka cena.
Ogólnie pomysł był fajny,że licencje na hardware mogła sobie wykupiuć każda firma i wyprodukować własne 3DO jak zrobiły to firmy Sanyo i Goldstar oraz oczywiście Panasonic.
Był już gotowy prototyp wersji drugiej znanej jako M2 z lepszymi możliwosciami i kompatybilnością wsteczną jednak projekt upadł. Co ciekawe hardware M2 został wykorzystany przez chwilę w arcade boardach Konami i jest używany do dzisiaj w Japonii w niektórych bankomatach oraz ekspresach do kawy

Nie tylko przy projekcie 3DO dłubali ludzie odpowiedzialni za Amigę,bo jak wiadomo hardware do ATARI Jaguar też powstał przy współpracy kilku osób z Amiga Team.
Daje sieto szczególnie odczuć po ścieżce audio,która czasami brzmi zupełnie jak Amiga.
[#5] Re: 3D0

@FeRu, post #4

Niestety Jaguar też nie był udany.
[#6] Re: 3D0

@FeRu, post #4

hardware był ograniczony kontrukcyjnie,bo potencjalne możliwości miał sporo większe

Mugłbyś wyjaśnić konkretnie co masz na myśli???

gier udanych było tylko kilka gdzie reszta to w większości były benchmarki graficzne z marnym gameplayem

Co do ilości udanych gier można dyskutować, ale że większość to benchmarki to wierutna bzdura.

zabiła wyjątkowo wysoka cena.

Tak, cena wysoka, tu pełna zgoda. Tak jak dostępność/ dystrybucja (głównie Japonia)- mocno ograniczone, dla tego pisałem "jeśli ktoś miał kontakt".
Tak, czy inaczej, konsola bardzo ciekawa, szczególnie ze względu na okres czasu/ rynek w którym konsola funlcjonowała.
[#7] Re: 3D0

@FeRu, post #4

ATARI Jaguar też powstał przy współpracy kilku osób z Amiga Team

Nie siej propagandy.

Daje sieto szczególnie odczuć po ścieżce audio,która czasami brzmi zupełnie jak Amiga.

A to na pewno Smiech
[#8] Re: 3D0

@cholok, post #7

Jeśli chodzi o ekskluzywne tytuły na 3DO to większość była słabymi/średnimi grami pod względem gameplay'u np: Crash n Burn,Total Eclipse (de facto nei były pełnymi grami 3D),Blade Force,Po'ed,Slayer,Shockawave,Killing time czy kilka innych,chociaż grafike miały ładną tak jak niegrywalna i powolna wersja Need For Speed.
Grałem w większość z nich na emulatorze Phoenix Project, a planuje w niedługim czasie zakupić model Panasonic FZ-10.
Jeśli chodzi o porty gier to sporo było dobrych tytułów jak Fifa, Road Rash,Wing Commander,Gex,Alone in the Dark 2,Super Street Fighter 2 Turbo,Samurai Shodown i kilka innych.

Hardware konsoli mógł być o wiele lepszy bo przecież sam procesor RISC (ARM60) który fabrycznie był taktowany 20MHz pracował na 60% optymalnej mocy czyli 12MHz i gdyby podwojono pamiec VRAM dając 2MB zamiast 1,konsola o wiele lepiej radziłaby sobie z grami 3D. Nie ukrywajmy ze sporo gier pisanych z myślą o 3DO działa wolno i niekiedy FPS spada poniżej 10 klatek. Z resztą sama specyfikacja była ciagle testowana zmieniana i udoskonalana aż do ostatnich dni przed premierą.
Z hardware 3DO było trochę tak jak z Segą Saturn (na papierze mocniejsza od PSX) jednak w praktyce gry chodziły gorzej niż na konsolach konkurencji. Graficznie 3DO miał spory potencjał,ale spowalniał go właśnie CPU.Procesor PSX o szybkości 33Mhz i Sega Saturn dwa procki o taktowaniu 28MHz mocno nadrabiały niedostatki układów graficznych, a w 3DO niestety spory potencjał Chipów graficznych MAdam & Cleo były ograniczane przez powolny CPU.

Dlatego też szybko zaczęto prace nad M2 który w założeniu miałbyć znacznie lepszą i wydajniejszą maszyną z zachowaną kompatybilnością wsteczną.
3DO było nie najgorszym sprzętem,jednak wysoka cena oraz brak w czasie premiery dobrych gier szybko pogrzebały szanse konsoli na zaistnienie na rynku.

Co do Atari Jaguar to popełniłem bład, ogladałem sporo dokumentów na yt na temat konsol oraz testy/recenzje znanych youtuberów na temat konsol i gdzieś słyszałem że ludzie z Amiga Team współpracowali przy pracy z ATARI, jednak to chodziło właśnie o 3DO. Moja pomyłka...sorry pomieszałem wątki.
Jeśli chodzi o brzmienie Jaguara to większosc gier ma taki charakterystyczny filtr dźwiękowy jak amigowe gry, być moze przez to ze sporo gier to proste amigowe porty,jednak nawet taki Raiden brzmi bardzo amigowo.
TAkze jeszcze raz przepraszam za omyłkowe przypisanie udziału RJ Mical i Davidowi Needle udział w porażce jakim był Atari Jaguar.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 22:59:11 przez FeRu
[#9] Re: 3D0

@FeRu, post #8

Nie będąc zbytnio złośliwym, proponuję wątek o 3do przenieść w mroczne zakątki HP.
[#10] Re: 3D0

@FeRu, post #8

Crash n Burn,Total Eclipse,Blade Force,Po'ed,Slayer,Shockawave,Killing time
Ta grafika wygląda super jak na 1993 rok.
Takie układy graficzne powinny być standardowo w a1200 zamiast dziadowskiej AGA.
[#11] Re: 3D0

@FeRu, post #8

Widać, że dużo czytałeś w internecie, ale moim zdaniem to za mało, żeby mieć "swoje" zdanie w tym temacie.
Przede wszystkim 3DO było na swój sposób pierwsze w swej klasie, zauważ, że to aż rok przed gigantami o których wspomniałeś PSX, SATURN.
Tak, Crash n Burn,Total Eclipse to były bardziej gry FMV niż stricte 3de, ale świetnie wykonane. Ogólnie 3DO wyszło w czasie, kiedy grom FMV wróżono wielkośą przyszłość..

Blade Force niegrywalne.. może- kwestia gustu. Szczególnie jak się ocenia konsole po emulatorze i porównuje do tytułów konkurencji z roku '95 i wyżej z perspektywy 201x roku- warto to wziąć pod uwagę

Jedo jest dla mnie pewne, że jak miałem piewszy kontakt z 3do to czuło się, że ta kknsola była inowacyjna w swoich czasach- moje osobiste wrażenie..
[#12] Re: 3D0

@BULI, post #11

Oj zrobiło na mnie też wrażenie 3DO ogromne w swoim czasie, robiła nie mniejsze wrażenie jak psx czy saturn!
A taka choćby seria jak Need for Speed właśnie zaczynała na 3DO
[#13] Re: 3D0

@BULI, post #11

Może i tak, nie miałem jeszcze konsoli w rekach by stwierdzić z cała stanowczością jak wypada. Liznąłem jednak sporo na temat historii 3DO,recenzji i opisów konsoli a takze samych gier, spróbowałem najważniejsze exclusive'y na platformie na meulatorach (poziom emulacji jest bardzo dobry i można mieć rozeznanie co do tego czy gry nam pasują)
Nie ukrywam,że konsola miała potencjał w swoim czasie,jednak historia potoczyła się tak,że szybko zapomniano o 3DO a zapanowała mania na Playstation i Sege Saturn (zwłaszcza w Japonii)
Sporo gier w które grałem z 3DO mające być killerem i wyznaczać nowe standardy były dla mnie niezbyt grywalne i szybko nudziły. Niektóre mają wkur*iające bolączki,jak kiepskie sterowanie,detekcja kolizji,frame dropy czy skopaną mechanikę oraz zbyt powtarzalny gameplay,który skutecznie psuje zabawę.
Mimo swoich wad chętnie kupię konsole do swojej kolekcji,bo ma kilka dobrych gier,zwłaszcza multi platformowych,a taki Gex i NFS oraz FIFA w 3D po raz pierwszy właśnie debiutowała na 3DO.
Co innego z niesławnym Jaguarem,na którego zupełnie szkoda kasy, no chyba że jest sie hardcorowm collectorem,który postawił sobie za cel zebrać wszystkie modele konsol.
Osobiście zbieram tylko ten sprzęt,na którym jest w co pograć i sam ozebranie kolekcji gier nie jest typowym wywalaniem kasy w błoto, a 3DO pozwla spokojnie odpalać kopie CD-R więc jest jak najbardziej "budżet friendly"

Dla mniej wtajemniczonych, polecam historie 3DO w pigułce :

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2018 01:49:46 przez FeRu
[#14] Re: 3D0

@FeRu, post #13

a 3DO pozwla spokojnie odpalać kopie CD-R więc jest jak najbardziej "budżet friendly"

Nie wszystkie modele są takie friendly dla CDR ok, racja
[#15] Re: 3D0

@FeRu, post #8

Ludzie z Amiga Team pracowali przy Atari Lynx.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem