@cholok,
post #7
Jeśli chodzi o ekskluzywne tytuły na 3DO to większość była słabymi/średnimi grami pod względem gameplay'u np: Crash n Burn,Total Eclipse (de facto nei były pełnymi grami 3D),Blade Force,Po'ed,Slayer,Shockawave,Killing time czy kilka innych,chociaż grafike miały ładną tak jak niegrywalna i powolna wersja Need For Speed.
Grałem w większość z nich na emulatorze Phoenix Project, a planuje w niedługim czasie zakupić model Panasonic FZ-10.
Jeśli chodzi o porty gier to sporo było dobrych tytułów jak Fifa, Road Rash,Wing Commander,Gex,Alone in the Dark 2,Super Street Fighter 2 Turbo,Samurai Shodown i kilka innych.
Hardware konsoli mógł być o wiele lepszy bo przecież sam procesor RISC (ARM60) który fabrycznie był taktowany 20MHz pracował na 60% optymalnej mocy czyli 12MHz i gdyby podwojono pamiec VRAM dając 2MB zamiast 1,konsola o wiele lepiej radziłaby sobie z grami 3D. Nie ukrywajmy ze sporo gier pisanych z myślą o 3DO działa wolno i niekiedy FPS spada poniżej 10 klatek. Z resztą sama specyfikacja była ciagle testowana zmieniana i udoskonalana aż do ostatnich dni przed premierą.
Z hardware 3DO było trochę tak jak z Segą Saturn (na papierze mocniejsza od PSX) jednak w praktyce gry chodziły gorzej niż na konsolach konkurencji. Graficznie 3DO miał spory potencjał,ale spowalniał go właśnie CPU.Procesor PSX o szybkości 33Mhz i Sega Saturn dwa procki o taktowaniu 28MHz mocno nadrabiały niedostatki układów graficznych, a w 3DO niestety spory potencjał Chipów graficznych MAdam & Cleo były ograniczane przez powolny CPU.
Dlatego też szybko zaczęto prace nad M2 który w założeniu miałbyć znacznie lepszą i wydajniejszą maszyną z zachowaną kompatybilnością wsteczną.
3DO było nie najgorszym sprzętem,jednak wysoka cena oraz brak w czasie premiery dobrych gier szybko pogrzebały szanse konsoli na zaistnienie na rynku.
Co do Atari Jaguar to popełniłem bład, ogladałem sporo dokumentów na yt na temat konsol oraz testy/recenzje znanych youtuberów na temat konsol i gdzieś słyszałem że ludzie z Amiga Team współpracowali przy pracy z ATARI, jednak to chodziło właśnie o 3DO. Moja pomyłka...sorry pomieszałem wątki.
Jeśli chodzi o brzmienie Jaguara to większosc gier ma taki charakterystyczny filtr dźwiękowy jak amigowe gry, być moze przez to ze sporo gier to proste amigowe porty,jednak nawet taki Raiden brzmi bardzo amigowo.
TAkze jeszcze raz przepraszam za omyłkowe przypisanie udziału RJ Mical i Davidowi Needle udział w porażce jakim był Atari Jaguar.
Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 22:59:11 przez FeRu