kategoria: A1200
[#1] Dołożenie FPU do karty turbo
Cześć.
Zakupiłem na allgro fpu do takiej karty:
https://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=120
FPU jest taktowane 40MHz. Pytanie czy jest możliwość odpalenia tego fpu w trybie synchronicznym z moją kartą turbo? Ze zworką w defaulcie czyli na 28MHz do workbencha wstało w sysinfo widziane było fpu ale jak odpaliłem benchmark to zwieszka i zielony ekran.
Co dziwnego na pcb jest 28MHz a sysinfo mawia 45.30 MHz. Zapewne jedno pcb pod różne wersje karty było ? Mogę już stracić te 5 mhz ale wolałbym mieć fpu :).

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2018 16:29:50 przez majstermsi
[#2] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@majstermsi, post #1

Tutaj masz info, że FPU może działać synchronicznie i asynchronicznie (dodatkowy oscylator).
Jest tam też instrukcja PDF po Niemiecku.

Jak dajesz benchmarka w SysInfo, masz tą zawieszkę?
Bez FPU jest wszystko OK?
[#3] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@BULI, post #2

Tak zawieszka w sysinfo zaraz przed podaniem wyniku. Potem restart i miganie power. Dopiero po wymontowaniu turbo i wydłubaniu fpu amiga wróciła do życia. Bez fpu z 10 h grania w ufo. I wgrywania ręcznie wszystkiego co potrzebne do workbencha 3.1.4 bo niestety nie ma jeszcze wb classic itp. Rock solid.
Napisałeś coś o instrukcji. Odpowiadam z telefonu może dlatego czegoś nie widzę?

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2018 19:25:12 przez majstermsi

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2018 19:27:33 przez majstermsi
[#4] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@majstermsi, post #3

Tak, pod tym linkiem (sorki, rzeczywiście wcześniej nie wkleiłem linka) jest PDF po niemiecku i tam masz całą zworkologię opisaną- LINK do PDFa
[#5] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@majstermsi, post #1

Zawieszenie może być spowodowane złą biblioteka 680xx.library do procesora gdzie xx to 30 lub 40. Bibliotekę znajdziesz na aminecie.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2018 21:42:36 przez Stoopi
[#6] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@Stoopi, post #5

"xx" to chyba jednak 40 lub 60. Procesor 68030 żadnych dodatkowych bibliotek nie wymaga.
[#7] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@majstermsi, post #1

Ten M-Tec jest w wersji 28 czy 42MHz? Masz kwarc 40MHz by puścić koprocesor asynchronicznie?
[#8] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@waldiamiga, post #7

42MHz , kwarca brak.
[#9] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@majstermsi, post #8

A puść Synchro na 14MHz i zobacz co się stanie.
[#10] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@majstermsi, post #1

A czy jestes pewny zeten 68882 to nie chinski szlif ?
[#11] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@HOŁDYS, post #10

Tak zawieszka w sysinfo zaraz przed podaniem wyniku. Potem restart i miganie power. Dopiero po wymontowaniu turbo i wydłubaniu fpu amiga wróciła do życia.
Hmmm kupiłem na allegro. Wygląda na oryginalny.
[#12] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@majstermsi, post #11

Zdjęcie fpu pod kątem z fleszem się dowiesz.
[#13] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@mikecios, post #12

Zdjęcie fpu pod kątem z fleszem się dowiesz.

Mistrz Yoda? To Ty?
[#14] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@mikecios, post #12

Podejrzewam że jednak mój zasilator klęka. 3A wersja a goła A1200 to nie jest.
[#15] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@recedent, post #13

Czasem bywa że owszem
[#16] Re: Dołożenie FPU do karty turbo

@mikecios, post #15

Chyba zacznę od tego zanim wymienię połowę sprawnych komponentów...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem