kategoria: A1200
[#1] Folia klawiatury A1200
Czołem.
Poznaję swoją A1200 coraz bardziej … Jak się okazuje folia klawiatury jest uszkodzona na jednym torze. Ktoś cos zaprószył i "zjadło" ścieżkę . W efekcie nie działa spacja. Na allegro widzę że można kupić folię do a1200 tylko pytanie zadam zanim kolejny kesz pójdzie … Jest jakiś prosty sposób taki jak powiedzmy łatanie ogrzewania tylnej szyby w fiacie 125p ?

[#2] Re: Folia klawiatury A1200

@majstermsi, post #1

Kiedyś naprawiałem folie do A500 i do padów od psx. Użyłem do tego srebra w strzykawce z Chin. Wszystkie folie działają wyśmienicieOKdo dziś.
Zapomniałem dodać, że specyfik nanosiłem wykałaczkąok, racja na ścieżki.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2018 22:45:29 przez AD99
[#3] Re: Folia klawiatury A1200

@majstermsi, post #1

Lakier grafitowy i dużo cierpliwości.
[#4] Re: Folia klawiatury A1200

@majstermsi, post #1

Jesli to jedna sciezka to warto sprobowac odratowac
Leakier grafitowy jest dostepny na allegro I nie wiele kosztuje
[#5] Re: Folia klawiatury A1200

@majstermsi, post #1

tak jak koledzy napisali, na szybko doraźnie można też użyć bardzo miękkiego ołówka np B7, u mnie działa od kilku lat ;)
[#6] Re: Folia klawiatury A1200

@majstermsi, post #1

Lakier grafitowy (elektroprzewodzący) w takiej małej buteleczce plus pędzelek firmy Technicoll za ok 25zł. Dodatkowo możesz „pomalować” pady (tam gdzie się styka młoteczek z folią) ołówkiem 4B lub miękkszy ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 08:18:18 przez Bartek2075
[#7] Re: Folia klawiatury A1200

@majstermsi, post #1

link lakier przewodzący. Naprawiłem już 5-10 klawiatur głównie do małego atari. Zaczyna przewodzić prąd po kilku minutach. Takie coś jak lakier grafitowy trzeba omijać szerokim łukiem link Jak dla mnie to strata czasu. To też próbowałem. Jaka cena taki efekt. Mogę taki oddać za darmo.

Lakier przewodzący jest dostępny od ręki np. w castoramie. Jest na bazie srebra.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 08:23:18 przez misiek2
[#8] Re: Folia klawiatury A1200

@misiek2, post #7

Dokładnie misiek , Dziś 6:30 byłem już w casto.
Pyk pyk i jest.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 09:41:23 przez majstermsi
[#9] Re: Folia klawiatury A1200

@majstermsi, post #8

I o to chodzi. Nie ma sensu bawić się półśrodkami, które są zawodne. Niestety taki lakier po pewnym czasie, stosunkowo krótkim (2-3 miesiące) zasechł w fiolce i części nie wykorzystałem. Jak masz inne takie rzeczy to naprawiaj w miarę szybko. Ten lakier po użyciu szybko zaczyna działać, ale chyba trzeba go zostawić na kilka godzin i później złożyć folię. Chodzi o to, żeby się nie rozpłynął i nie robił zwarć z innymi ścieżkami. W każdym razie jak pisałem naprawiałem klawiatury w atari xe i działają od tamtej pory już ponad rok.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 11:24:44 przez misiek2
[#10] Re: Folia klawiatury A1200

@misiek2, post #7

Naprawiłem grafitowym kilka klawiatur (również głównie do małego Atari) i nie narzekam.
Może nie używałeś go zgodnie z instrukcją?
Oczywiście spróbuję też tego na bazie srebra, być może okaże się lepszy.
[#11] Re: Folia klawiatury A1200

@Drakon, post #10

Używałem mniej więcej zgodnie z instrukcją. Ten na bazie srebra przewodzi po kilku minutach a nie godzinach. Nie trzeba nic utwardzać itp. Nałożyć i odczekać. Taka filozofia.
[#12] Re: Folia klawiatury A1200

@misiek2, post #11

Misiek,masz doświadczenie w naprawie taśm do XE więc spytam.
1.Jak naprawić taśmę klawiatury.Po prostu pękła w poprzek scieżek w miejscu zgięcia?3-4 ścieżki są przerwane.
1.Kak naprawić taśmę klawiatury zbyt krótko przyciętą?
[#13] Re: Folia klawiatury A1200

@ak47, post #12

Naprawiałem proste przypadki. Były przerwy w ścieżkach i uzupełniałem lakierem i tyle. To były przerwy w miejscach gdzie nie nie było kilka linii obok siebie, więc ultra prosta naprawa, nie wymagało to szczególnej precyzji. W Twoim przypadku rozumiem, że trzeba sztukować folię, bo ścieżki są przerwane? Miejsce zgięcia do wyższa szkoła jazdy. Pewnie do zrobienia, ale trwałość może nie być zadowalająca. Nie wiem jak to wygląda, ale rozprostowałbym folię, z drugiej strony skleił rozerwane taśmą klejąca, a z właściwej strony odtwarzał ścieżki. Co do taśmy, to podobno trzeba zadrzeć fragment folii. Tego nie robiłem. Trzeba pytać innych.
[#14] Re: Folia klawiatury A1200

@ak47, post #12

Oprócz lakieru można użyć taśmy przewodzącej. Nakleja się ją jak normalną taśmę - przewodzi z obu stron.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem