[#1] Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga
Cześć. Mam problem z wytransferowaniem już skonfigurowanego i zupgradowanego workbencha 3.1 . Odpala się on normalnie w WinUAE. Podmontowałem dysk, po usb przez kieszonkę ide i jest widoczny w winuae . Teraz nie widzę nigdzie opcji formatu aby on był zgodny z amigą. Ponadto nie mam pojęcia jak wytransferować zawartość hdf na mój dysk podłączony po usb. Próbowałem z workbencha ale tego dysku nie widzi po usb - widzi jako SCSI ale nic nie można zrobić bo jest wyszarzone. Mogę zmienić na XT ale też coś nie działa. Proszę o info jak gotowego hdf przerzucić na docelowy dysk który mam na usb i ma trafić do amigi.
[#2] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@majstermsi, post #1

Czy dysk amigowy jest widoczny pod odpalonym ClassicWB pod winuae ?
Czy dysk wcześniej był już w formacie Amigi, czy to czysty pecetowy?

Przeniesienie systemu z hdf na dysk amigowy wykonasz na winuae kopiujac pliki 1:1.
[#3] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@Norbert, post #2

Dysk nie jest widoczny w classic wb pod winuae. Nie wiem jak go sformatować w winuae nie ma opcji.
Mogę go sformatować podpinając Hdd do amigi i odpalić dyskietek bootujaca do workbencha. Tam chyba powinien być programik. Co do Hdd to był już na niej ten właśnie classic wb ale go windows zabił.

Przeniesienie sys z hdf na dysk. Czyli mam uruchomić classic wb menedżer plików i tym sposobem przekopiować pliki?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2018 19:45:07 przez majstermsi
[#4] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@majstermsi, post #3

Opisów jak należy skonfigurować dysk amigowy pod winuae, na sieci znajdziesz wiele.
Jeden z nich

Tak. Pliki z kopiuj filemanagerem
[#5] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@Norbert, post #4

w ostatecznosci mozesz odpalic ami z dyskietki ustawic HDD i potem podpiac go pod winuae
[#6] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@Cezarykl, post #5

Tak też zrobiłem.
[#7] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@Cezarykl, post #5

Problem jednak jest w tym , że nie widzi później mojego dysku pomimo że jest podmapowany, zpartycjonowany itd. Partycje mam nazwane system(hd0) oraz Dane (HD1) no i nie widać.
Dysk mapuję jak wstanie workbench w winuae bo jak jest wcześniej podmapowany to otwiera się shell z 1 i nic się nie dzieje. To go unmap robie wstaje workbench no i daję mapowanie , ale hd0 i hd1 brak nie pojawiają się. Z dyskietką to od razu się pojawia.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2018 22:47:49 przez majstermsi
[#8] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@majstermsi, post #7

Swój dysk na USB montuj jako UAE: a nie jako IDE:
[#9] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@majstermsi, post #7

Dlatego tak masz (shell z 1) ze masz źle ustawione priorytety dysków.
Ten amigowy ma wyższy, a powinien classicwb.
Zmień to przy ustawieniach dla hdf i wstaw np priorytet 22, albo w early-menu juz przy starcie emulowanej Amigi zaznacz bootowanie z DH0.
[#10] Re: Installing ClassicWB - WinUAE --- Real Amiga

@viger, post #8

Fakt. Działa. Postawione. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem