[#1] Elsat 4MB vs Elbox 4MB vs ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM
Witajcie szanowni Amigowcy! Amiga Rulez!
szukam rozszerzenia do Amigi 1200, mam pytanie, jakie są argumenty za:
Elbox/Elsat 4MB
a jakie za
ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM

Chodzi o to czy ACA nie stwarza jakis problemow z kompatybilnoscia czy czymkolwiek tam, na przyklad z podlaczeniem "zegara RTC" czy ma tylko same zalety w stosunku do Elsat / Elbox, bo jesli tak to roznica w cenie chyba nie jest warta poza "sentymentalna" 300-400zl w stosunku do ACA za 519zl + koszt zegar

WAZNE mam czytnik Kart SD na PCMCIA (ponoc powyzej 4MB nie widzi PCMCIA??)
[#2] Re: Elsat 4MB vs Elbox 4MB vs ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM

@amigancik, post #1

Elsat i Elbox to rozszerzenia pamięci czyli dostajesz pamięć fast i przyspieszenie około dwukrotne w stosunku do gołej Amigi 1200 natomiast ACA to karta turbo z procesorem taktowanym wyższym zegarem i pamięcią fast i wszystkimi przywilejami z tego płynącymi czyli większa wydajność w grach czy demach i wyższy komfort pracy przy bardziej rozbudowanym systemie. Dodatkowo ACA wraz ze swoją pamięcią nie blokuje portu PCMCIA i nie ma raczej problemów z kompatybilnością.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2018 13:55:17 przez nostrum666
[#3] Re: Elsat 4MB vs Elbox 4MB vs ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM

@amigancik, post #1

swoją drogą podałeś cenę sklepową ACA, jednak o ile się nie mylę tej karty nigdzie się nie da obecnie kupić, a już na pewno nie w tej cenie (w tej chwili jest jedna na eBay w cenie 595 zł i licytacja wciąż trwa). Ja bym poczekał na Fast od Architecta.
[#4] Re: Elsat 4MB vs Elbox 4MB vs ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM

@charliefrown, post #3

Producent ją ma:
https://icomp.de/shop-icomp/de/shop/product/aca1221ec.html
Za 129,96 Euro plus wysyłkę.
[#5] Re: Elsat 4MB vs Elbox 4MB vs ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM

@mkdevil666, post #4

Cene 519 zl podalem z naszego Polskiego sklepu
https://retroami.com.pl/index.php?id_category=13&controller=category&id_lang=6
jeszcze pare tygodni temu tam bez problemu za tyle mozna bylo kupic
i zapewne niebawem tez bedzie

REASUMUJAC czy jest jakas korzysc, cos na plus (+), poza wartoscia sentymentalna, na rzecz starych kart pamieci 4MB Elbox Elsat ?
[#6] Re: Elsat 4MB vs Elbox 4MB vs ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM

@amigancik, post #5

Ja akurat też rozważam jej zakup t.j. ACA 1221ec z tego względu, że później można dokupić do niej moduł i cieszyć się z usb w Amidze w zamkniętej obudowie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem