[#1] jest DRACO na Ebay...
Jest szansa na kupno DRACO. Mam pytanie w jakim stopniu maszyna ta jest zgodna z A4000? Z tego co mi wiadomo w Draco brak jest układów specjalizowanych... Czy jest możliwość normalnej pracy z OS 3.9 ?
Może ktoś posiada to cudo ? W każdym razie pozycja godna zainteresowania chociażby ze wzglćdu na Toccatć, 060, Ariadne oraz Vlaba.

Pozdrawiam.
[#2] Re: jest DRACO na Ebay...

@Michal, post #1

Miałem jakiś czas Draco (tzw. Cube - ostatni model). Drako jest w małym stopniu podobne do Amigi 4000. Bardziej już do 2000.
Otóż jest tam płyta główna ze slotami Zorro 2 (nie ma 3) i slotami zgodnymi z Draco. Brak jest jakichkolwiek układów specjalizowanych znanych z Amigi. W jeden slot jest włożona karta z procesorem 60060 (pierwsze modele miały 60040), na której są banki pamięci i porty we/wy. W pozostałe porty włożone są karty: graficzna, muzyczna i do montarzu video. Z Amigą Draco jest kompatybilne na poziomie Workbencha tzn. wszysto co uruchomi się pod systemem, pójdzie na Draco. System 3,9 zainstaluje się na nim. Są sterowniki do kart, bo takie same karty są też do Amigi 2/3/4000. Jeśli chodzi o video, to Draco pracuje tu lepiej niż Amiga 4000 z dedykowanymi takimi samymi kartami. Chodzi to w Draco szybciej i z lepszą jakością (te własne porty Draco). Programy pod Workbenchem chodzą tak samo jak w 4000 z 68060 i kartą graficzną. Ponadto w Draco jest tsterownik SCSI II do dysków i CD-Romów. Jeśli chodzi o karty, to wszystkie które pójdą na Zorro 2, pójdą na Draco.

[#3] Re: jest DRACO na Ebay...

@Michal, post #1

Czy ja wiem... Ma wszystkie wady Pegaza, przy braku podstawowej zalety - wydajności. Oczywiście V-Lab Motion to dobra rzecz, jeśli ktoś chce się bawić konkretnie w edycję analogowego video. W edycję z efektami, przejściami, itp. , bo stosowanie tego w roli zamiennika domowego magnetowidu nie ma sensu. Szczególnie w dobie nagrywarek DVD za kilka stów. Owszem, odpada V-Labowi wąskie gardło w podstaci ZorroII, co z tego jednak, skoro bez PPC nie da się sensownie zencodować ani obejrzeć choćby mpega ze zdigitalizowanego materiału. A4000 z V-Labem oferuje nieco gorszą jakość, ale za to większe możliwości.
[#4] Re: jest DRACO na Ebay...

@Daclaw, post #3

Kilka stów
Za mniej niż jedną można kupić dobrą (i nową).
[#5] Re: jest DRACO na Ebay...

@x3nU, post #4

Jak zwykle jestem nie na czasie. ;)
[#6] Re: jest DRACO na Ebay...

@Daclaw, post #3

Z mojego testowania wynika, że V-Lab w Draco i Amidze 4000 jest taki sam. Problem gorszej jakości polega na wolniej obsługiwej katcie V-Lab (problem Zorro), a tym samym trzeba ustawić pobieranie obrazu z goszą jakością, aby nie było rwania filmu.
Szczerze mówiąc nie spotkałem lepszej karty analogowej do montażu filmu działającej na poziomie SVHS na jakiejkolwiek platformie. Lepsza jedynie jest Broatcast Elite, też na amigę, ale ta działa już w BetaCam. A jak zgrać do Draco z magnetowidu BetaCam, to obraz jest naprawdę super. A MovieShopie jest po prostu genialny. Jedyna wada, to procesor "tylko" 68060. To powoduje, że efekty liczy niestety bardzo długo. Był zamiar stworzenia karty turbo z PPC dla Draco, ale niestety upadł.

Ps. Zapomniałem napisać w poście 2: znalazłem kiedyś na stronach internetowych Niemieckich, opis grupy użytkowników Draco i można było kupić u nich wersję OS 3.9 specjalnie pod Draco (wydana jak OS 3.9, ale edycja dla Draco). Nie wiem czym się różniła (nie zdążyłem kupić), ale pewnie była przystosowana do Draco sterownikami.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 15:19
[#7] Re: jest DRACO na Ebay...

@AS, post #6

Szczerze mówiąc nie spotkałem lepszej karty analogowej do montażu filmu działającej na poziomie SVHS na jakiejkolwiek platformie.

Jest niestety małe "ale". V-Lab Motion nie pracuje, wbrew pozorom, w pełnej rozdzielczości 7xx na 5xx. W poziomie mamy rozmiar piksela x2, czyli rozdzielczość wynosi 3xx punktów w linii. Na TV słabo to widać, ale obiektywnie w pewnym stopniu obniża to jakość. Nie wiem, czy dotyczy to tylko wersji Zorro karty - może ta do Draco pracuje w "pełnej" rozdziałce?
[#8] Re: jest DRACO na Ebay...

@Daclaw, post #7

Daclaw napisał(a):

> Jest niestety małe "ale". V-Lab Motion nie pracuje, wbrew
> pozorom, w pełnej rozdzielczości 7xx na 5xx. W poziomie mamy
> rozmiar piksela x2, czyli rozdzielczość wynosi 3xx punktów w
> linii. Na TV słabo to widać, ale obiektywnie w pewnym stopniu
> obniża to jakość. Nie wiem, czy dotyczy to tylko wersji Zorro
> karty - może ta do Draco pracuje w "pełnej" rozdziałce?

Ciekawe rzeczy piszesz. Ja mam ta kartę, instrukcje i najlepszy program MovieShop, ale jakoś tych ograniczeń nie zauważyłem. No chyba, że pomyliłeś półobrazy z pełną ramką :)
[#9] Re: jest DRACO na Ebay...

@kmilota, post #8

Trudno mi powiedzieć jak jest w Amidze 4000, gdyż nie miałem V-Laba do niej, ale w Draco obraz jest naprawdę bardzo dobry. Jeśli jeszcze da się dobre źródło to jest super. Myślę, że w Amidze 4000 jest tak samo. Natomiast przy zgrywaniu w Draco mogłem ustawić na 100% ew. 90%, natomiast kolega mówił mi, że w Amidze 4000 często musi zejść na 70%. Stąd ta gosza jakość o której pisałem wcześniej. Natomiast obraz jest w pełnej rozdzielczości. Draco stosowało (myślę, że kilka nadal stosuje) swego czasu kilka prywatnych telewizji niemieckich. Wątpię, aby stosowali je, gdyby obraz nie dawał dobrego rezultatu.
Była taka przystawka do Draco, która pozwalała zgrywać obraz z magnetowidu/kamery cyfrowej, ale tylko widziałam to na zdjęciu, więc nie wiem jaką dawało to jakość. Natomiast z BetaCam SP obraz jest bardzo czysty. I to wystarczało, gdyż nadajniki telewizyjne i tak obcinają obraz do SVHSu. Zresztą obecna cyfra nie daje lepszego obrazu jak na razie. Cóż technika komputerowa tutaj nadal jest jeszcze za słaba. Dlatego wiele telewizji nadal nadaje obraz z BetaCam (czyli w analogu) z nakładkami cyfrowymi.

Ostatnia modyfikacja: 21.04.07 21:57
[#10] Re: jest DRACO na Ebay...

@AS, post #9

AS napisał(a):

> Draco stosowało (myślę, że kilka nadal stosuje)
> swego czasu kilka prywatnych telewizji niemieckich.

watpie aby robiono to do dzis, w polsce tvn jeszcze 3 lata temu uzywal amigi do generowania napisow ale to wszytsko minelo z przejsciem na calkowicie cyfrowa obrobke obrazu.
[#11] Re: jest DRACO na Ebay...

@Valwit, post #10

TVN przeszedł całkowicie na cyfrę i montuje wszystko na Makach. Nawet serwery ma Makowe. Nie wszystkie telewizje mają takie pieniądze.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.07 10:30
[#12] Re: jest DRACO na Ebay...

@AS, post #11

Dla polsatu to też byłby żaden wydatek :)
[#13] Re: jest DRACO na Ebay...

@kmilota, post #8

Podłącz do VLM drugą Amigę. Uruchom na niej Workbencha albo jakikolwiek program w lowresie i zgrabuj klatkę, potem zrób to samo w hiresie. Potem porównaj pionowe elementy GUI na jednym grabie i na drugim, najlepiej w powiększeniu. Oczywiście do grabowania wyłącz wygładzanie czy inne rozmycie.

Albo inaczej - podłącz Amigę przez chincha do jakiegoś wiarygodnego wyświetlacza CRT bezpośrednio a potem przez V-Lab Motion. Odpal na niej coś w hiresie i lowresie przy pierwszym i drugim podłączeniu i porównaj obraz.
[#14] Re: jest DRACO na Ebay...

@Daclaw, post #13

Daclaw napisał(a):

> Podłącz do VLM drugą Amigę. Uruchom na niej Workbencha albo
> jakikolwiek program w lowresie i zgrabuj klatkę, potem zrób to
> samo w hiresie. Potem porównaj pionowe elementy GUI na jednym
> grabie i na drugim, najlepiej w powiększeniu. Oczywiście do
> grabowania wyłącz wygładzanie czy inne rozmycie.
>
> Albo inaczej - podłącz Amigę przez chincha do jakiegoś
> wiarygodnego wyświetlacza CRT bezpośrednio a potem przez V-Lab
> Motion. Odpal na niej coś w hiresie i lowresie przy pierwszym i
> drugim podłączeniu i porównaj obraz.

Widzę, że nie miałeś doświadczenia z obróbką nieliniową materiału video na Amidze. W PALu mamy 50 półobrazów na sekundę. Jeśli chcesz oglądać tylko jeden półobraz, to owszem mamy pomniejszoną rozdzielczość pionową. To przecież normalne. Ale jeśli połączysz dwa półobrazy w jeden obraz, to otrzymasz normalną klatkę (1/25 s). Obraz jest idealny. I możesz go spokojnie porównać z grabem ekranu palowskiego.
Przeczytaj sobie atrykułki na PPA poświęcone VLabMotion.
[#15] Re: jest DRACO na Ebay...

@kmilota, post #14

Nie chodzi o rozdzielczość pionową tylko poziomą - o ilość "punktów w linii".
[#16] Re: jest DRACO na Ebay...

@Daclaw, post #15

Daclaw napisał(a):

> Nie chodzi o rozdzielczość pionową tylko poziomą - o ilość
> "punktów w linii".

Rozdzielczość poziomą VLabMotion ma normalną palowską lub jak przestawisz, to NTSCową. Tak więc nie wiem skąd masz takie dziwne informacje o VLabMotion. Jak masz dostęp do instrukcji VLabMotion, to przeczytaj sobie dane techniczne tej karty. Standardowa palowska rozdziałka to 736x568 i VlabMotion taką spokojnie digitalizuje.
Najlepiej poczytaj sobie to:
http://www.ppa.pl/artykul_Karta_VLabMotion_1_3_47.html
[#17] Re: jest DRACO na Ebay...

@kmilota, post #16

Rozdzielczość poziomą VLabMotion ma normalną palowską lub jak przestawisz, to NTSCową. Tak więc nie wiem skąd masz takie dziwne informacje o VLabMotion.

Z naocznych obserwacji digitalizowanych klatek pod ImageFx-em. Zrób testy, o których pisałem wcześniej.
[#18] Re: jest DRACO na Ebay...

@Daclaw, post #17

Daclaw napisał(a):

> Rozdzielczość poziomą VLabMotion ma normalną palowską lub
> jak przestawisz, to NTSCową. Tak więc nie wiem skąd masz takie
> dziwne informacje o VLabMotion.

>
> Z naocznych obserwacji digitalizowanych klatek pod ImageFx-em.
> Zrób testy, o których pisałem wcześniej.

Testy takie robiłem jak tylko wsadziłem w moją A4000 Toccatę i VLabMotion. I nie zauważyłem nigdzie pomniejszonej rozdzielczości. Wszystkie szczegóły tą widoczne.
Jeśli masz VLabMotion to sobie sam sprawdź, bo dziwne żeczy tu piszesz. I jeszcze obserwujesz diditalizacje przez ImageFX ? ImageFX nie obsługuje przecież VLabMotion?
[#19] Re: jest DRACO na Ebay...

@kmilota, post #18

Jeśli masz VLabMotion to sobie sam sprawdź, bo dziwne rzeczy tu piszesz.

Sprawdzałem. Skąd miałoby mi się to wziąć, jeśli nie z własnych obserwacji?

I jeszcze obserwujesz diditalizacje przez ImageFX? ImageFX nie obsługuje przecież VLabMotion?

Ale wczytuje klatki wyeksportowane z MovieShopa.
[#20] Re: jest DRACO na Ebay...

@Daclaw, post #19

Daclaw napisał(a):

> Jeśli masz VLabMotion to sobie sam sprawdź, bo dziwne rzeczy
> tu piszesz.

>
> Sprawdzałem. Skąd miałoby mi się to wziąć, jeśli nie z własnych
> obserwacji?
>
> I jeszcze obserwujesz diditalizacje przez ImageFX? ImageFX
> nie obsługuje przecież VLabMotion?

>
> Ale wczytuje klatki wyeksportowane z MovieShopa.

W takim razie albo źle eksportowałeś klatki, albo źle skonfigurowałeś MovieShopa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem