[#1] A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?
Ma ktos doswiadczenia z podobnym zestawem ? Dysk wogole sie nie rozkreca jak podlaczam zasilanie z plyty. To rowniez nie wina kabelka od zasilania, bo kontrolnie podlaczylem zasilanie z niego do cdromu (ktory jest chyba bardziej pradozerny niz ten hdd) i dawal oznaki zycia (migajaca dioda, wysuniecie/schownie szufladki na plyty). Sam dysk uruchomilem, bo wygrzebalem stary zasilacz at z szafy i podlaczylem pod niego dysk, ale niespecjalnie mi sie widzi na dluzsza mete niedokrecona amiga (nieche mi sie ciac obudowy) i dysk lezacy luzem, oraz 2 zasilacze
Probowalem takze z odlaczonymi fdd (sam dysk) i tez nic.
Zasilacz (ten do amigi) jest z a500.
Dysk to : WDAC21600, 1624MB ; 5v-0,40A ; 12v-0,27a
Cdrom ktory podlaczalem i startowal to Samsung cdmaster52; 5v-1,3a ; 12v-1,5a
Amiga jest bez zadnych turbo itp. (tylko stacje wew. i zew. - ale jak pisalem probowalem rowniez bez nich).
Czy cos da sie zrobic (chcialbym dysk miec jednak w amidze nie na stole, i miec jeden zasilacz nie dwa naraz wlaczone), czy pozostaje mi szukac innego dysku ?

Pozdrawiam
[#2] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@kutafon, post #1

Hmm, u mnie wszystko działa zasilane z płyty: HD, CD-Rom, turbo 030 z 8 MB Ram, flop i nie ma wogóle problemu. Może coś z tym dyskiem jest nie tak, albo masz przypalony zasilacz i nie daje pełnej mocy?

[#3] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@kutafon, post #1

Te dyski (ten konkretny model WDC) to były właściwie największe padaki w historii WD.
Przewineło mi się tego przez serwis parę furmanek.
[#4] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@kutafon, post #1

to raczej padniety dysk , mialem kiedys identyczny w a1200 desktop i dzialal mi na zasilaczu lekkim tym od 1200 razem z cd i rozszerzeniem pamieci

[#5] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@kutafon, post #1

Sprawdz luty zasilania na plycie elektroniki dysku + zacisnij tulejki z wtyczki zasilania.

[#6] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@kutafon, post #1

cześć

Ja mam teraz zestaw z dokładnie takim dyskiem jak Ty i działa super. Mam 1200+ turbo 030/50+64MB+HD WD 1,6. Działa to wszystko super stabilnie na małym escomowym (czarnym) zasilaczu. :) Nie Napisałeś jaki to zasilacz. Czy ciężki, czy lekki. Jeśli masz klocka to zapomnij o jakimkolwiek działaniu. Musi to być lekki zasilacz impulsowy. Moim zdaniem, albo Masz coś nie tak z prądami, albo dysk jest padnięty. Jeśli Masz możliwość, to podepnij go do PC i sprawdź. Aha dyski WD wcale nie są żadnymi "padakami ", padaczkami, parchami itp. itd. Ja jadę od 95 roku na WD i nigdy mnie żaden nie zawiódł. Kolega miał po prostu pecha. - pięć i pół :D

mic

Nie chce mi sie pisać co mam... :)
[#7] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@mic, post #6

Ile ludzi, tyle opinii. Moja jest niestety zła i bardzo zła dotycząca dysków Caviara - większości ich dysków. Mnie padło kilka (póki nie zmieniłem na Seagate), w pracy non-stop do likwidacji idą dyski Caviar; z nudów zacząłem sobie z nich odzyskiwać aluminium i śróbki ;) . Więc to nie przypadek. Firma WDC robi coraz gorsze dyski, albo ich podwykonawcy z Azji robią takie szajsy. Mnie na dysk WDC nikt nie namówi.

Ostatnia modyfikacja: 22.04.07 15:28
[#8] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@AlaN, post #7

Nie ma co wieszac psow na tym dysku, mam taki juz drugi (pierwszy w pc jaki mialem ~10 lat temu), i jestem blizszy stwierdzeniu ze zywotnosc dysku (no chyba ze z fabryczna usterka)zalezy w glownej mierze od uzytkownika ..
Dysk jest w 100% sprawny, ale dzis po zmierzeniu v-tomierzem wtyczek (z kabelka/przejsciowki) wychodzi ze jest za male napiecie na nich
dziwi mnie tylko ze cdrom zastartowal, a hdd nie

Ostatnia modyfikacja: 22.04.07 22:41
[#9] Re: A1200+WDAC21600 (1.6gb) ?

@AlaN, post #7

Zależy o jakich dyskach się mówi. Tak Seagate jak i Western Digital miały lepsze i gorsze modele. Tu mówimy o historyczmym modelu o pojemności 1.6GB z dwu talerzy (i/lub z trzech talerzy). Ja dyski 1.6 Caviar pamiętam jako najbardziej zawodne z całych serii Caviara z jakimi miałem zawodowo do czynienia, ale to pewnie dlatego, że wprowadzono wraz z tymi modelami szereg zaawansowanych zman w elektronice i była to choroba wieku młodzieńczego. Generalnie Seagate oraz WD należą do czołówki producentów (popularnych dysków) i obie firmy niezmienne konkurują ze sobą, co jakiś czas oddając na pewien okres palmę pierwszeństwa rywalowi. Dość powiedzieć że jako były serwisant komputerowy w swoich komputerach stosuję wymiennie dyski tych dwu producentów w zależności od tego, który posiada ciekawsze parametry użytkowe, lepszą gwarancję itp itd.

Awaryjność dysków mogła też wynikać z tak prozaicznych przyczyn jak nieprawidłowy transport, bywali dostawcy których dyski miały zawyżoną awaryjność z takich właśnie przyczyn. Dotyczy to dysków zwłaszcza z tamtych czasów, dzisiejsze nie są już tak wrażliwe na nieprawidłowe obchodzenie się jak starsze dyski.

Podejrzewam że gro awarii to były następstwa złego sposobu transportowania dysków (zresztą podobne wnioski wysnuł swego czasu Seagate, któremu udało się zmniejszyć awaryjność dysków poprzez wrowadzenie gumowych zderzaków i metalowych osłon na elektonikę), a mniejszą część stanowiły wady fabryczne czy technologiczne.

Pamiętam też przypadki wadliwego firmaware'u który mógł powodować powstawanie prawdziwych fizycznych badsectorów. Nie ma prostej reguły że np WDC to szmelc, a Seagate to superdyski. Są to wyłącznie wrażenia subiektywne, ew efekt kupowania dysków ze złego źródła.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem