@tbxx, post #1
@tbxx, post #1
On the Amiga I used Dpaint 2. Think I’ve used DP3 for a bit because of that terrible half-brite graphics mode. Too many useless colours. 😉 I had an Amiga 500 with a hardrive including extra ram attached. I used a A1200 later for ‘Flink’ and a heavily modified Amiga 2000 when creating Lomax. But all with Dpaint 2 installed and our homebrew game editors.
@tbxx, post #1
na początku lat '90 Amiga były główną platformą deweloperską np. dla SNES czy Mega Drive...Nie wiem czy do tworzenia kodu samej gry, ale na 100% do tworzenia grafiki w grach. W zasadzie nie bylo alternatywy dla Amigi. Nawet na takiego SNESa ktory ma grafike w 256 kolorach czy PC Engine ktory ma 512 kolorow to Amiga 2000 + karta graficzna to najlepsza mozliwa opcja od 1987 do co najmniej 1993-1994 roku. Dla Sega Mega Drive mozna bez problemu robic na A500 nawet grafike, bo tam sa moze i 64 kolory ale to tak naprawdę 4 palety po 16 kolorow wiec Amiga bez problemu to uciagnie, bo rysuje sie po prostu w 16 kolorach.
@Jield, post #6
@Axi0maT, post #7
Nawet na takiego SNESa ktory ma grafike w 256 kolorach czy PC Engine ktory ma 512 kolorow
@BULI, post #10
@Axi0maT, post #11
Co do PC Engine - masz racej ze tam jest 16 kolorow na tlo i 16 kolorow na sprity tyle ze jest 16 niezaleznych palet na kazdy z nich. 16 palet po 16 kolorow na tilesy to 256 + to samo na sprity. Wychodzi 512, ale trzeba odjac na wspolny kolor tla. W rezultacie daje to 480 kolorow jak mnie pamiec nie myli? Jakos tak... Musialbym zajerzec do kodu bo juz dosc dawno nic nie pisalem na PC Engine.
@marianoamigo, post #9
@Axi0maT, post #13
@Axi0maT, post #7
Nie wiem czy do tworzenia kodu samej gry, ale na 100% do tworzenia grafiki w grach
@retronav, post #16
jak robiono grafikę do gier Arcade w latach przed Amigą.