[#1] Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200
Witam!!
Tak jak w tytule, jak zrobić żeby Amiga 1200 miała 4mb albo więcej pamięci RTG:). Wszystko dlatego że chcem żeby AmigaOS 3.1 wyglądała na mojej ami 1200 tak jak na emulatorze WinUAE.
Z góry dzięki za odpowiedź!! OK

[#2] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #1

kupić obudowę, sloty rozszerzeń /np. Mediator/, kartę graficzną

[#3] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #1

Chodzi ci o to żeby doczepić rozszerzenie do 4 Mb ram ? Jeśli tak no to odpinasz stary i przypinasz nowy chyba że dopinasz do starego taki sam co sie równa 4 Mb

[#4] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Rohan, post #3

Chodzi ci o to żeby doczepić rozszerzenie do 4 Mb ram?

Nie, nie chodzi mu o to. Chodzi mu o rozszerzenie pamięci CHIP do 4 MB, ale niestety nie jest to możliwe.

[#5] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Hihi No cóż rzeczą ludzką jest sie mylić :):)

[#6] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

Pamięć RTG to nie CHIP :D

[#7] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

Chodzi mu o rozszerzenie pamięci CHIP do 4 MB, ale niestety nie jest to możliwe.

Nie, nie chodzi mu o to. Chodzi mu o to, ze chce miec blat WB w wysokiej rozdzielczosc i 32-bitach, ale niestety bez karty gfx to nie jest mozliwe.

[#8] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

Niechodzi mi o ram, niechodzi mi też o pamięć Chip, pchodzi mi o pamięć graficzną. Co do tego mediatora i grafy na pci to wydateg 500 zł ;/ żal mi kasy na to żeby moja AmigaOS ładnie wyglądala i była wmiare szybka, niema jakiegoś tańszego rozwiązania, morze w jakis sposób wykorzystac ram, na którego mi nie żal kasy??

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 14:29
[#9] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #8

żałujesz - nie masz :D

[#10] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #8

Ram nie jestem pewien czy aż tak bardzo ci zwiększy szybkość sprzętu ale można spróbować.A jeżeli chodzi ci o ilość kasy wyłożoną na to to na pewno nie będzie to tak duże że doszło do tych 500zł

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 14:34
[#11] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Rohan, post #10

Sam mediator kosztuje ponad 400 zł :(
Dzięki za szybką reakcje :D niespodziewałem sie takiej szybkiej odpowiedzi :D

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 14:37
[#12] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #11

No wiesz próbuje być na bierząco i szybko reagować tak jak żeś to ujął,a jeszcze raz powiem że ram będzie kosztował niewiele przedchwilą 1 Mb ram widziałem do amigi 500 za 1zł i to jeszcze kup teraz to twój ram wyniesie około 10-20zł Może jak dobrze trafisz nawet taniej

[#13] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Pinto, post #2

A niema innych kart graficznych, które niewymagają karty PPC i slotów pci??

[#14] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #13

Nie wiem nawet.Ale jak są to wątpie żeby ich ceny były inne od tych co przedchwilą podawali,może spadnie o 50% cena jeśli karta będzie słabsza ale i tak to jak dlamnie kolosalny wydatek

[#15] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Rohan, post #10

Proponuję zorientować się trochę w temacie, zanim się zabierze zdanie
w dyskusji, bo zalatuje to trochę ignorancją.
Bez urazy ! Oczywiście, nikt od razu nie rodzi się ekspertem, ale na tym
forum jest ich sporo.

[#16] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Rohan, post #14

To chyba pozostaje mi kupienie jakieś obudowy, a potem mediatora ;/.
Jednak mi zalerzy :D

[#17] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@zyga64, post #15

Zyga to było domnie? Jeśli tak to powiedz dlaczego tak uważasz -.-

[#18] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@zyga64, post #15

Jak masz tak gadać to sie nie odzywaj ;/ Poto są zakładane tematy żeby sie czegoś dowiedzieć;/ i niebyc laikiem ;/

P.S. Dzięki za szybką odbowiedź, teraz wiem co mam zrobić żeby moja amiga świeciła w dużych rozdzielczościach!!

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 14:53
[#19] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #18

[post usunięty przez moderatora. Powód: obrażanie innych uczestników forum, zamieszczanie postów nie wnoszących nic do tematu dyskusji]

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 15:04
[#20] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Rohan, post #17

Nie miałem zamiaru nikogo urazić. Po prostu jeśli nie znam się
na danym temacie nie zabieram głosu, vide:
- przyspieszenie amigi po dołożeniu fastu,
- ceny sprzętu do amigi,
itd w innych wątkach

IMHO, takie pogaduchy pasują bardziej do prywatnej rozmowy na GG.

[#21] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #18

Jeśli chcesz mieć wysoką rozdzielczość na Amidze 1200 to musisz mieć kartę graficzną. Można to mieć na 3 sposoby:
1. Blizzard PPC + BVision (i tu można to upchać nawet w desktopie);
2. dokupić sloty amigowe zorro i kartę pod te sloty (najszybsza to Picasso IV, ale bez 3D);
3. dokupić mostek PCI (Mediator, G-Rex lub Prometeusz) i tu kartę graficzną na PCI.
Niestety pkt. 2 i 3 wymaga obudowy wierzowej.
Jest jeszcze karta graficzna zewnętrzna, ale ... no właśnie są same ale. Nie do kupienia, jest wolna, pracuje nietypowo w 18 bitach, brak jest sterowników do Workbencha, a więc tylko kilka programów graficznych będzie miało kolorki. Karta ta to DCTV, ale podałem ją jako ciekawostkę.
Jeśli chodzi o koszty - 500 zł. (na dzień dzisiejszy) to trochę mało na taką rozbudowę, a jeszcze trochę ramu się przyda (4 MB, to bardzo malutko) i lepszy procesor niż 020.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 22:53
[#22] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@AS, post #21

Tak więdz pozostaje mi mediator. Będe polował na amige już w obudowie Infinitiv. I jeszcze jedno pytanie co do karty graficznej, czy moge użyć "zwykłej" voodoo 3 do PC tyle że na pci ;]

[#23] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #22

Karty z chipsetami jak w tym linku:

http://www.elbox.com/mediator_driver_guide.html

Turbo z procesorem 040/40Mhz była by w sam raz. No i zasilacz ATX (dobry). Nie zakładaj AT do obudowy. Są zbyt stare i nie trzymają napięć.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.07 08:31
[#24] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #22

Daj sobie spokój za wczasu z Infinitiv, te obudowy są do niczego.

[#25] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@Olek, post #24

Obudowa jest ładna, zdawało mi sie że będzie dobra, bo moge sobie dokupic nowe poziomy w obudowie ;] i jest w miare tania, amige 1200 w takiej obudownie można kupić nawet za 170 zł, chba sie opłaca??

[#26] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #25

Podstawową wadą tej towerki jest jej solidność, a raczej jej brak. Dodam, że nie radziłbym wkładać tam PPC, czy HDD z *bardzo* ważnymi danymi.
[#27] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #25

Infinitiv ma dwie wersje - wersja pierwsza jest w całości z plastiku i potrafi się sama rozłożyć bez zewnętrznej ingerencji (wiem bo gdzieś tam u mnie w warsztacie wala się taki stary Infinitiv, nawet ma płytę rozbudowy ZorroII w komplecie... jak bardzo chcesz, odstąpię go za grosze, ale szczerze odradzam :) ).
Wersja druga jest lepsza, z tym że nigdy jej nie dotykałem, więc opieram się na opini innych. Na pewno dobry jest Elbox i Gift.
Mediator jest dobrym wyborem. Będziesz mógł używać z nim kart VoodooIII PCI, S3Virge (i zdaje się Permedia2 też jest obsługiwana), wszystkie karty są standardowe PCI z PC. Do tego założysz sieciówkę PCI za 10 zł. Jeśli będziesz kupował używanego Mediatora, zorientuj się, czy jest to wersja obsługująca karty muzyczne i TV (chyba że na pewno nie chciałbyś zakładać tych kart). Pierwsze Mediatory wymagały wymiany kilku kości aby obsługiwały muzykę i TV - zdaje się, że się to nazywało MM Pack (w każdym razie z tym MM w nazwie).
ZorroII odradzam, bo nie dość że karty są trudno dostępne i b. drogie, to większość z nich to zabytki, a transfer danych jest wolniejszy niż np. do dysku SCSI na karcie PPC. ZorroIII z kolei wymaga karty CPU od A4000, co czyni zabawę kompletnie nieopłacalną.
Tylko Mediator :)
Karta turbo też się przyda, min. jakieś 030 40 MHz... w ostateczności możesz użyć jakiegoś rozszerzenia 8 MB (bo 4 MB Fast RAM to trochę mało przy rozbudowanej konfiguracji... chociaż nie jestem pewien, czy 8 MB nie będzie się gryzł, wtedy 4 MB... ale tylko chyba żeby zobaczyć jak Workbench wygląda w dużej ilości kolorów ;) ). Rozszerzenie pamięci do A1200 to suma 50-100 zł na Allegro, chyba bardziej opłaca się polować na turbo (Elbox 1230 II, Blizzard IV, Blizzard III, właściwie każda karta z 040 lub 060
[#28] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@wali7, post #27

Przekonałeś mnie swoją wypowiedzią, najbardziej ruszył mną tekst "jest w całości z plastiku i potrafi się sama rozłożyć bez zewnętrznej ingerencji" :D. Będe sie oglądał za Elbox-em, niejest brzytka, a chba dlamnie wystarczy ;].
P.S. Z ramem niebędzie raczej problemu, bo mam kilka kart simm, ich pojemność wacha się między 16 mb a 128 mb ;].

Ostatnia modyfikacja: 26.04.07 14:09
[#29] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@arti4-92, post #28

Jeśli chodzi o kostki RAM, to większość kart używa PS2 (czyli mówiąc potocznie "Simmów"). Rozszerzenia pamięci do A1200 to max 8 MB i taką kostkę max możesz tam włożyć. 16 MB i więcej włożysz do części kart turbo (na pewno do tych wymienionych przeze mnie), niektóre tańsze karty z 68030 obsługują tylko 8 MB max, tak jak rozszerzenia pamięci (np. Elbox 1230, większość MTeców). Odradzam też karty GVP, bo o ile są to świetne karty, to ich producent stosował do nich Simmy własnej produkcji, inne niż te od PC i praktycznie nie do kupienia.
[#30] Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200

@wali7, post #29

Przez pewien czas zastanawiałem sie nad apollo 1230/40, ale na forum ludzie sie na nie skarżą, teraz jestem przekonany za kartą PPC jest to tańsze rozwiązanie od mediatora i też moge mieć kartę kraficzną, w standardowej obudowie. W tedy miałbym morzyliwość rozbudowy ilości ramu nawet do 256 mb :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem