[#27]
Re: Jak zrobić 4 mb RTG w ami 1200
@arti4-92,
post #25
Infinitiv ma dwie wersje - wersja pierwsza jest w całości z plastiku i potrafi się sama rozłożyć bez zewnętrznej ingerencji (wiem bo gdzieś tam u mnie w warsztacie wala się taki stary Infinitiv, nawet ma płytę rozbudowy ZorroII w komplecie... jak bardzo chcesz, odstąpię go za grosze, ale szczerze odradzam :) ).
Wersja druga jest lepsza, z tym że nigdy jej nie dotykałem, więc opieram się na opini innych. Na pewno dobry jest Elbox i Gift.
Mediator jest dobrym wyborem. Będziesz mógł używać z nim kart VoodooIII PCI, S3Virge (i zdaje się Permedia2 też jest obsługiwana), wszystkie karty są standardowe PCI z PC. Do tego założysz sieciówkę PCI za 10 zł. Jeśli będziesz kupował używanego Mediatora, zorientuj się, czy jest to wersja obsługująca karty muzyczne i TV (chyba że na pewno nie chciałbyś zakładać tych kart). Pierwsze Mediatory wymagały wymiany kilku kości aby obsługiwały muzykę i TV - zdaje się, że się to nazywało MM Pack (w każdym razie z tym MM w nazwie).
ZorroII odradzam, bo nie dość że karty są trudno dostępne i b. drogie, to większość z nich to zabytki, a transfer danych jest wolniejszy niż np. do dysku SCSI na karcie PPC. ZorroIII z kolei wymaga karty CPU od A4000, co czyni zabawę kompletnie nieopłacalną.
Tylko Mediator :)
Karta turbo też się przyda, min. jakieś 030 40 MHz... w ostateczności możesz użyć jakiegoś rozszerzenia 8 MB (bo 4 MB Fast RAM to trochę mało przy rozbudowanej konfiguracji... chociaż nie jestem pewien, czy 8 MB nie będzie się gryzł, wtedy 4 MB... ale tylko chyba żeby zobaczyć jak Workbench wygląda w dużej ilości kolorów ;) ). Rozszerzenie pamięci do A1200 to suma 50-100 zł na Allegro, chyba bardziej opłaca się polować na turbo (Elbox 1230 II, Blizzard IV, Blizzard III, właściwie każda karta z 040 lub 060