kategoria: A1200
[#31] Re: Amiga 1200 internet problem...

@pong777, post #30

Myślę, że to dobry pomysł. Można też dorzucić skrypt z opcją VERBOSE, żeby zobaczyć co i jak.
Daj znać na PM jak będziesz potrzebował pomocy ok, racja
[#32] Re: Amiga 1200 internet problem...

@pong777, post #30

Mysle że początki za nim jeszcze zacznie się konfigurować połączenie, zależałoby sprawdzić czy w ogóle Amiga widzi kartę pcmcia oraz poprawny numer MAC.
[#33] Re: Amiga 1200 internet problem...

@Norbert, post #32

To ze byly takie cyrki z tym to wsam pomieszalem z systemem.
Nie chciało mi się instalować os na nowo to skopiowałem system z amithlona.
[#34] Re: Amiga 1200 internet problem...

@Paul149, post #33

No to teraz bicz i jedziesz
[#35] Re: Amiga 1200 internet problem...

@Paul149, post #1

Podepnę się pod temat jako że mam podobny problem, aczkolwiek inne objawy podczas uruchamiania "wirelessmanager prism2.device" - a mianowicie guru lub zwiecha lub restart wynikające najprawdopodobniej z dostępności FAST RAM na karcie Blizzard 1260 - co nie powinno mieć wpływu bo ta karta jest uznana jako w pełni kompatybilna z PCMCIA

Konfiguracja: A1200 (rev 1D1) + Blizzard 1260 + 64MB + Karta Linksys PCMCIA (WPA2/AES) + KA21 (sprzętowy Gayle reset fix od RastPort)
OS: 3.1 + BetterWB 4.3 (prism2 v2.6 zainstalowany przez pakiet)
Kickstarty na których testowałem: Commodore 3.0, Escom 3.1, Cloanto 3.X - wszystko fizyczne oryginalne kości

Na razie nie instalowałem, żadnego stacku TCP bo zatrzymałem się na etapie problemu z połączeniem Wi-Fi.

Plik konfiguracyjny dla prism2 wygenerowałem przez: wpa_passphrase {SSID} {password} >ENVARC:Sys/Wireless.prefs oczywiście {SSID} i {password} do mojej sieci Wi-Fi.

Ustawienia routera: WPA2+AES B/G/N - są prawidłowe bo... bez karty Blizzard 1260, albo z kartą ale bez kości pamięci "wirelessmanager prism2.device" wyświetla komunikat ...CONNECTED - z opcją VERBOSE na ekranie pojawia się mnóstwo logów i widać, że cały czas wysyła/odbiera jakieś "pakiety" czyli komunikacja z routerem jest.

Niestety jak tylko włożę kość pamięci do karty to z opcją VERBOSE wyświetla tylko kilka linijek i zatrzymuje się na czymś "Cancelled authentication request" czy coś takiego, po czym niestety guru lub zwiecha lub restart

Wszystkie testy wykonuję manualnie:
1. Boot with no Startup-Sequence
2. FailAt 11
3. CardPatch
4. SetPatch
5. Assign ENV: ENVARC:
6. wirelessmanager prism2.device VERBOSE

Próbowałem również bez CardPatch i z LoadModule przed CardPatch z plikiem http://boboo.szm.com//cardres.lha
C:LoadModule >NIL: L:cardres.ld.strip REVERSE

Niestety to również nie pomaga...

Bazując na informacjach, które znalazłem w sieci, dotyczących kompatybilności kart ze złączem PCMCIA link wychodzi na to, że Blizzard 1260 jest w pełni kompatybilny, co zresztą potwierdza to, że korzystając adaptera SD2PCMCIA bez problemu mogę przenosić pliki na karcie SD w jedną i drugą stronę i nic się nie wiesza. Mało tego w sieci widziałem wpisy że ludzie używają kart PCMCIA Wi-Fi z Blizzardami 1260 i FAST RAM'em i to musi działać!

Może ktoś na forum miał podobny problem, bo szczerze mówiąc kończą mi się już pomysły co jeszcze mogę sprawdzić...
[#36] Re: Amiga 1200 internet problem...

@dante, post #35

A jeśli sieć jest bez kodowania ?
[#37] Re: Amiga 1200 internet problem...

@Norbert, post #36

Na niezaszyfrowanej sieci jest tak samo. Bez Blizzarda jest "CONNECTED", z Blizzardem zwiecha - a w trybie VERBOSE wtedy ostatnie 3 linie na ekranie to:
Added interface prism2.device:0
State: DISCONNECTED -> SCANNING
Starting AP scan for wildcard SSID

Przy czym ciekawostka, sprawdzałem tym razem na Kick 3.1 i nawet z wyłączonym Blizzardem (przytrzymane "2" podczas resetu) jeśli uruchomię na początku CardPatch to uruchamiając wirelessmanager mam "Failed to initialize device", jak nie uruchomię CardPatch i polecę od razu SetPatch... Assign ENV:... wirelessmanager prism2.device to się łączy.
[#38] Re: Amiga 1200 internet problem...

@dante, post #37

Mając KA21, nie potrzebujesz już CardReset i CardPatch.
Kick 3.1 C= to najlepsza opcja.

A powiedz jeszcze czy używasz ClassicWB czy też czysty AmigaOS 3.1?

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2019 01:12:53 przez Sir_Lucas
[#39] Re: Amiga 1200 internet problem...

@Sir_Lucas, post #38

Używam AmigaOS 3.1 + BetterWB 4.3 (prism2v2.6 został m.in. doinstalowany przez ten pakiet więc jedyne co dodatkowo zrobiłem to wpa_passphrase do wygenerowania Wireless.prefs).
[#40] Re: Amiga 1200 internet problem...

@dante, post #39

Spróbuj zainstalować jedynie czysty AmigaOS 3.1 i potem sterowniki Prism2v2.
Zobaczymy czy z tym się połączy.
[#41] Re: Amiga 1200 internet problem...

@Sir_Lucas, post #40

Zainstalowałem na karcie SD czystego Workbencha 3.1, doinstalowałem tam Prism2 v2.6, dorzuciłem 68060.library (p5 46.15) i SetPatch 44.38 i na takim systemie robiłem testy wirelessmanager'a.

1. Blizzard 1260/80MHz + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. W każdym przypadku ziwecha, restart i/lub guru po zalogowaniu w VERBOSE wpisów:
Added interface prism2.device:0
State: DISCONNECTED -> SCANNING
Starting AP scan for wildcard SSID

2. Blizzard 1260/50MHz (ta sama karta co wyżej ale fabryczny kwarc) + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. Efekt identyczny jak w pkt 1.

3. Apollo 1260/80MHz + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. Efekt identyczny jak w pkt 1.

4. Blizzard 1230/50MHz + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. Efekt... Każda próba kończy się CONNECTED! Działa stabilnie nie ma żadnych zwiech nawet po długim czasie istnienia połączenia czy po wielokrotnym Ctrl+C i uruchamianiu na nowo wirelessmanagera, żeby wymusić ponowne połączenie.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Zwróciłem uwagę, że na 030 nie jest włączony data burst. Na 060 nie da się wyłączyć tylko data burst więc kolejne testy przeprowadziłem poprzedzając wywołania wirelessmanagera komendą:
cpu nodatacache

Zarówno na Blizzard 1260 jak i Apollo 1260 wirelessmanager w końcu zaczął się łączyć i logował CONNECTED. Nawet działa Ctrl+C i kilkukrotne uruchamianie ponownie wirelessmanagera, żeby wymusić ponowne połączenie. Jednak poza tym, że wymagało to wyłączenia datacache - co absolutnie nie jest dla mnie rozwiązaniem akceptowalnym - to dodatkowo nie eliminuje w pełni problemu zwiech na 060, a tylko odsuwa go w czasie, ponieważ po kilkunastu minutach działania system się zawiesza. Tu obie karty 060 bez wyjątku działają identycznie.

Wymontowałem również KA21 i w zamian testowałem z CardPatch i CardReset - obie karty 060 zachowują się identycznie tj. z włączonym datacache zwiecha od razu, z wyłączonym datacache nawiązuje połączenie i działa kilkanaście minut po czym następuje zwis.

Zaczynam wątpić, że ten prism2v2.6 jest w stanie dobrze działać na 060, ale jeśli dobrze rozumiem, to chcąc mieć WPA2/AES to alternatywy nie ma, a jak WEP/TKIP to i tak trzeba używać pakietu prism ale można wtedy użyć starszej wersji (która być może działa lepiej z 060)?

Moja karta sieciowa to dokładnie Linksys WPC11 ver.3 - czy to możliwe, że takie problemy mogą być spowodowane nieprawidłowym działaniem samej karty?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem