Zainstalowałem na karcie SD czystego Workbencha 3.1, doinstalowałem tam Prism2 v2.6, dorzuciłem 68060.library (p5 46.15) i SetPatch 44.38 i na takim systemie robiłem testy wirelessmanager'a.
1. Blizzard 1260/80MHz + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. W każdym przypadku ziwecha, restart i/lub guru po zalogowaniu w VERBOSE wpisów:
Added interface prism2.device:0
State: DISCONNECTED -> SCANNING
Starting AP scan for wildcard SSID
2. Blizzard 1260/50MHz (ta sama karta co wyżej ale fabryczny kwarc) + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. Efekt identyczny jak w pkt 1.
3. Apollo 1260/80MHz + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. Efekt identyczny jak w pkt 1.
4. Blizzard 1230/50MHz + różne kości pamięci 64, 32, 16, 8. Efekt... Każda próba kończy się CONNECTED! Działa stabilnie nie ma żadnych zwiech nawet po długim czasie istnienia połączenia czy po wielokrotnym Ctrl+C i uruchamianiu na nowo wirelessmanagera, żeby wymusić ponowne połączenie.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Zwróciłem uwagę, że na 030 nie jest włączony data burst. Na 060 nie da się wyłączyć tylko data burst więc kolejne testy przeprowadziłem poprzedzając wywołania wirelessmanagera komendą:
cpu nodatacache
Zarówno na Blizzard 1260 jak i Apollo 1260 wirelessmanager w końcu zaczął się łączyć i logował CONNECTED. Nawet działa Ctrl+C i kilkukrotne uruchamianie ponownie wirelessmanagera, żeby wymusić ponowne połączenie. Jednak poza tym, że wymagało to wyłączenia datacache - co absolutnie nie jest dla mnie rozwiązaniem akceptowalnym - to dodatkowo nie eliminuje w pełni problemu zwiech na 060, a tylko odsuwa go w czasie, ponieważ po kilkunastu minutach działania system się zawiesza. Tu obie karty 060 bez wyjątku działają identycznie.
Wymontowałem również KA21 i w zamian testowałem z CardPatch i CardReset - obie karty 060 zachowują się identycznie tj. z włączonym datacache zwiecha od razu, z wyłączonym datacache nawiązuje połączenie i działa kilkanaście minut po czym następuje zwis.
Zaczynam wątpić, że ten prism2v2.6 jest w stanie dobrze działać na 060, ale jeśli dobrze rozumiem, to chcąc mieć WPA2/AES to alternatywy nie ma, a jak WEP/TKIP to i tak trzeba używać pakietu prism ale można wtedy użyć starszej wersji (która być może działa lepiej z 060)?
Moja karta sieciowa to dokładnie Linksys WPC11 ver.3 - czy to możliwe, że takie problemy mogą być spowodowane nieprawidłowym działaniem samej karty?