kategoria: A1200
[#1] układ xu9 w Amidze 1200
Witam,

1. Jaką rolę pełni układ XU9 w Amidze 1200?
2. czy bez tego układu amiga będzie działać?
3. Widzę, że jest wsad do tego układu. Ewentualnie zleciłbym zaprogramowanie układu GAL... Posiadam odpowiednie kości do zaprogramowania, lecz programatora brak.

Opis z link

A1200
Model Rev. Commo-No. Typ Name Pos. Jedec Source
A1200 1B+1D 391549-01 gal16V8-15 XU9 ZIP
[#2] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@misiomatyk, post #1

GAL to układ programowalny - o ile dobrze kojarzę jednorazowo. Może realizować różną sekwencję logiki. I na pewno bez niego Amiga działać prawidłowo (o ile cokolwiek) nie będzie...
[#3] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@misiomatyk, post #1

Na schemacie A1200 widnieje taka oto adnotacja:

OOPS! - 32-bit / slow ROM
XJ9 in - add ROM wait

Ciężko trochę wydedukować co to dokładnie robi, ale opis sugeruje wprowadzanie jakiegoś opóźnienia przy dostępie do ROMu, może oryginalne kostki kickstartu są za wolne. Nie wiem co tam robi sygnał _avec, tak jakby miało to coś wspólnego z przerwaniami.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2018 00:14:25 przez sanjyuubi
[#4] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@sanjyuubi, post #3

A może przez to czeka na starcie za rozkręceniem twardziela?
[#5] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@ZbyniuR, post #4

To akurat "ficzer" kicstartu.
[#6] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@MaaG^dA, post #2

GALe są "wielorazowe" można je kasować i zapisywać ponownie.
Na ebay widzę wisi ten układ zaprogramowany za jedyne 50 funtów z wysyłką. Poszaleli ludzie...
Pomógł bym koledze, ale nie mam adaptera PLCC > DIP, na siłę można by zlepić coś na szybko tylko teraz taki czas, że tego czasu trochę brak.
[#7] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@Kilos, post #6

Jak coś to mogę zaprogramować, mam taki adapter.
[#8] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@misiomatyk, post #1

MIałem kiedyś taki przypadek, że przy padnietym układzie Amiga nie uruchamiała się. Czarny ekran, po wymianie tego gala Amiga działała normalnie.
[#9] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@Kilos, post #6

Widziałem tę ofertę, cena zwala z nóg.
[#10] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@Kilos, post #6

Tak przy okazji. To jedyny chip w A1200, który wymaga jakiegoś wsadu (oczywiście kickstartu nie liczę)?
[#11] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@Kilos, post #6

Mam te układy zaprogramowane.
Mogę odstąpić jeden za 15zł plus przesyłka listem poleconym.
[#12] Re: układ xu9 w Amidze 1200

@jarob, post #11

Witam,

Jestem zainteresowany zakupem zaprogramowanego układu.
Proszę o dane do wysyłki z ceną do zapłaty.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2018 09:07:07 przez misiomatyk
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem