[#1] Kupno Amigi
- komputer AMIGA 600
- zestaw ponad 650 DYSKIETEK (około 690)
- zasilacz
- myszka
- joystick
- DIGI LAB
- zestaw literatury

Chciałem się spytać czy opłaca się kupić ten sprzęt za 180 zł ??Pytam się ponieważ kolega chce zakupić tą Ami i grać naniej w gry które znajdują się na przypomne bo aż mnie to wzruszyło 650 dyskietach !!!!!

[#2] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #1

NIE Dyskietki mają po 15 lat (padają jak kaczki )
A 600 można kupić za 50zł – 80
[#3] Re: Kupno Amigi

@Dorian3d, post #2

No tak ale popatrz że ten koleś bo widziałem ma kilka naprawde kilka unikatowych książek o amigach więc ten sam fakt podnosi cene ok.30-50 zł
a te te dyskietki nawet jeżeli mówisz że padają jak muchy to sam fakt że są i w takiej ilości podnosi znów cene o jakieś 20-30zł tym bardziej że nie pisał że jest z nimi jakis problem. Więc podsumowują wychodzi gdzies w granicach 180 zł.Oczywiście ja bym sie policytował do jakichś 140 zł nawet do 120 zł ale wkońcu nie ja ją kupuje i nie ja za nią będe bulił.

[#4] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #3

wszystko zależy od tego, co to za "unikatowe książki". ja też mam kilka "unikatów" (serio - książki wyprodukowane metodami półchałupniczymi z początku lat 90). to są zabytki, ale niestety bezwartościowe - te stare amigowewe książki to są zazwyczaj kiepskie tłumaczenia, zazwyczaj z wieloma błędami. chyba że to cenne pozycje: Amiga ROM Kernel Manual (pozycja legendarna i sporo warta), "Amiga DOS" M. Pampuch (generalnie książki Helionu są niezłe)... obecnie w wielu wypadkach bardziej wartościowe informacje znajdziesz w sieci.
co do A600 - to chyba najgorszy model Ami. o ile jesteś w 100% pewien że poza dodatkowym 1 MB RAM, zewnętrzną stacją dyskietek, czy twardym dyskiem (nie każda A600 łyknie HDD bez problemów) absolutnie NIC nie do niej nie zechcesz dokupić, to A600 jest dla Ciebie. jeśli jednak chciałbyś na Ami używać sieci (GG, mail, www), pograć w lepsze amigowe gry, czy zakładać kartę turbo, kilkadziesiąt MB RAM, kartę graficzną, muzyczną... wtedy pomyśl min. o A1200.
[#5] Re: Kupno Amigi

@wali7, post #4

Mówiłem mu żeby kupił Amisie 1200 czy też mój typ 500.Ale on widział u kuzyna Amige 600 i on taką chce no to dobra.znalazłem oferte mu zapytałem się was,przeczytał sobie chłopak i i tak jest za 600 co ździwiło mnie bo wolałbym wyłożyć troche więcej kasy i kupic A1200 którą i tak chyba będę kupował.W imieniu moim i kolegi dziękuje serdecznie za odpowiedź.

[#6] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #1

wyglada na to ze chodzi o ten zestaw

http://www.allegro.pl/item186379793_amiga_600_mega_zestaw_ponad_650_dyskietek_.html

jest tam jeszcze inny dodatek oprucz dyskietek o czym nie wspomniales ;) ale i tak cena moim zdaniem za wysoka mozna kupic taniej A600 a gry przeciez w duzych ilosciach na dodatek legalnie mozna zciagnac z sieci

[#7] Re: Kupno Amigi

@Hellena, post #6

Heh widzę że szukałaś i bardzo trafnie bo to właśnie ta Amisia a ten niewspomniany dodatek to możliwość podłączenia twardego dysku?

[#8] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #7

jeśli te książki o których pisałeś to te na zdjęciach, to odradzam - to makulatura (no może z wyjątkiem tego opisu Amosa, ale któż by się chciał bawić Basicem...)
ciekawy jest fakt instrukcji do WorkBencha 3.1 - czyżby był w tej Amidze ROM3.1? to byłoby coś, ale gostek o tym nie wspomina....
tak czy inaczej - to zabawka dla kolekcjonera, cena już dawno weszła w regiony "kolekcjonerskie". do grania A1200 sprawi dużo więcej frajdy.
[#9] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #7

Rohan napisał(a):

> Heh widzę że szukałaś i bardzo trafnie bo to właśnie ta
> Amisia a ten niewspomniany dodatek to możliwość podłączenia
> twardego dysku?

szukanie polegalo na wpisaniu na allegro Amiga 600 ;) a co do pytania to nie , ten dodatek nie sluzy do podlaczenia twardego dysku a do digitalizacji obrazu wideo , dysk podlacza sie poprzez kontroler ktory jest zamontowany na plycie Amigi

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 19:32
[#10] Re: Kupno Amigi

@wali7, post #8

Myslałem że rom 3.1 był tylko dla amig 1200, 3000, 4000, czy zle myslałem??
A co do tematu dać ponad 150 zl za taki zestaw to przesada, za te pieniądzie można kupić dużo lepszy zestaw z amigą 1200, radził bym sie zastanowic do czego ma służyc amiga!!

[#11] Re: Kupno Amigi

@arti4-92, post #10

jak jest z A600 nie wiem, na pewno mój szwagier miał kiedyś 3.1 w A500
[#12] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #1

Jest specjalny ROM 3.1 pasują do amigi 500 ,600,2000

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 20:13

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 20:13
[#13] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #1

Wysyłka z 30 lub 40 zł więc kompletnie się nie opłaca

Jest specjalny ROM 3.1 pasuje do amigi 500 ,600,2000

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 20:16
[#14] Re: Kupno Amigi

@Dorian3d, post #13

poczekaj na nowe amigi he he he
[#15] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #1

180zł? Już jego cena doszła do 182,50zł a gość wystawił jakąś cenę minimalną, któa licho wie ile wynosi . Ale ludziska jak widzą duuuużo i gęsto na zdjęciu, to kota dostają i przestają się liczyć z pieniędzmi :D . Cóż... owczy pęd ;)

Ile to jest warte, zwróć uwagę na ceny jakie max dawali licytujący. Osoby z wielona punktami dali poniżej 50zł i więcej nie zalicytowali. Ci co jeszcze nie znają handlu - początkujący (mała ilość punktów) walą ceną ile wlezie :) . To też jest wyznacznik wartości towaru: patrzeć ile dają "wygi", bo oni siedząc już trochę na aukcjach, lepiej się orientują w cenach.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 20:57
[#16] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #1

Sam mam Amigę 600 z kickiem 3.1 i bardzo lubię na niej pracować ale za takie pieniądze naprawdę lepiej rozejrzeć się za A1200(podzielam zdanie innych forumowiczów). Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości można kupić wraz z rozszeżeniem pamięci i wtedy wystarczy dodać twardy dysk, zarejestrować WHDLoad i komfort grania bez porównania.
[#17] Re: Kupno Amigi

@ppill, post #16

Co daje taki rom w amidze 600?? Zintegrowana opsługa CD-Romu a pozatym coś jeszcze??

[#18] Re: Kupno Amigi

@arti4-92, post #17

W kości ROM w wersji 3.1 do A600 czy A1200 nie ma sterownika obsługującego napędy ATAPI(zdecydowana większość czytników CD-ROM jest właśnie tego typu). Nie spotkałem się jeszcze z napędem który by działał z scsi.device zamieszczonym w ROMie 3.1. Na dyskietkach instalacyjnych jest co prawda jakiś filesystem do cedeków i mountlista CD0 ale na tym się kończy. I wiekszości przypadków to nie wystarcza.

A pozy tym to lepsza obsługa napędów IDE(twarde dyski), ładniejsze GUI, no i większość nowszego oprogramowania wymaga tej wersji kickstartu.
[#19] Re: Kupno Amigi

@ppill, post #18

Większość? Z wymagających 3.1 kojarzę tylko TwinVNC oraz akDatatypes. Ładniejsze GUI, gdzie jak? Achh chyba, że piszesz o róźnicy pomiędzy 2.0 a 3.0, wtedy się zgadza :)

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 22:39
[#20] Re: Kupno Amigi

@ppill, post #18

w żadnym systemie do OS3.1 włącznie (dla każdej Amigi) nie ma wszystkich plików umożliwiających obsługę CD ATAPI... trzeba używać sterowników w rodzaju Atapi.device, patchy idefix, abo kupić SCSI.
[#21] Re: Kupno Amigi

@Rohan, post #1

Nie ma pewności że jest tam rom 3.1
[#22] Re: Kupno Amigi

@Korni, post #19

Chodziło mi właśnie o tę różnicę :)
[#23] Re: Kupno Amigi

@wali7, post #20

Zgadza się. W CDTV i CD32 są chyba jakieś modyfikowane SCSI(?).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem