kategoria: A1200
[#1] Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha
Witam wszystkich forumowiczów

Mam pytanie. Czy da się nagrać na Amidze 1200 dyskietkę z danymi dla Macintosha (konkretnie Macintosh Plus)? Jest to w ogóle możliwe? Jeśli tak jakiego oprogramowania będę potrzebował?
[#2] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@BigZ25, post #1

Z tego co pamiętam to Macintosh Plus jest z 1986 roku. Stacja dyskietek to 800KB.
Używając Fusiona lub ShapeShiftera - emulatory Maka dla Amigi, można coś takiego zrobić bez problemu. Co chcesz konkretnie nagrać?

Jest jeszcze CrossMac handler umożliwiający czytanie Amidze dyskietek z Maka. Może to coś pomoże.
[#3] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@Sir_Lucas, post #2

Tak stacja to 800KB. Chcę nagrać kilka dyskietek z jakimś softem dla mojego Maca (gry/programy).
[#4] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@BigZ25, post #3

A dlaczego chcesz to robić na Amidze, na PC chyba będzie łatwiej.
[#5] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@KrisbA, post #4

problem w tym, że na PC za bardzo się nie da, stare Macintoshe z lat 80. zapisywały dyskietki 400/800 K ze zmienną prędkością (VBR), potrzebne KryoFlux. Sam jestem ciekaw czy Amiga jest w stanie sformatować pod emulatorem Macintosha włożoną dyskietkę 2DD jako 400/800 K, ewentualnie przenieść na nią obraz dyskietki pod Disk Copy.

W razie czego chętnie pomogę, sam mam Plusa i kilka innych wynalazków z tej epoki.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2018 09:26:43 przez charliefrown
[#6] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@charliefrown, post #5

Owszem da się pod PC. Jest taki programik który w oknie DOS zapisuje dyskietki pod MACA sektor po sektorze kiedyś go używałem do przygotowania dyskietek startowych dla Macintosha.
[#7] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@KrisbA, post #6

to tylko łatwe jest w przypadku dyskietek 1.44 MB, zapisywanie .DSK po sektorze jest możliwe w kilku programach typu Fusion, TransMac. Spróbuj jednak włożyć dyskietkę 2DD do PC i zrobić to samo. Nawet jak zapiszesz obraz 400/800 K na dyskietkę HD, to po otworzeniu na prawdziwych Maku pod Disk Copy pokazuje, że to jest dyskietka 1.44 MB, a więc nie będzie widziana przez Plusa. W tym cały paradoks.
[#8] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@BigZ25, post #1

Jesli te dyskietki na Maca sa nagrywane ze zmienna szybkoscia, to nie nagrasz ich na Amidze. Potrzebowalbys Sybil, zeby je nagrac. Ale jezeli, ze stala szybkoscia to powinno sie je dac nagrac. Na Maca chyba sa obie wersje dyskietek.
[#9] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@Don_Adan, post #8

Ktoś podeśle linka do jakiegoś emulatora Maca na Amige, tylko żeby działał na gołej A1200 + 1MB PCMCIA. @charliefrown a ty jak nagrywasz dyskietki na swojego Mac'a?
[#10] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@BigZ25, post #9

BigZ: mam starego peceta ze SCSI, do niego podłączam dysk z Maka SE/30 i kopiuje co mi potrzebne pod Transmac, później zgrywam na dyskietki pod Systemem 7. Wygodniej byłoby nagrać soft na płytkę i odtworzyć w jabłku, ale wpierw musiałbym odnaleźć w piwnicy zewnętrzny napęd CD SCSI :/
[#11] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@charliefrown, post #10

Witaj.

Stacja dysków od PC rozróżniała dyskietkę gęstą 1,44 od rzadkiej 720 po dodatkowym otworze w dyskietce. Gdyby go zakleić, to też Mac rozpozna że jest ona 1,44 ? Do stacji Amigowych przerabianych z tych od PC, lub Amigowych gęstych 1,88 też się ten otwór zaklejało pamiętam.
[#12] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@gilban, post #11

Amiga HD ma 1.76M
A dziurę się zaklejało tylko jeśli na stacji HD chciałeś sformatować (lub czytać) dysk HD jako DD.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2018 17:52:32 przez ZbyniuR
[#13] Re: Nagrywanie dyskietek na A1200 dla Macintosha

@BigZ25, post #9

Problem w tym, że stacja 800K nie jest kompatybilna z niczym (GCR+vbr, brak MFM). Nie mając żadnego specjalizowanego kontrolera dyskowego to nagrać można jedynie na starych makach z superdrive. Wpierw nagrywasz dyski na 1.44 lub 720 w formacie MS-DOS, ewentualnie w HFS z CrossMac, a potem już na maku zapisujesz w 800k. Zewnętrzna superdrive dołączona do maka+ nie wystarczy, za słaby kontroler.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem