[#1] Amiga 500 powrót do żywych
Witajcie, jestem kompletnie nowym członkiem forum. Robiłem porządki i znalazłem moją starą amigę 500. Niesamowite jest to, że wystartowała ja kiedyś, wczytała dyskietkę z cannon fodderem i powróciły dawne przeżycia :). Nic się nie zmieniło.

Mój syn oszalał na punkcie amigi, co mnie bardzo cieszy. Koledzy się zjeżdżają i podziwiają :)

Oczywiście nie może być zbyt różowo, podczas czytania z dyskietki na ekranie pojawiają się pasy i wydaje mi się że czerwony ekran pojawia się częściej niż lata temu.

I tu rodzi się pytanie - czy można zlecić gdzieś reanimację amigi?

I od razu drugie - czy przy okazji możnaby zmienić flopa na SD?

Z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam z Rokietnicy

Andrzej
[#2] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@Andyx1977, post #1

elo. siedzi, pije i chrupki

Robiłem porządki i znalazłem moją starą amigę 500. Niesamowite jest to, że wystartowała ja kiedyś, wczytała dyskietkę z cannon fodderem i powróciły dawne przeżycia :). Nic się nie zmieniło.

bo pięćsetki są The Best. A nie jakieś tandetne imitacje pięćsetek.

I od razu drugie - czy przy okazji możnaby zmienić flopa na SD?

można przy pomocy HxC Floppy Emulatora. Jakbyś zamiast SD wolał USB, to jest jeszcze Gotek, tyle że on do pięćsetki bez przeprowadzania operacji na obudowie nie wejdzie. Ale można go trzymać na zewnątrz, jak widać. siedzi, pije i chrupki
[#3] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@snajper, post #2

Jak najbardziej gotek wejdzie do A500 bez przeróbek w jej obudowie. Jest tylko problem z dostępem do klawiszy. Trzeba klikać czymś wąskim albo je przedłużyć. Są też sanki ułatwiające mocowanie.
[#4] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@misiek2, post #3

czyli mamy kolejny dowód, że pięćsetki są The Best.
[#5] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@misiek2, post #3

Niech Was ręka boska broni rżnąć obudowę! Gotek z HxC to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, natomiast samego Goteka da się pięknie rozkręcić, bo nie posiada plomb (nie miały ich przynajmniej te, które się przewinęły u mnie). W sieci są podstawki pod bebechy Goteka do A500/A600/A1200, gotowe na eBayu lub do samodzielnego druku 3D. Dedykowane rozwiązanie, mam, polecam, jest dostęp do przełączników i wyświetlacz też pięknie wypozycjonowany w szczelinie stacji dyskietek, widać wszystko. Nic nie trzeba ciąćOK.
[#6] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@Michciu, post #5

A kto zachęca do cięcia? U mnie w A500 siedzi gotek w obudowie bez rozbebeszania goteka i obudowy A500. Montuje się to lekko pod kątem i tyle. Jest utrudniony dostęp do przycisków i klikam sobie przyciski zapałką. Jestem na tyle leniwy, że nie planuję zakupu żadnej podstawki ani nawet nie przedłużyłem tych przycisków. Może kiedyś przedłużę, ale w takiej formie funkcjonuje to ponad 2 lata i jestem zadowolony. Jakoś szajs typu link nie przypadł mi do gustu.

U mnie wygląda podobnie link

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2018 10:22:33 przez misiek2
[#7] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@misiek2, post #6

Cieszę się, ze da się to zrobić bez masywnych przeróbek!
Teraz pytanie kluczowe - czy na forum jest ktoś kto takie rzeczy robi lub zna miejsce ddzie można to zlecić?

Ja jestem mocno nieelektroniczny i bałbym się spieprzyć.

Wesołych Świąt tak wogóle!
[#8] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@Andyx1977, post #7

Napisz skąd jesteś to na pewno znajdzie się w okolicy ktoś kto ci to ogarnie.
[#9] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@Andyx1977, post #7

Na forum jest mapa Amigowców. Możesz tam poszukać kogoś z twojej okolicy i sam się dopisać. Jeśli jestes z Krakowa to zapreaszam do mnie. :]
[#10] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@Andyx1977, post #1

Witam
Do jakiego województwa należy miejscowość
Pozdrawiam
Z Rokietnicy z Wielkopolski.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2018 11:29:36 przez arkarc

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2018 11:29:58 przez arkarc
[#11] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@Jose, post #8

Rokietnica pod Poznaniem
[#12] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@Andyx1977, post #11

To jesteśmy z tej samej miejscowości , mogę pomóc OK
Posiadam Amige 500 i 4000D obydwie działajace.
[#13] Re: Amiga 500 powrót do żywych

@arkarc, post #12

Genialnie - to przechodzę na priv!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem