[#1] ROM 3.1.4
Witajcie,

Czy komuś udało się zakupić sam ROM 3.1.4 ?

Kupiłem system 3.1.4 zaraz po jego wydaniu, jeszcze w wersji elektronicznej, zanim pojawiała się wersja dyskietkowa z ROM-ami u dystrybutorów. Pomyślałem że fajnie było by mieć Kickstart 3.1.4 w ROM-ie.
[#2] Re: ROM 3.1.4

@pekdar, post #1

Ja fizyczny ROM dokupiłem na Allegro.
[#3] Re: ROM 3.1.4

@pekdar, post #1

Klik

Ale z tego co kojarze to Pongo tez to ogarnia. Zagadaj do niego czy jeszcze sie tym zajmuje jesli chcesz kupic od kogos z Polski.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2018 16:04:20 przez sordan
[#4] Re: ROM 3.1.4

@sordan, post #3

W sklepie Eliptor mają w sprzedaży odpowiednie EPROMy z opcją zaprogramowania przesłanymi plikami.

Ale ja bym się wstrzymał - shell z OS 3.1.4 jest trochę zabugowany (link - FailAt nie przerywa wykonywania) i niektóre skrypty/instalatory nie działają.
[#5] Re: ROM 3.1.4

@Cedrat, post #4

.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2018 16:51:26 przez sordan
[#6] Re: ROM 3.1.4

@sordan, post #5

.

Nie rozumiem...
[#7] Re: ROM 3.1.4

@pekdar, post #1

Do A4000 i A600 będę dopiero przygotowywał. Czekam na układy. Do A1200 mam od ręki.
[#8] Re: ROM 3.1.4

@pong777, post #7

A czy te romy cloanto 3.1 z 42 nóżkami do amigi 1200 bedą banglac z fast ata V ??? i czy ktos testował ?....
[#9] Re: ROM 3.1.4

@Cedrat, post #4

Czy ten blad rowniez dotyczy wersji fizycznych AmigaOS 3.1.4 sprzedawanych przez resellerow?
[#10] Re: ROM 3.1.4

@pong777, post #7

Do A4000D potrzebuję. To zaczekajmy na bugfix shella i wtedy chętnie bym kupił.
Dzięki wszystkim za informacje.
[#11] Re: ROM 3.1.4

@pekdar, post #10

To teraz mówicie o bagu, jak mam wypalone i zainstalowane?
[#12] Re: ROM 3.1.4

@_arti, post #9

Czy ten blad rowniez dotyczy wersji fizycznych AmigaOS 3.1.4 sprzedawanych przez resellerow?

Nic mi nie wiadomo, żeby resellerzy dostali jakąś zaktualizowaną wersję ROMu - więc pewnie tak.

Dlatego ja zostaję przy romie 3.1 i nie bawię się w jego aktualizowanie, a 3.1.4 (zrobiony Remusem) ładuję funkcją MapROM z karty ACA. I będę tak robił dopóki nie dostanę możliwości flashowania ROMów z poziomu mojej Amigi 1200.
[#13] Re: ROM 3.1.4

@Cedrat, post #12

Najlepszy najzwyklejszy rom 3.1 w tedy wiadomo ze wszystko dziala...
Ja mam 3.1 jakis czarowany... Cyrki mam z tym komputerem, wiesza się... Do poprawnego działania musze mapowac najzwyklejszy 3.1 z dysku.
[#14] Re: ROM 3.1.4

@Paul149, post #13

Czy ROM z kości zmapowany do RAM, tez daje takie cyrki?
Porównywałeś sumy kontrolne kicku z ROM zgranego do pliku i kicku, którego mapujesz ?
[#15] Re: ROM 3.1.4

@Norbert, post #14

Właśnie ze nie, rom zmapowany z pliku dziala idealnie. Zwykly 3.1 z epoki i jest miodzio. Nie jest to cloanto tylko escomowy jeszcze. Jak to kiedyś zrobili ze działa tak dziala do dzis. Później to juz byly poprawki po fabryce i same śmieci pozostały.

A najlepszy jest jeszcze zwykly 3.0 Commodore. Tez żadnych cyrkow nie mialem.
[#16] Re: ROM 3.1.4

@Paul149, post #15

Czy kickstart zmapowany opcja maprom, czyli ROM przerzucony do RAM tez daje takie cyrki?
Może Rom juz niedomaga lub są problemy z kontaktem.
[#17] Re: ROM 3.1.4

@Norbert, post #16

nie ma żadnych problemów z kontaktem tylko rom na płycie jest spierdzielony, ktoś sie tym bawił i przesadzil troche z nowoczesnością.

Ja mam 1 rom 3.1 w pliku już ponad 15 lat i nigdy z nim żadnych problemów nie miałem. Czego nie można powiedzieć o tym na płycie...
[#18] Re: ROM 3.1.4

@Paul149, post #17

To co się dziwisz, że źle działa, jeśli ktoś się bawił i przesadził trochę z nowoczesnością.
Wymień go na jedyny słuszny i zapomnij o mapowaniu.
Z drugiej strony mapowanie kick przyspiesza działanie Amigi szeroki uśmiech
[#19] Re: ROM 3.1.4

@Cedrat, post #4

Ciekawostka - A600 z Furią i 3.1.4 nie potrzebuje już:

C:LoadModule >NIL: L:cardres.ld.strip REVERSE

w startup-sequence, by móc używać karty sieciowej i adaptera cf-pcmcia przy pełnym ramie karty.
[#20] Re: ROM 3.1.4

@tbone, post #19

U mnie też działa - A600 + Furia Rev.2b - na razie sprawdzałem tylko czy odpala.

Częściej na WinUAE się bawię. Ciekawe jest to że kick 3.0 czy 3.1 startuje błyskawicznie - system z dysku chyba w max pół sekundy się ładuje. Natomiast nowsze wersje kicka - w tym 314 potrzebują kilku(nastu) sekund.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem