[#1] Fast ATA czy SCSI ?
Witam

Co jest szybsze dla Amigi 4000?
Fast ATA z ELBOXU czy SCSI II firmy GOLEM ?
Co lepiej zastosować?

Pozdrawiam

Prezi
[#2] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@prezi, post #1

Ja tam nie wiem jak w A4000

Ale wiem ze w mojej A1200 jak odpalilem sobie dyski pod SCSI w Blizardzi PPC to sie zrobilo milo :) mniej zamulajaco dla procesora.

Na scsi mam system i takie tam a do fastaty podpinam dyski z "wiekszymi" danymi i nagrywarke dvd

pozdrawiam

[#3] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@prezi, post #1

SCSI jakie by nie było, jest lepsze od FastATA wpięte w ZorroIII.
[#4] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@prezi, post #1

Jest też druga strona medalu - do SCSI II nie tak łatwo dostać dyski, napędy optyczne i są one koszmarnie drogie w porównaniu do analogicznych urządzeń ATA.
A najlepiej to mieć i to i to OK
[#5] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@APC74, post #4

na allefro jest tego od gnoma. a co do napedow optycznych sa tez przejsciowki

[#6] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@prezi, post #1

jak masz wybrac to lepiej scsi ja mialem w amidze 4000 ale uwscsi na csppc i normalnie kosmos :D

Ostatnia modyfikacja: 26.04.07 21:18
[#7] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@Denver, post #5

Używane dyski... Pfff

przejsciowki - no tak, prawdziwy amigowiec bez przelotek nie może żyć.
[#8] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@Denver, post #6

Ultra Wide SCSI to nie to samo co SCSI II.
[#9] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@APC74, post #7

no troche leska sie w oku kreci jak sie podpinalo dysk 3.5" do amigi 1200 na przelotkach wiec w amidze 4000 tez tak mozna tyle ze z ide na scsi

[#10] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@APC74, post #8

Ultra Wide SCSI to nie to samo co SCSI II.
tego mi nie trza mi poisac jaka jest roznica.
Tylko jak mialem w amidze uwscsi to sie nie bawilem w IDEowanie :D

[#11] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@Denver, post #10

Nawet w CDTV gdzie jest stareńki sterownik SCSI widać różnice, zwłaszcze przy czytaniu katalogów - A1200 z IDE kontra CDTV ze SCSI - wygrywa CDTV.

Co do używanych dysków - a dlaczego pfff :) - jak działa, to w Amidze masz wiele lat uciechy.

[#12] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@prezi, post #1

FastATA. SCSI się kończy. Do FastATy można przynajmniej nagrywarkę DVD podpiąć i będzie ona działać z rozsądną prędkością. Na SCSI się już takiego sprzętu nie robi.
[#13] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@Skotos, post #11

a dlaczego pfff - jak działa, to w Amidze masz wiele lat uciechy.

TRUE, jak działa. Ale jak się sypnie po roku to uciechy jakby mniej bo przecież nikt nie da Ci pięcioletniej gwarancji na używany dysk. :D
[#14] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@Daclaw, post #12

Najlepiej mieć i to i to. FastATA do nagrywarki DVD (jeśli ktoś bardzo musi mieć - w dobie szybkich sieci i dużych, tanich nagrywanie DVD jest anachronizmem). SCSI do wszystkiego innego. FastATA nie wytrzymuje konkurencji z SCSI.
[#15] Re: Fast ATA czy SCSI ?

@Daclaw, post #12

Daclaw napisał(a):

> FastATA. SCSI się kończy. Do FastATy można przynajmniej
> nagrywarkę DVD podpiąć i będzie ona działać z rozsądną
> prędkością. Na SCSI się już takiego sprzętu nie robi.

Robi, robi. A po drugie dowolny skaner pod SCSI działa na Amidze z SCSI.
A jeśli nie ma czegoś na SCSI bo jest tylko na EIDE, to wystarczy mała przejściówka i już mamy DVD na UWSCSI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem