[#1] Podkręcanie BlizzardPPC 603e/160
Witam!!
Zastanawiam się nad kupnem karty BlizzardPPC 603e/160 i chciałbym wiedzieć, czy można ją podkręcić i o ile.
Szukałem tego na forum, ale nigdzie nie mogłem znaleść czy da się podkręcić procesor PowerPC.
Z góry dzięki za odpowiedź.

[#2] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@arti4-92, post #1

oczywiscie ze mozesz podkrecic. zrobisz to albo generatorem kwarcowym albo mnoznikiem na karcie.

[#3] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@arti4-92, post #1

Mozna podkrecic. Robota raczej dla elektronika, ale sie da. A o ile? To juz zalezy praktycznie od sprzetu, czyli w tym wypadku proponuje (i w wiekszosci pozostalych) zachowanie optimum, czyli dla mnie to jest 1/4 dotychczasowego taktowania sprzetu. Dla BPPC 160MHz bedzie to wartosc 200 MHz, ale oczywiscie to nie jest powiedziane, ze szybsze taktowanie nie jest mozliwe. Jednak zeby zachowac optimum i nie usmiercic sprzetu taka wartosc uwazam za maksymalna dla tego modelu karty. Dla przykladu sam mam BPPC, gdzie jej oryginalne taktowanie wynosi 200MHz, a na dzien dzisiejszy po podkreceniu ma 250Mhz. Zeby dokonac zwiekszenia czestotliwosci pracy procesora PPC trzeba zmienic kwarc badz mnoznik. Jak to zrobic wiem tylko teoretycznie, natomiast co do praktyki niech sie wypowie ktos bardziej kompetentny i bardziej obeznany w tym temacie. W kazdym badz razie na sieci sa rozpiski jak dokonac takiego zabiegu. Krecenie PPC na tych kartach to nie wszystko. Jezeli na tej karcie bedzie "lezec" 040/25Mhz proponuje zwiekszyc jej taktowanie do max 40MHz. Odbywa sie to rownoczesnie (jezeli karta ma 1 kwarc), albo po zmianie drugiego kwarcu.

[#4] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@Lokaty, post #3

Według tego opisu wystarczy odpowiednio ustawić te "rezystory"

Albo zmienić oscylator zaznaczony na zdięciu

Zdaje sie proste, ale czy tak naprawde jest??
Coś robie zle że niewidać obrazków??

Ostatnia modyfikacja: 26.04.07 20:18
[#5] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@arti4-92, post #1

Ja taką kartę podkręcałem na maxa czyli 160MHz na 210MHz i 040/25MHz na 36Mhz. Więcej nie dało rady
[#6] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@arti4-92, post #4

Proste moze i jest, ale lepiej uzyc sprzet do montarzu powierzchownego i czlowieka z doswiadczeniem...

[#7] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@Lokaty, post #6

no juz nie przsadzaj z tym sprzetem do montarzu powierzchniowego :) przy przelutowaniu 2 rezystorkow smd :)

pracuje w firmie gdzie produkujemy urzadzenia oparte na smd i gwarantuje ci ze wystarzy w miare cienki grot lutownicy i cienka penseta. No i nie baw sie lutownica transformatorowa (przynajmniej ja bym nie ryzykowal ;) )!!

[#8] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@ZimA, post #7

Mam ojca elektronika, to raczej lutowanie w SMD to nie problem??
Mam lutownice SMD, troche wiem o lutowaniu, to moge se sam to zrobić :D

Ostatnia modyfikacja: 26.04.07 21:01
[#9] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@ZimA, post #7

A ja zaryzykowałem lutownicą transformatorową kilkarazy (aż trafiłem w odpowiednie ustawienie mnożników) i działalo
[#10] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@Arbuz, post #9

psychol ;)

[#11] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@ZimA, post #10

Te rezystory niesą w cale takie małe, a jak przycisnąć do tego grot, to sie na tyle nagrzeje że roztopi cyne i tylko pensetą to wyjąć. Gorzej pewnie było z wlutowaniu tego . Czasami na płytach głównych od pieceta są takie przelączniki, czy niedało by sie takiego przełącznika zainstalować na takiej karcie??

[#12] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@arti4-92, post #11

Może i by się dało, ale czy miałoby to jakiś większy sens?
[#13] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@x3nU, post #12

łatwiej sprawdzić optymalną konfiguracje do pracy, żeby niebyło trzeba cały czas wylotuwywać tych rezystowrów i wlutowywania ;]

[#14] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@ZimA, post #7

Wiesz bralem pod uwage, ze autor tematu moze nie miec umiejetnosci (co sie okazalo, ze Ojciec tej osoby na pewno posiada...) wiec wolalem napisac zapobiegawczo (to jest tak wlasnie jak sobie czlowiek wyobrazi, ze jakis delikwent zaczyna jezdzic po laminacie BPPC grotem od transformatorowy... sic!)

[#15] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@Lokaty, post #14

Rozumiem, niezawsze sie trafia taki ojciec :D

[#16] Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160

@ZimA, post #10

Może nie psychol tylko miałem szczęście? Choć jak pamiętam przy 4 przelutowaniu rezystorka przepaliłem dwie ścieżki ale dałem sobie radę przrylutowywując w sąsiedztwie dwa druciki miedziane potem zalałem to wszystko klejem żeby mnie nie kusiło aby jeszcze raz lutować i działało do końca. Muszę przyznać że od kiedy jestem wredną pegazoffcą to brak mi tych ciągłych lutowań i kombinowania skąd tu wziąść prąd aby BVizja działała razem z całą choinką urządzen )
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem