[#3]
Re: Podkrêcanie BlizzardPPC 603e/160
@arti4-92,
post #1
Mozna podkrecic. Robota raczej dla elektronika, ale sie da. A o ile? To juz zalezy praktycznie od sprzetu, czyli w tym wypadku proponuje (i w wiekszosci pozostalych) zachowanie optimum, czyli dla mnie to jest 1/4 dotychczasowego taktowania sprzetu. Dla BPPC 160MHz bedzie to wartosc 200 MHz, ale oczywiscie to nie jest powiedziane, ze szybsze taktowanie nie jest mozliwe. Jednak zeby zachowac optimum i nie usmiercic sprzetu taka wartosc uwazam za maksymalna dla tego modelu karty. Dla przykladu sam mam BPPC, gdzie jej oryginalne taktowanie wynosi 200MHz, a na dzien dzisiejszy po podkreceniu ma 250Mhz. Zeby dokonac zwiekszenia czestotliwosci pracy procesora PPC trzeba zmienic kwarc badz mnoznik. Jak to zrobic wiem tylko teoretycznie, natomiast co do praktyki niech sie wypowie ktos bardziej kompetentny i bardziej obeznany w tym temacie. W kazdym badz razie na sieci sa rozpiski jak dokonac takiego zabiegu. Krecenie PPC na tych kartach to nie wszystko. Jezeli na tej karcie bedzie "lezec" 040/25Mhz proponuje zwiekszyc jej taktowanie do max 40MHz. Odbywa sie to rownoczesnie (jezeli karta ma 1 kwarc), albo po zmianie drugiego kwarcu.