[#1] Arexx i Definicja Icons. OS 3.9
Witam. Mam mały problem. Przykładowo archiwum w formacie 7z chciałbym otworzyć za pomocą polecenia 7za umieszczonego w C. Dokładniej nie tyle co otworzyć, a podejrzeć zawartość. W tedy należy podać parametr "l" (male L). Jednak gdy wpisze taką składnię w ikonce jako program, to wyświetlany jest błąd. Nie ważne czy uruchomienie ma nastąpić z WB, czy Shell. Próbowałem też komendą Alias ustawić składnię "C:7za l" jako np. 7zip. Ale to też nie działa. Więc może pomocny będzie Arexx. Ale niestety nie umiem napisać skryptu który wykonał by ww. składnię z uwzględnieniem pliku który właśnie został wskazany przez kliknięcie w reprezentujaca go ikonkę. Bardzo proszę o pomoc.

Co prawda mam VoodooX i MUIUnArc korzystające z XAD, ale najwyraźniej posiadane przeze mnie archiwum jest potraktowane inną, nowsza metoda kompresji.

Kiedyś na klasyku, OS 3.0 działało wpisanie w ikonce programu wraz z parametrem. Chyba dla tego, że nie były dokładany cudzysłowów.
[#2] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@Ponki1986, post #1

Mała korekta. Tytuł miał być Arexx i Def Icons. Autokorekta...
[#3] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@Ponki1986, post #1

...a weź może spację wstaw na końcu
"C:7za l "

Ten "7za" jest na Aminecie? Jeśli tak to go wieczorem przetestuję...
[#4] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@radekcz, post #3

Tak, jest chyba na Aminecie.

A wstawienie odstępu też nie pomaga. Gdy w ikonce zaznaczę aby uruchomienie nastąpiło z Shella, oraz aby wyświetlone zostało okienko poleceń to w tedy widać to mniej więcej tak "C:7za l" "ścieżka:nazwa_pliku". Musiałbym za każdym razem usuwać cudzysłów po środku. A dodatkowo chciałbym to przekierować do >CON:////7Zip/WAIT. Chyba że w systemie można wyłączyć aby nie był wstawiany cudzysłów. Jak pisałem wyżej na 3.0 tak działało wszystko.
[#5] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@Ponki1986, post #1

Prosty skrypt w AmigaDOS zalatwi sprawe:

.KEY FILE
.BRA {
.KET }
c:7za l {FILE} >CON:////7Zip/WAIT

Zapisz to do np S: nastepnie dodaj mu atrybut S (Protect moj_skrypt S ADD)

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 16:43:28 przez forge

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 16:44:11 przez forge
[#6] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@forge, post #5

Ok. A teraz w ikonce mam wpisać np. S:moj_skrypt I to wszystko?
[#7] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@Ponki1986, post #6

Tak, wybierz jeszcze start from: Shell
[#8] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@forge, post #7

Ok. Dziękuję bardzo OK Sprawdzę w wolnej chwili.
[#9] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@forge, post #5

O kurcze, ja się też męczyłem ostatnio z automatyzacją mojego workbencha i mam ten sam problem z cudzysłowami- sprawdzę ten sposób i jak działa to macie u mnie piwo piwo
[#10] Re: Arexx i Definicja Icons. OS 3.9

@BULI, post #9

Zapomniałem o atrybucie SCRIPT, teraz już wszystko działa jak należy- dzięki Panowie piwo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem