[#1] Filmik o instalacji Vampire 600 v2
Cześć,

Przy okazji instalowania Vampire 600 popełniłem filmik, może komuś się przyda:

Uprzedzam, że nie odkrywam tam nic, na co nie wpadliby już inni youtuberzy, może poza pomysłem wstawienia łączki HDMI na wcisk zamiast przylepiania jej do płyty głównej albo piłowania obudowy.

A teraz biorę się za wgrywanie Coffina...

adam
[wyróżniony] [#2] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #1

Spoko OK
[wyróżniony] [#3] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #1

dobry materiał, przyda się nowym. OK No i może uciszy te rzucane z różnych stron gupie gupoty, że wompierz to emulator Amigi.
Ja zaczynałem zabawę z wompierzem odwrotnie, od gołego Workbencha. Co wynikało zresztą poniekąd z braku możliwości podłączenia karty CF do PC celem zapisania Coffina. Jednak kiedy już taką możliwość miałem, po przejściu na Coffina nie wyobrażam sobie powrotu - przede wszystkim zniknęło wiele niedogodności, wszystko skonfigurowane out-of-the-box - tryby video, sieć itp., do tego ładnie oprawione w okienkowy interfejs. No ale to już każdy niech sobie sam spróbuje, co mu bardziej odpowiada.
[wyróżniony] [#4] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #1

Obrałeś słuszną drogę Adamie, rób tak dalejOKok, racja
Ja przynajmniej czekam na kolejne odcinki, bo przede mną dokładnie ta sama przygoda, tzn. uruchomienie tej samej wersji Vampira, który wciąż leży zamknięty w pudełku. Pani Szalona Cytrynka ma swój niezaprzeczalny urok przedstawiając wampirka na swój sposób, ale możliwość posłuchania konkretów w swoim ojczystym języku jest bezcenna. Będziemy mieli nasz własny tutorial.
A tak na poważnie, bardzo zniechęca mnie potrzeba żonglowania między monitorami, choć za mało wiem o tym projekcie od strony technicznej i nie chcę tego krytykować. Liczę, że kiedyś to się zmieni i będziemy mogli korzystać wyłącznie z HDMI.
[wyróżniony] [#5] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #1

Witam Pana Fotografa :)

Milo że nie zarzucasz hobby. Tak trzymac!
[wyróżniony] [#6] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #1

Super ! OK
[#7] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@snajper, post #3

Właśnie zainstalowałem Coffin r54 i jestem pod wrażeniem — i możliwości Vampire, i bogactwa Coffina. Kilka pytań na gorąco:

- Wybrałem zły sterownik karty sieciowej przy wstępnej konfiguracji — da się uruchomić skrypt konfiguracji sieci od nowa, czy muszę edytować ustawienia sieciowe ręcznie (to nie problem, ale wolałbym zostawić to skryptowi)?
- Czy w domyślnej konsoli (VincED) jest możliwość włączenia uzupełniania TAB-em? Jak nie, zainstaluję sobie KingCon
- IMHO wśród domyślnie instalowanych programów powinien być Vim
- Jeśli twórcy Coffina są też na forum, DZIĘKI za rewelacyjną dystrybucję

[wyróżniony] [#8] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #7

co to autouzupełniania tabem: w prefsach wchodzisz do VincED -> Shell -> na pierwszej stronie zaznaczasz "Use shell mode by default", na trzeciej "First TAB expands fully".
pozostałych punktów na razie nie mam czasu sprawdzić, dopiero po 20 będę miał.
[#9] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@snajper, post #8

Super, dzięki!
[#10] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #7

W jakiej rozdziałce jest ekran?
[#11] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@ZbyniuR, post #10

1280x720
[#12] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #7

Brawo, już się ślinię .... Czekam na swojego "Draculę", którego zakołkuję w A2000
[#13] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@biax, post #12

Też myślę o kupnie drugiej karty, i też o instalacji w A2000.
[#14] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #13

Możesz wrzucić więcej fotek z zawartości katalogów R54 ? Z góry dziękuję OK
[#15] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@biax, post #12

Vampire jest fajna do a 500 i 600 (bo te komputery są trudne do rozbudowy ), ale do Amigi 2000 to moim zdaniem nie ma sensu.
[#16] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@biax, post #14

Ściągnij r54 podepnij jako plikopartycje pod emulator lub Amiga.

Winuae ładnie z tego startuje.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 18:19:16 przez Norbert
[#17] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@biax, post #14

Chętnie, ale w ciągu weekendu, bo najpierw skonfiguruję sieć — wtedy screenshoty zrobię bezpośrednio na Coffinie i przerzucę. Będzie ładniej, a i może zrobię z tego jakiś filmik.
[#18] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@Dorian3d, post #15

Nie ma takich komponentów do rozbudowy A2000 aby porównać je do tego co oferuje Vamp.
Jeśli nawet są, to ich cena zabija, nie wspominając o ich dostępności ...
[#19] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@Dorian3d, post #15

A jaką (Twoim zdaniem wersje miec lepiej) A500, czy A600 z Vampirem? Cenowo chyba oba vampiry tyle samo? A z dostępnością jak, na którego czeka się dłużej? Dla A1200 na razie nie ma, mimo że miał być?
[#20] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@KM, post #19

Oba Vampiry mają tę samą cenę i funkcjonalność (Vampire 500 ma jeszcze ide). Moim skromnym zdaniem, wszystko zależy od tego, który komputer preferujesz. Ja obecnie wolę A600, bo jest mała i ma pcmcia, a tak poza tym traktuję ją jak ukochaną A500 z dzieciństwa
Co by mi przemawiało za Vampirem 500, to to, że można go wykorzystać w AmyITXOK.
[#21] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@Michciu, post #20

Oba Vampiry mają tę samą cenę i funkcjonalność (Vampire 500 ma jeszcze ide).

not kłajt. Wompierz 500 ma dodatkowo port rozszerzeń, do którego można podpiąć np. moduł ethernet/wifi. Ergo wompierz 500 > wompierz 600. ok, racja
[#22] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@Michciu, post #20

#20, #21, czyli Amy 500/ITX + Vampir, ale Amy chyba nie ma.
[#23] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@KM, post #22

ale Amy chyba nie ma.

Sorki, nie skumałem, czego Amy nie ma, ale w zasadzie AmyITX ma swoje dedykowane turbo 030 z ide i parę innych rozszerzeń, w tym sieciówkę, więc Vampire 500 do Amy to tylko taki miły, acz drogi dodatek (dający oczywiście niekwestionowany i bezkonkurencyjny przyrost mocy). Nawet oficjalnie na stronie Amy prezentują screeny z działającym Vampirem 500.
[#24] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #7

Jakiej karty pamięci użyłeś do instalacji Coffina ?
Ja walczę od 2 dni z tą instalką i d..a
Ponoć najlepsze są Sandiski, ja mam Transcendent i jakaś noname.
Niby obraz systemu jest poprawnie zrobiony ale za każdym razem w trakcie uruchamiania na Vampie zatrzymuje się jak tylko pojawi się czysty pulpit i goła belka z napidem Workbench.
Czytniki są ok, sprawdzane w innych Amigach. Obstawiam kartę
[#25] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@Daniel76, post #24

SanDisk Extreme Compact Flash 32GB
[#26] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@Daniel76, post #24

Użyłem dokładnie tej karty i dokładnie od tego sprzedawcy :P

https://allegro.pl/karta-pamieci-compact-flash-cf-32gb-compactflash-i7174401531.html

Karta podłączona oczywiście do Amigi. O ile wiem najnowszy stabilny rdzeń Gold 2.11 nie pozwala jeszcze bootować z MiniSD wstawionej bezpośrednio do Vampire.
[#27] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #26

Raybeez i Podstawek - Dzięki za info, zaopatrzę się w obydwie i próbuję dalejOK
[#28] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #1

Fajnie masz w tych stanach.
[#29] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@Shredder, post #28

Akurat ten filmik był kręcony w stanie woj. łódzkie.
[#30] Re: Filmik o instalacji Vampire 600 v2

@podstawek, post #29

To i tak fajna pakamera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem