[#1] Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC
Jaka karta turbo będzie naj lepszsa dla Amiga OS 3.9, PPC czy coś z prockiem 68040??

[#2] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #1

Karty PPC dla Amig klasycznych zawierają dwa procesory: PPC i 68k. AmigaOS3.x jest systemem pod 68k, jedynie część programów czy gier korzysta z PPC. Jeśli dokupisz do tego kartę gfx BVision będziesz mógł zainstalować system pod PPC - MorphOS

Ostatnia modyfikacja: 27.04.07 18:37
[#3] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@Korni, post #2

A także AmigaOS4.

[#4] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@Fei, post #3

A czy na AmigaOS 4 odpale gry na amige??

[#5] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #4

Zalezy ktore...

[#6] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #4

Na klasyku odpalisz sobie AmigaOS3.x i gierki wymagające układów klasyka ruszą :) Jest też e-uae, ale na klasyku nie ma to sensu.

Ostatnia modyfikacja: 27.04.07 20:03
[#7] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #1

Jezeli masz pieniazki to PPC. Mozesz zapytac: "A co mi to da?". Wiec, po pierwsze wszystko to co Ci zaoferuje zwykla karta z 68k + mozliwosc podpieca karty graficznej bez dokupywania dodatkowych slotow, mozliwosc odpalenia kilku systemow (o ktorych koledzy wczesniej wspomnieli - AmigaOS3.x, AmigaOS4, MorphOS, APUS/Linux), wiecej softu i gier, mozliwosc wlozenia pamieci 2x128MB. Jeszcze cos? Nie wiem, moze jeszcze o czyms zapomnialem? Jezeli tak, to ktos na pewno poprawi/dopisze... . Pozdrawiam!

[#8] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@Lokaty, post #7

Jak na razie same plusy, moge wszytko upchnąć w standardowej obudowie,
moge rozszeżyć pamięć do 256 mb, wsadzić bvisiona, a w bogatszych wersjach mam nawet scsi. Jedynym minusem jest tylko cena, choć i tak niższa jak: karta turbo 68k + mediator + grafika + kontroler scsi, no i niemusze wydawać kasy na obudowe ;]

[#9] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #8

PPC w standardowej obudowie to nienajlepszy pomysl...

[#10] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #8

Będziesz musiał przy zestawie PPC + BVision w standardowej obudowie zamontować sprytny system chłodzenia, oraz rozprowadzenia zasilania. Inaczej będziesz miał kłopoty ze stabilną pracą.

[#11] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@Grzegorz Kraszewski, post #10

MAM shematy jak podlonczc zasilanie besposrednio pod port rozszerzeń, taka ppc jest prądożerna, a chyba ci chodziło o to?? Zasilacz oczywiście jakiś przerobiony ATX ze 350W, a jak z chłodzeniem będzie to trudno mi określić, nigdy na własne oczy niewidziałem amigi 1200, karty ppc i grafiki do niej, więdz niewiem ile miejsca zostaje na raditory;].

Ostatnia modyfikacja: 27.04.07 22:39
[#12] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #11

A co do chłodzenia takiego zestawu to morzna wsadziś chłodzenie wodne amige podłączyć pod akwarium . Znalazłem elementy takiego chłodzenia:http://www.allegro.pl/item188810532_xg1_prawie_nowka_stan_igla_.html
dość ciekawe i tanie, tylko pasta silikonowa, akwarium i problem chłodzenia z głowy
http://www.allegro.pl/item187172947_blok_wodny_na_karte_grafiki_hydrox_test_7_dni_bg.html pomysł

P.S. To chłodzenie z akwarium traktujcie jako żart:D

Ostatnia modyfikacja: 27.04.07 22:49
[#13] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@arti4-92, post #8

Standartowa obudowa = (PPC + 060 nie krecone), albo (PPC160Mhz/040-25MHz). Chlodzenie takego zestawiku rozwiazac najlepiej laptopowymi elemantami...

[#14] Re: Jeszcze jedno małe pytanko przed kupnem BPPC

@Lokaty, post #13

Tak nie pomyslałem, małe części chłodzenia, a karzdy kto ma laptopa wie że potrafią sie nieźle rozgrzać ;]

Ostatnia modyfikacja: 27.04.07 22:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem