[#1] Problem z obrazem
Po ponad 12 latach odnalazłem swoją starą Amigę 600 w piwnicy rodziców.
Chciałem sprawdzić czy jeszcze działa. Podłączyłem ją do telewizora do eurozłącza ale obraz jest prawie niewidoczny - bardzo zaciemniony i rozdwojony, a zamiast dzięku jest tylko buczenie. Zupełnie zapomiałem jak się podłącza Amigę. Jakich użyć kabli, jakich gniazd. Czy podłącza się do telewizora czy monitora? Prosiłbym o pomoc w tej sprawie.
Z poważaniem pl_amigo.

[#2] Re: Problem z obrazem

@pl_amigo, post #1

Czy podłącza się do telewizora czy monitora?
Do telewizora. (tzn. do monitora też się da, ale bez przesady...)

Podłączyłem ją do telewizora do eurozłącza ale obraz jest prawie niewidoczny
Po dwunastu latach leżenia w piwnicy mogły trochę zaśniedzieć złącza, próbowałeś je oczyścić (np. kilkakrotnie wsadzić i wyjąć wtyczkę). Kable połączeniowe masz na pewno sprawne?

Jakich użyć kabli, jakich gniazd.
A600 można podłączyć do TV na kilka sposobów. Podłączyłeś do TV do Euro - a od strony Amigi? Czy był to kabel CHINCH - Euro (trzy chincze - 1 do video, 2 audio), czy Amiga Video - Euro (podłużna wtyczka - trochę podobna do wtyczki LPT drukarki + 2 CHINCHE - do podłączenia audio). No i na koniec złącze antenowe (kiepski obraz i dźwięk)

Ostatnia modyfikacja: 28.04.07 22:25
[#3] Re: Problem z obrazem

@APC74, post #2

Podłączałem 2 razy kablem z wtyczka podobną do tej od drukarki z dwoma chinczami. Raz próbowałem antenowym, ale chyba nie tam gdzie trzeba, bo wogóle nie mogłem znaleźć obrazu.
[#4] Re: Problem z obrazem

@pl_amigo, post #1

Podłączyłeś ją odrazu po przyniesieniu z piwnicy?? Jak tak to amiga prawdopodobnie nie żyje, tak jest ze wszystkimi urządzeniami elekrtycznymi. Po przyniesieniu amigi, było by najlepiej ją zostawić w suchym i ciepłym miejscu, żeby wilgoć odparowała, równie dobrze było ją morzna wsadzić do wanny z wodą i włączyć ;].

[#5] Re: Problem z obrazem

@arti4-92, post #4

Amiga działa, bo widac poruszającą się dyskietkę z prawej strony ekranu, a z lewej jakieś napisy i duży znak V w trzech kolorach. Ale wszystko jest bardzo ciemne i nie wyraźne. Obraz trochę przypomina widok ekranu laptopa w pełnym słońcu, coś tam widać ale grać czy pracować się nie da. A co do leżenia w piwnicy, to przeleżała tam tylko ostatnie 3 miesiące. Wtedy rodzice robili w domu porządki i zbędne rzeczy wynosili do piwnicy. Nie podłączałem jej od razu po przyniesieniu. W domu leżała 4 dni.
Chciałbym się jeszcze zapytać do którego gniazda podłącza się w Amidze kabel antenowy?
[#6] Re: Problem z obrazem

@pl_amigo, post #5

Kabel antenowy podlacza sie obok zasilania.
A Composite Video (chinch) ma kolor żółty.
RGB jest obok
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a600_3_big.jpg
[#7] Re: Problem z obrazem

@Norbert, post #6

Czy przy połączeniu antenowym należy wyszukać w telewizorze częstotliwość obrazu z Amigi?
[#8] Re: Problem z obrazem

@pl_amigo, post #7

Tak samo jak przy kazdym innym urzadzeniu podlaczanym przez kabel antenowy do TV nalezy znalezc odpowiednia czestotliwość.
W przypadku composite video nalezy przelaczyc TV na tryb AV, a pod RGB, TV sam sie przelaczy na tryb "monitora"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem