kategoria: Programy
[#1] Zmiana kodowania tekstu
Poszukuje programu do zmiany kodowania tekstu z AmigaPL na ISO na wielu plikach jednocześnie. Znacie jakieś? Mam PLConverter ale on działa tylko z pojedynczym plikiem.
[#2] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #1

pod XPka:

Gżegżółka XP
[#3] Re: Zmiana kodowania tekstu

@Cezarykl, post #2

O kurde, to rzeczywiście obsługuje AmigaPL pod Windą. Spróbuję tego, dobrze że można uruchomić to pod Wine. Ciekawe czy pod AmigaOS jest coś podobnego.
[#4] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #3

Jest. Nazywa się APLKonwerter.
[#5] Re: Zmiana kodowania tekstu

@Solo Kazuki, post #4

W dokumentacji nie ma słowa o masowej konwersji plików. Więc raczej średnio spełnia moje wymagania.
[#6] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #5

[#7] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #1

Na Amigę polecam Lameconv. Prosty w obsłudze i najszybszy jaki widziałem ... i radzi sobie z konwersją wielu plików jednocześnie.

http://xtd.evil.pl/?sel=progs

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2019 10:06:14 przez at0m
[#8] Re: Zmiana kodowania tekstu

@at0m, post #7

A ja polecam Konwersjalib - cała biblioteka do konwersji polskich znaków. Zawiera przykładowy program "Konwerter", którego używam na bieżąco.
[#9] Re: Zmiana kodowania tekstu

@Cezarykl, post #2

Dzięki za cynk na Gżegżółkę.
Widzę że edytując plik z jakimś rzadkim niepotrzebnym mi standardem, można sobie dorobić jakiś nowy np z 8 bitowców.
[#10] Re: Zmiana kodowania tekstu

@ZbyniuR, post #9

Sporo tego, dzięki. Będę testował.
[#11] Re: Zmiana kodowania tekstu

@Norbert, post #6

AmiPL2PC - nawstawiał mi jakichś dziwnych znaczków i generalnie porobił kaszanę w plikach. Ale sam pomysł obsługi plików spoko. Wrzucasz ikonkę do programu i to wszystko. Fajnie by było jakby jeszcze poprawnie dokonywał konwersji.
Lameconv 2.0 - zadawał wie różnych pytań i na sam koniec się wywalił i nie skonwertował.
Lameconv 1.32 - powiedział, że skonwertował ale nie skonwertował niczego
KonwersjaLib - a dokładniej Konwerter, przykładowy program z tego pakietu nie ma możliwości konwertowania masowego.
Jak na razie Grzegżółka jest alternatywą, ale wolałbym coś na AmigaOS. Poszukam dalej.
[#12] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #11

Na Amidze na razie jedyną opcją działającą jest stworzenie skryptu z pętlą for i użycie programu Convert z http://aminet.net/package/util/libs/codesets-6.21
Pamięta ktoś jak pisało się pętlę for w AmigaDOS? Nie mogę znaleźć tego w necie.
[#13] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #12

No niestety, ale pętle (a raczej ich brak) to przykład na to jak w niektórych elementach słaby jest Amiga DOS. Nie ma obsługi ŻADNEJ z podstawowych pętli (for, while, do while). Można się posiłkować etykietami (instrukcja lab xxx ) i skokami ( skip i skip back ) aby zbudować coś w rodzaju pętli, ale ani to ładne ani wygodne, przykład na PPA

Kontrargumentem zwolenników AmigaDOS jest potęga ARexxa - ale czy to faktycznie jest jest jeszcze AmigaDOS? Tym bardziej że tam też chyba nie ma pętli for :)

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 00:26:25 przez vojo
[#14] Re: Zmiana kodowania tekstu

@vojo, post #13

Wszystkie odmiany pętli są ukryte w instrukcji > DO <.
[#15] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #11

A próbowałeś APLKonwerter?
[#16] Re: Zmiana kodowania tekstu

@Solo Kazuki, post #15

Tak, i tak jak wcześniej pisałem nie obsługuje większej ilości plików.
[#17] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #1

Sprawdź ten skrypt, tylko uważaj bo on nadpisuje pliki.

apl2isopl.lha
[#18] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #3

Wiedziałem ze jest taki program na Amigę. Nawet go używałem
Nazywa się AKT3 Amiga KonTekst
Dostępny jest na tej stronie.
http://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/autorzy/narg/amiga/programy
Są też dostępne źródła programu
[#19] Re: Zmiana kodowania tekstu

@Norbert, post #18

W ogóle wiele tam ciekawego softu. Sprawdzę później.
[#20] Re: Zmiana kodowania tekstu

@*y, post #14

Siedziałem nad tym kilka dni i nie znalazłem takiej instrucji w AmigaDOS jak DO.
[#21] Re: Zmiana kodowania tekstu

@QkiZ, post #20

Bo to była odpowiedź w sprawie AREXX'a i braku pętli FOR.
DO jest instrukcją różnistych postaci pętli w AREXX'ie.
[#22] Re: Zmiana kodowania tekstu

@*y, post #21

Aaa. Teraz czaje. Ok. W ramach nauki ARexxa napiszę sobie skrypt w nim.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem