kategoria: A500
[#1] Amiga 500 - kursor leci w prawo
Witam na forum.

Postawiona na nogi Amiga 500 (płyta rev6a) ze świeżo włożonym kickstarterem 1.3 ma problem z kursorem myszy - cały czas leci w prawo - tylko w grach. W workbenchu 1.3 mysz chodzi prawidłowo - kursor nie leci w prawo.

Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem lub zna rozwiązanie? Bedę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
[#2] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@src, post #1

A może to gry na joystick, a Ty próbujesz grać myszą.
[#3] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@Krashan, post #2

Wydaje mi się, że w North & South można grać tylko myszką.

Znalazłem wątek na zagranicznym forum z podobnym problemem, spróbuję pójść tym tropem, tymczasem jeśli ktoś z Was ma jakieś inne pomysły będę wdzięczny za podzielenie się nimi.
Będę na bieżąco informował o postępach.
[#4] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@src, post #3

Sprawdziłeś Amigę z inną myszką?
[#5] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@src, post #3

Jak nie masz innych cia niż te, które znajdują się na płycie to je zamień miejscami i zobacz co się będzie działo. Na tym forum z linku jest uwaga, ze to m.in. może być problem z cia.
[#6] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@src, post #3

Pierwsze słyszę.
Na port 1 mysz, na port 2 joystick - oboma urządzeniami wtedy sterujesz kursorem w n&s.
[#7] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@tbone, post #6

Witam,

Sprawdzalem na obydwu portach, zarowno z myszka jak i z Joystickiem - problem dalej wystepuje.

Długi brak odzewu wynika z tego, że planowałem kupić plytę jako dawce ale zamiast tego zakupiłem działającą z nowszą rewizją, jednak caly czas chcę rozwiązać problem z tego wątku.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2019 22:02:37 przez src
[#8] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@src, post #1

Mi się jeszcze skojarzył problem typu KeyStuck.

Klawiatura na amidze emuluje mysz.

Tylko to by oznaczało, że dwa klawisze są "wciśnięte" naraz (A + strzałka, z pamięci).
[#9] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@src, post #7

Może jakiś program do testowania portów joystick pokaże, czy faktycznie są aktywne jakieś kierunki.
[#10] Re: Amiga 500 - kursor leci w prawo

@sanjyuubi, post #9

Advanced Amiga Analyzer by to wykazał ale jeśli w WB kursor nie leci, to i w programie wszystko będzie prawidłowo.
Jeśli to dotyczy gier to kojarzy mi się tylko źle wybrane urządzenie sterujące: podłączona mysz gdy w grze wybrano joystick. Chyba, że po odłączeniu myszki kursor nadal leci. Wtedy trzeba raczej szukać winy na płycie Amigi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem