[#31] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@BULI, post #30

No więc tak. Dzisiaj sporo wieści:

1. Nagrałem płytę na moim laptopie z nagrywarką typu SLIM. Okazało się, że nagrywarka ta nagrywa z min. prędkością 10x.

Nagrany z tą prędkością 10x za pomocą ImgBurn obraz płyty zadział na Amidze CD32 od razu, bez problemów. Płyta chodzi płynnie i szybko! Zatem ta prędkość okazuje się OK. Polecam!

2. Nagrany na moim PC z nagrywarką z min. 16x obraz płyty również za pomocą ImgBurn - sprawia ogromne problemy - czyta bardzo wolno i długo. Nie polecam tego rozwiązania.

3. Dostałem przesyłkę z płytą Workbench 3.0. Więc ta płyta to zwyczajny CD-R, wczytuje się dosyć powoli, ale działa.

Teraz zresztą zgram płytę, która go zastąpi, utworzy mniejszy RAD (ten tworzony za pomocą tej płyty zabiera 880kB pamięci CHIP).

4. Dostałem również w tej przesyłce zafoliowanego BOXa Syndicate. Jeszcze nie otwierałem, ale prezentuje się okazale i jest w dobrym stanie. To mój pierwszy Big BOX do Amigi CD32.

--
Wnioski: Gorąco polecam zgrywanie za pomocą wolnych nagrywarek. U mnie płyta zgrana na 10x działa znakomicie z Amigą CD32. Zabootowała w kilka sekund i wczytał się zgrany na niej pełen Workbench, który zgrałem uprzednio w obraz ISO na Amidze za pomocą ISOCD.

Co do programów nagrywających - ImgBurn również polecam.

Teraz idę kupić więcej CD-R, bo już wcześniej wszystkie zużyłem na tej nagrywarce 16x.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2019 14:13:29 przez Hexmage960
[#32] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #31

Nagrywarki typu slim są gorsze niż te desktopowe, jeśli nagrała ci płytę lepiej, to znaczy, że jest w lepszym stanie niż twoja desktopowa, jest lepsza lub ta z PC jest zwyczajną masową zapchajdziurą o wątpliwej jakości.

Rzucone w uradowaniu hasło - "nagrywać na najniższych prędkościach", jest bardzo ogólnikowe. Jeśli znajdzie się odpowiednią kombinację, to podaje się model nagrywarki i model płyty (jej ID producenta jeśli można odczytać). Na prędkości 16x nagrywałem płyty do PSX i działały, w czasach świetności PSX przed 2000r nagrywarki były wolne (2x, 4x) i problemy z czytaniem płyt przez PSX występowało. O ile mnie pamięć nie myli, to jedne z lepszych działających płyt miały podkład AZO, można dziś takie kupić, lecz nie wiem jak z jakością.
[#33] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@sanjyuubi, post #32

Menedżer urządzeń podaje Slimtype DVD A DA8AESH.

Dzisiaj jest dzień, kiedy wreszcie jestem zadowolony z posiadania Amigi CD32.

Więc kupiłem garść płyt (Maxell) i wszedłem na stronę Dream 17. http://dream17.abime.net/.

Jest tam kilka ISO z grami Team 17. Pobrałem je i:
1. Zgrałem najpierw Worms CD32 z pliku .cue na płytę. Przy weryfikacji kompilacji pokazał się przypadkowo błąd. Włożyłem mimo to płytę do Amigi. Uruchomiła się od razu. Mogłem obejrzeć kilka fajnych animacji po czym uruchomiło się główne menu. Przy próbie zagrania komputer zresetował się, ale z powodu błędu przy weryfikacji.

2. Następnie zgrałem Alien Breed Tower Assault. Tutaj płyta nagrała się bezbłędnie. Uruchomiła się od razu, obejrzałem kapitalny film wprowadzający (na miarę filmów z serii Alien), a następnie uruchomiłem grę. Gra uruchomiła się bez problemów.

Także napęd w laptopie sprawuje się doskonale do zgrywania płyt dla Amigi CD32. Nagrywałem za pomocą ImgBurn w prędkości 10x.

Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.

Są zatem gry, które wykorzystują możliwości Amigi CD32 i pojemność CD. Bardzo mi się te filmy spodobały. Chętnie nagrałbym filmik z działania, ale nie mam aparatu.
[#34] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #33

Płyty maxell FryingPan pokazuje u mnie jako te o najniższej jakosci. Jakie konkretnie te płytki masz ? U mnie jak narazie najlepiej spisują się sony na kijku z zieloną obwolutą, bo z różową to już kiszka.
[#35] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@mikecios, post #34

Maxell CD-R 700MB/80Min upto 52x. Kupiłem w paczce 10 płyt.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2019 00:14:19 przez Hexmage960
[#36] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@sanjyuubi, post #32

Rzucone w uradowaniu hasło - "nagrywać na najniższych prędkościach", jest bardzo ogólnikowe.

Ale tez dość trafne. Polecam obejrzenie pod dobrym mikroskopem płyty cd nagrane z rożna prędkością. Zapewniam ze dość ciekawie to wyglada :)
[#37] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@mschulz, post #36

A podzielisz się zdjęciem? Nie każdy ma mikroskop elektronowy w domu
[#38] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #33

Dodam, że przetestowałem jeszcze All Terrain Racing. Również pełny sukces, gra chodzi pięknie na CD32. Zatem można to uznać już za sprawdzoną metodę.

ATR jest świetną grą ale trochę trudną dla początkującego, pierwszy raz w nią grałem. Amiga nadaje się doskonale do takich wyścigówek.
[#39] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #31

super, dzieki za wiesci. ja w swoim zyciu nagralem okolo 100 tys plyt CDR.
nagrywarki laptopowie prawie nigdy sie nie sprawdzaly..
[#40] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@juen, post #39

nagrywarki laptopowie prawie nigdy sie nie sprawdzaly..

U mnie nagrywarka z laptopa (podałem model) sprawdza się wyśmienicie. Płyty z nagranymi grami chodzą na Amidze CD32 płynnie, szybko i niezawodnie, zupełnie jak nowe tłoczone.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2019 11:47:55 przez Hexmage960
[#41] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #40

nagraj na niej 16x i 24x i powtorz czy sie sprawdza, bo ja jestem pewny ze nagram Ci plyte na swojej nagrywarce w tej predkosci i bedzie roznica :) (niz na wiekszosci laptopowych, dlatego napisalem, ze na ogol laptopowe sie nie sprawdzaja...)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2019 12:04:17 przez juen
[#42] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@juen, post #41

Domyślam się, że będzie różnica. Dlatego nagrywam na 10x i tak polecam.
[#43] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #42

dostepne nagrywarki w sprzedazy maja najnizsza predkosc 16x, i o to mi chodzi, ze to w niczym nie powinno przeszkadzac :) niestety nie mam amigi 32 do testow, ale moja cdtv lyka bez problemu nagrane te predkoscia 16-52x
[#44] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@juen, post #43

Mógłbyś podać jaki to model płyt (ew. producent z zakładki "info od syku" z Nero DiskSpeed")?

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2019 15:04:52 przez sanjyuubi
[#45] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #31

Nagrałem płytę na moim laptopie z nagrywarką typu SLIM. Okazało się, że nagrywarka ta nagrywa z min. prędkością 10x.

A możesz napisać co ma prędkość nagrywania do prędkośc odtwarzania? Bo wiele razy było udowadnianie ze prędkość nagrywania nie ma nic do rzeczy. Ba okazuje sie że lepsza jakość nagrywania jest przy nieco wyższych prędkosciach, tych do których zaprojektowana jest nagrywarka i CD/DVD. Kup jakieś dobre Verbatim AZO i powinno być OK. I najlepiej używaż nagrywarek do komputerów stacjonarnych co kolega wyżej zauważył.
[#46] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@mschulz, post #36

Ale będzie to testo CD marki X nagrane nagrywarką marki Y. Niewątpliwie płyta nagrana prędkością 52x, będzie wypalona gorzej niż 16x, zwłaszcza, przy gorszych nośnikach, gdzie defekty mechaniczne uwypuklają się przy dużych obrotach. Nagrywanie na niskich prędkościach jest kierunkiem w którym należy zmierzać, a nie sztywno się trzymać. Płyta DVD o średniej jakości nagrana z prędkością 2.4x miała u mnie więcej błędów, niż ta sama płyta wypalona prędkościami 4-8x, zagłębiając się w fora entuzjastów wypalania płyt, także znajdziemy informacje, że najniższa prędkość nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty w postaci najlepszego nagrania, chociażby dlatego, że nagrywarki mają różne strategie nagrywania płyt.
[#47] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@sanjyuubi, post #46

.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2019 13:01:51 przez Krashan
[#48] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@sanjyuubi, post #46

Jeśli chodzi o nagrywanie płyt CD-R na Amige CD32 to nie ma tu żadnej filozofii,ani nie trzeba recytować magicznych zaklęć.
TEJ strony ostatnio używam do pobierania obrazów na CD32 i wypalam płyty na swojej nagrywarce DVD LG GH22NS70 Sata używając ImgBurn przy prędkości 8x i przy wypaleniu ok 50 płyt tylko 1 się źle nagrała. Używam różnych nośników od Omegi,Sony,Philips,Verbatim i zdarzało się nawet na jakichś no name typu shivaki nagrać i nie ma problemu an i z nagraniem ani z odczytem takich płyt na konsoli.
Obrazy oficjalnych gier również nagrywają się bez problemu.
Jeśli chodzi o inne konsole to częściej używam nagrywarki DVD IDE lub CD-RW IDE na moim retro PC,gdyż zdarzają się problemy przy nagrywaniu obrazów na nagrywarkach SATA i użycie urządzeń IDE rozwiązuje problem.
Jeśli chodzi o soft to ImgBurn wystarczy w zupełności do nagrywania na praktycznie wszystkie konsole wyposażone w napęd CD lub DVD.
Co do bardziej wybrednych konsol,płyt czy obrazów polecam DiscJuggler,który posiada mnóstwo zaawansowanych funkcji i pozwala rozwiązać praktycznie wszystkie zaistniałe problemy OK
[#49] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@tom256, post #45

@tom256
A możesz napisać co ma prędkość nagrywania do prędkośc odtwarzania?

Szczerze przyznam nie wiem. Nie znam się na szczegółach technicznych.

Faktem jednak jest, że żadna płyta nagrana przy prędkości 16x na nagrywarce w PC nie chodziła u mnie dobrze. Wczytywała się wieki, albo w ogóle. Natomiast nagrane płyty na nagrywarce w laptopie przy prędkości 10x chodzą super. Ponieważ tak jest już stale, nie robię eksperymentów z innymi prędkościami, bo szkoda mi płyt.
[#50] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #49

Nagrywanie z wyższą prędkością inaczej lokuje dane na płycie i starsze napędy przystosowane do wolniejszej prędkości odczytu nie są wstanie nadążyć z odczytem. Wyjaśniłem to najprosciej jak się da, jest o tym wiele informacji na retro forach,ale w skróconym skrócie mówiąc to kazda prędkość nagrywania organizuje inaczej dane na płycie i starsze lasery nie mogą poprawnie rozpoznać struktury danych.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2019 13:55:40 przez FeRu
[#51] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #1

Na szybko potrzebowałem czegoś do stworzenia bootowalnej płyty dla Cd32.
Użyłem ISOCD z Amiga Developer CD v1.1/v2.1 pod WinUAE, bo na PC miałem dane.
Nie zagłębiając się w opcje i możliwości stworzyłem ISO, wypaliłem pod wspomnianym i polecanym również przeze mnie ImgBurn i płytka działa od strzału ok, racja OK
[#52] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@BULI, post #51

a masz mozliwośc sprawdzenia tego na CDTV?
[#53] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Stoopi, post #52

Tak, mam tylko trzeba będzie zrobić TM pod CDTV jak sądzę
[#54] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@BULI, post #53

Odpowiedni TM dla CDTV powinien być na płytce wraz z ISOCD.
[#55] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #1

pod linikem mój screen z makecd jak prosto robi się takie płyty dla cdtv/cd32
https://www.ppa.pl/forum/amiga/34394/gry-w-wersji-whdload-dla-cd32#m612433

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2020 15:55:37 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#56] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@BULI, post #53

Takie ISO można sobie sprawdzać z powodzeniem na WinUAE przed wypaleniem dla pewności.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2020 15:57:32 przez WyciorX
[#57] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@WyciorX, post #56

I ja tylko jeszcze raz dodam. Wszystkie tanks furry, bridge strike, lumberjacki czy pongi i jeszcze trochę innych Amigowych pozycji wypalane są na 16x i śmigają tam gdzie powinny (cdtv, cd32). Soft to wymiennie Nero/imgburn
[#58] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@juen, post #57

zanim napęd się rozkręci to te gry są już wypalone
[#59] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #58

Dlatego wypalam x2 żeby zdążył się rozkręcić.
[#60] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@juen, post #57

Nie jest do konca tak wesolo jak piszesz. Pozwol ze opisze "co i jak" odnosnie dzialania pod CDTV.

1. Bridge Strike - Dziala miodzio. Da sie zabootowac i odpalic prosto z plyty wykozysujac trick z niebootowalna dyskietka w stacji. Udowodnilem to na jednym z SACPow.
Ocena: OK

2. Tanks Furry - Uruchomic w powyzszy sposob sie nie da. Powodem tego stanu rzeczy jest to ze plyta jest widziana ze standardem plikow 8+3. Przez co nazwy plikow sa poucinane.
Nalezy odpalic z shella lub domyslnej ikony. Oryginala ikona posiada rozszezenie "inf".
Ocena:

3. Luberjack - Choc plyta jest widoczna przez moj czytnik w A1200 to CDTV jej nie rozpoznaje.
Kreci plyta i dioda odczytu sie swieci to jednak w ogole nie jest wstanie zalapac z jakim typem plyty ma doczynienia. Tak wiec nie moge stwierdzic nawet czy dziala.
Moze to kwestia wiekowosci juz czytnika.
Ocena: płacz

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2020 16:01:14 przez Phibrizzo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem