[#1] CC0: i Amiga 600
Kiedyś za dawnych może i nie tak dobrych czasów słychać było o kartach rozszerzających pamięć w amidze 600/1200 na port PCIMCIA. Zastanawiam sie czy w obecnych czasach można by dostać takie karty względnie zaadoptować te ogólnie dostępne . Czy ktoś się orientuje jakie muszą być spełnione wymagania aby amiga 600/1200 zobaczyła taka kartę jako dodatkową pamięć ? Zdaje sobie sprawę ,że taka pamięć w amidze 1200 będzie działać z szybkością chip ramu jednak chciałbym cos takiego zaadoptować w amidze 600 .

Benedykt

[#2] Re: CC0: i Amiga 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Karta PCMCIA type II, 4MB (tyle potrafi zaadresować Ami). W A1200 działa wolniej od CHIPu. W programie PrepCard (dołączony do systemu) ustalasz, czy karta ma być widziana jako dysk czy też jako rozszerzenie pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 30.04.07 13:46
[#3] Re: CC0: i Amiga 600

@APC74, post #2

Czy w takim wypadku wystarczy zakupić odpowiednia przelotkę compakt -flash i powiedzmy kartę 32 mega po czym skonfigurować ją jako fast ram 4 mega??

Ciężko będzie dostać kartę comapkt flash 4 mega o i le w ogóle takie były .

Benedykt

[#4] Re: CC0: i Amiga 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Niestety nie mam pojęcia, czy taki eksperyment się uda.
Poza tym, czy taka operacja ma sens - tego typu karty mają ograniczoną żywotność - kilkaset tysięcy operacji zapisu to niby dużo, ale weźmy pod uwagę, że chcesz ją wykorzystać jako RAM a nie jako dysk. Z dysku jednak częściej się czyta niż na niego zapisuje dane a operacje odczytu w tych kartach można wykonywać prawie w nieskończoność (gwarancja dożywotnia)... W przypadku RAM już tak różowo nie jest.

Były 4 MB flaszki, ale to prehistoria.

Ostatnia modyfikacja: 30.04.07 18:59
[#5] Re: CC0: i Amiga 600

@APC74, post #4

Owszem ma sens . Poza kartami turbo inaczej ramu się nieda rozszerzyć w a600 . Pomijając 2 mega pod klapka + 4 mega slow ramu na pcimci da się "poszaleć" Masz w takim wypadku inny pomysł jakiego rodzaju pamięci użyć??

Benedykt

[#6] Re: CC0: i Amiga 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Nie da się przerobić kart CF tak aby były widziane przez AmigaOS jako dodatkowa pamięć. Potrzebujesz kart typu SRAM jak np. http://search.ebay.com/pcmcia-sram_W0QQfromZR40

Ostatnia modyfikacja: 30.04.07 20:01
[#7] Re: CC0: i Amiga 600

@ppill, post #6

Może nie zrozumiałeś tego co mam na myśli . Chodzi mi o podpięcie takiej karty przez przelotkę pcimcia . Nie mam an myśli podpinania tego przez przelotkę ide do kontrolera dysku twardego.

Benedykt

[#8] Re: CC0: i Amiga 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Właśnie chodziło mi o adapter CF>PCMCIA. Nie da rady. Sam mam taki adapter i działa znakomicie jako dysk wymienny a gdy z ciekawości próbowałem skonfigurować go przy pomocy PrepCard jako pamięc pojawiał się błąd(coś o zabezpieczeniu przed zapisem).
[#9] Re: CC0: i Amiga 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

pamiec flash wymaga innego sterownika i ma inna strukture. nie da jej sie uzywac jako ramu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem