kategoria: A1200
[#1] A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?
Wiem że temat w pewnych obszarach mogę dublować, lecz czy pokusiłby się ktoś z szanownych kolegów o konkretny prosty tutorial (opis) w punktach jak najlepiej skonfigurować taki zestaw i postawić najlepsza wersję systemu na takiej konfiguracji ?

Dysponuję karta 2GB SD NA PCMCIA którą szybko i bezproblemowo kopiuję po 2GB danych na dysk Amigi.

Jak najprościej mieć dostęp do wszystkich DEM, GIER i MOD-ow na Amigę, tak skonfigurowanych już aby wszystko jednym kliknięciem odpalało się na tak skonfigurowanej Amidze 1200 ?
Czy istnieje zbiór do pobrania i przekopiowania tylko na hdd aby móc bez instalacji itp ze wszystkiego korzystać ?
Pozdrawiam ;)
amigancik od 25 lat ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 19:34:29 przez amigancik
[#2] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #1

link tu masz gotowce do ściągnięcia. Pliki aktualizowane na bieżąco.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 19:45:02 przez AmiClassic
[#3] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #2

Trzeba się logować ??
[#4] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@Amigo-A1200-040, post #3

Tak.
Login i hasło masz podane w linku
[#5] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@Amigo-A1200-040, post #3

Link jest już z loginem i hasłem, ale jeśli są problemy to spróbuj
ftp://ftp:amiga@grandis.nu

potem : Commodore Amiga/Retroplay
[#6] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #2

Dzięki to jest jakiś pakiet programów, wygląda na niewielki, mnie chodziło wszystkie gry i dema oraz moduły na Amige.
No i pierwsza sprawa nie porusza tematu pierwszego - jak i na jakim systemie skonfigurować HDD, jak wrzucić na dysk Workbench-a ze wszystkiemi potrzebnymi dodatkami, programy do pakowania, muzyki playery, dopusy itp itd...

W dodatku sciagnalem pare dem na Amige 1200 i wszystkie 3 mi sie przy odpalaniu zawieszaja... guru czerwone albo zolte...

Zastanawiam sie czy zakupiona swiezo pamiec A1208 jest ok... ?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 20:55:15 przez amigancik
[#7] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #6

Tam masz wszystko co przerobiono pod WHDLoad i JST, wszystkie gry, dema i magi.

Co do pierwszego, to myślałem, że sytem masz już postawiony, ale jeśli nie poczytaj:
link
[#8] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #6

To jest mały pakiet?
Ściągnij i się przekonaj.
Wszystkiego i tak nie jesteś wstanie ogarnąć.
Braknie ci życia.

A może dema wymagały czego więcej niż posiadasz w Amidze.?
[#9] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@Norbert, post #8

czegos nie rozumiem, tam sa po JEDNEJ albo DWIE gry pod jedna literka wiec gdzie te ogromne zbiory, bo pod pierwszymi plikami to sa pliki tekstowe jakies po 20 kb...
gdzie MOD-y ?
[#10] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #9

Poprzeglądaj sobie katalogi na tym FTP. Jest kilkadziesiąt gier pod każdą literką w formie archiwów LHA. Co prawda wolę oryginalne gry, ale chciałbym to zauważyć.
[#11] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #9

Jak chcesz to ogarnąć jak nawet na ftp nie potrafisz znaleźć czegoś co podawane jest na talerzu? Mody masz tutaj link
To też link z wątku sprzed kilku dni. Trochę wnikliwości jest jednak wskazane.

Co do whdload to obawiam się, że na gołej A1200 nie ma najmniejszego sensu podchodzić do tematu, chyba że masz jakiś fast albo turbo. Nic na ten temat nie znalazłem.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 21:57:46 przez misiek2
[#12] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@misiek2, post #11

W tytule wątku jest 8MB Fast
[#13] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #9

Tu fragment listy na literę M: link

Ile widzisz tytułów jeden czy dwa?
[#14] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #13

no nie wiem, cos przed chwila pokazywalo mi po dwa lub jednym tytule... dziwne...
Ale wracajac do tematu pierwszego jak wrzucic tego WB Classica najprosciej tak zeby wszystko bylo i smigalo oraz zeby widzial dysk 40gb lub w dwu partycjach np 10 system i 30 reszta ?
[#15] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #14

Pytanie: ogarniasz temat WinUAE?
Poczytałeś wątek, który Ci podlinkowałem? Tam są podlinkowane dwa tutoriale.
Pierwsza partycja musi być mniejsza niż 4GB. Pod system ludzie zazwyczaj tworzą partycję około 500MB.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 23:11:49 przez AmiClassic
[#16] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #15

Czy jest mozliwe zainstalowanie Classic WB bez uzycia pC-ta ? Nie chce rozkrecac Amigi, bo to jej nie sluzy, zwazywszy ze ma tyle lat...
[#17] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #16

Jest możliwe zainstalowanie ClassicWB bez PC'ta, i jest to opisane na stronie tego pakietu.
Jeśli ten 40GB dysk masz oryginalnie w Amidze i masz kicka przynajmniej 3.1 to większej partycji niż 4GB nie zrobisz. Jeśli chcesz większe partycje musisz rozkręcić Ami.
Wybór należy do Ciebie.
[#18] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #17

A czemu nie zrobi większej partycji bez rozkręcania?
[#19] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #17

Kickstart mam oryginalny wiec chyba 3.0. Teraz jak mam HDD z systemem to nie moge zbotowac tak Amigi zeby mi pokazalo dyskietke startowa, tak jak pokazuje bez HDD...
Jest opcja na odpalenie Amigi 1200 tak jakby nie bylo fizycznie dysku zeby wyskoczyla ta dyskietka wjezdzajaca do stacji dyskow i tam pokazuje numer Kickstartu ?

Czy nie da sie skonfigurowac HDD w Amidze tak zeby zobaczyl partycje powyzej 4GB ???

Jak odpalam dyskietke ADF z tego katalogu WB Classic to prosi o to zeby na dysku DH0 byl plik system.zip czy mozna jakos ten system.hdf przerobic na system.zip ? zeby go wrzucic na DH0: ?
[#20] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@nostrum666, post #18

Bo jeśli chce partycje większe niż 4GB to taki dysk da się spartycjonować tylko pod WinUAE.
Zresztą podlinkowałem tu inny wątek link, w którym walczono z takim dyskiem.
[#21] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #19

Kobra z tamtego wątku zrobił tak jak mu poradziłem i do tego kupił kicka 3.1 (oryginała Commodore). Pod 3.0 a nawet pod 3.1 nie zrobisz nic Amigą, żeby mieć partycje powyżej 4GB.

ClassicWB trzeba zainstalować po WinUAE i cały system spakować do zipa pod DirectoryOpus'em i wrzucić na partycję startową dysku HD.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2019 00:36:47 przez AmiClassic
[#22] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #21

Nie do końca tak jest. Sam mam dysk 60 GB i robiłem wszystko na Amidze a nie UAE. Też linkowalem w jednym z wątków moje boje z dyskiem i nieprawda jest że da się tylko pod WinUAE. Kwestia odpowiedniego scsi.device i systemu plików.
[#23] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #21

No bez przesady.
Duży dysk bez problemu ,w standardzie obsłuży, WB3.5 i WB3.9.
Nie posiadajac tych systemow nalezy posiłkować się odpowiednią wersje scsi.device.
Dochodzą do tego różne wersje FastAta i 4EIDE'99 od Elboxu, które tez to potrafią.
[#24] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@nostrum666, post #22

Czytałem, czytałem. Spróbuj zrobić to pod OS 3.1 nawet z podmienionym SCSI i PFS'em.
[#25] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@Norbert, post #23

To że OS 3.5 i 3.9 to potrafią to ustaliliśmy w wątku Kobry. To że FastATA rozwiązuje problem to wiadomo. Ty sugerujesz autorowi kupno FastAty za 500 zl i OS'a za 300 (ostatecznie można znaleźć w necie za darmo). Samo SCSI nie rozwiązuje całkowicie problemu co do partycjonowania na więcej niż dwie partycje.
Jeśli autor będzie miał takie widzimisie to kupi, ale najpierw musi wymienić ROM na 3.1.
Ja rozpatruje jego obecną konfigurację i najszybszy sposób na spartycjonowanie tego dysku. Jedynym problemem może być podłączenie dysku z Ami do PC'ta, ale tu koszt to około 15 zł za adapter.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2019 10:56:35 przez AmiClassic
[#26] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@amigancik, post #19

Tu masz spreparowane pliki do zainstalowania CLassicWB Full na realnej Amidze: link
[#27] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #24

Przecież tak własnie zrobiłem. Goły 3.1, PFS3, scsi 46.0 i 3 partycje po około 18GB (poza systemową, 500 MB).
[#28] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@AmiClassic, post #25

Nie sugeruje, tylko się odnoszę do stwierdzenia ze duże dyski można przygotować tylko na winuae .
Co nie jest prawdą.

A co zrobi amigancik, to już jego wybor
[#29] Re: A1200 + 40GB HDD z 8MB FAST + 2GB SD na PCMCIA i co dalej?

@Norbert, post #28

I tego się trzymajmy bo się offtop robi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem