[#1] Nagrywanie gier na dyskietce
Witam, chciałem nagrać kilka gier na dyskietkach. Znalazłem kilkadziesiąt sztuk na strychu do Amigi. Większość sformatowała się bez błędu, niestety podczas nagrywania pasek postępu się zatrzymuje. Udało się nagrać na 3 dyskietkach a z resztą jest problem. Czy mimo że udało się sformatować, może okazać się że dyskietka jest uszkodzona?

Nagrałem Canon foder na 3 dyskietkach. Włożyłem pierwszą i po obejrzeniu intra miałem włożyć dysk nr 2, gdy to uczyniłem obraz zaczął migac a informacja o dysku nie znikła. Jaka może być przyczyna?

Mam amige 1200, kickstar 3.1 bez pamięci fast
[#2] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #1

Taka, że to pirat ;)

Nie pamiętam dokładnie, ale trzeba było jakoś zmienić dyskietkę na 1 lub 3 i znowu wsadzić 2 czy coś.
[#3] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #1

W czym formatujesz dyskietki? X-copy? Dajesz formatowanie z weryfikacją?
[#4] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@snifferman, post #3

Z poziomu workbencha. Klik na belkę i jedziemy z tym światem 😉
[#5] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #4

To nie wiem czy Workbench robi weryfikację. Ja zawsze używałem x-copy. Format z weryfikacją i tak samo nagrywanie. Wszystkie błędy(prawie wszystkie) widzisz jak na tacy.
[#6] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@snifferman, post #5

Nagrałem X-COPY, Wykonałem format z weryfikacją 15 dyskietek. Następnie poprzez tsgui próbowałem nagrać z pcmcia róże gry zapisane w pliku ADF. Niestety za każdym razem proces podczas nagrywania nagle się zatrzymuje w różnych miejscach.

[#7] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #6

Może zrób taki eksperyment - za pomocą tsgui zrób obraz adf z "pewnej" dyskietki i nagraj go na twardy dysk, a potem tego adf'a z twardego dysku nagraj na jednej z tych 15tu dyskietek.
[#8] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@morph123, post #7

Według Twojego sposobu poszło za pierwszym razem. Adfy pobrałem z chomika .
Skąd mogę pobrać sprawdzone pliki ?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2019 23:46:33 przez mw88
[#9] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #8

Z pierwszego linku w googlu
[#10] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #8

Pliku możliwe ze są ok. tylko problemem może być transfer z CF.
[#11] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #6

Ja miałem problemy z nagrywaniem adfów na przerobione stacje od PC.
Na oryginalnych nagrałem bez problemów
[#12] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@Marcin74, post #11

Udalo sie nagrac superfroga na 4 dyskietkach ale pojaiwa sie Access Disk.... i leci jedynie demo gry ;/
[#13] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #12

Wciśnij przycisk FIRE na joysticku
[#14] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #8

Kompilacja tosec?
[#15] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@Norbert, post #13

Pomogło, wcześniej jednak musiałem naprawić joystick bo kabel od fire się oderwal ;)
[#16] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #15

nie będę zakładał nowego wątku bo mam podobny problem
próbuje nagrać gre z adf z goteka jako df1 podłaczonego do zew portu a1200
na df0 stacji wewnętrznej, odpalam xcopy pro zaznaczam z df1 na df0 z weryfikacją i poszło
ale te gry się nie wczytują, wczytuje się tylko ten bootloder z dyskietki a potem jest różnie, czarne ekran, czerwony ekra, guru, zwiechy, albo stacja w ogóle nie czyta
kilstart 3.0

przenoszenie z plików adf na dyskietki to inaczej się robi przez programy czy mogę z goteka bezpośrednio
gotek z FF w najnowszej wersji
[#17] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@JacK_Swidnik, post #16

A przez GoADF próbowałeś? Ale z goteka właśnie przez xCopy, chyba najszybciej.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 10:55:38 przez MariuszK
[#18] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@MariuszK, post #17

nie rozumiem
[#19] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@JacK_Swidnik, post #18

Czy próbowałeś może użyć programu GoADF, który jest całkiem niezły i polskiej produkcji - do skutecznego rozwiązania napotkanego przez Ciebie problemu? Posiada on opcje odtwarzania plików adf (obrazów) na fizyczne nośniki zwane również dyskietkami.
Mógłbyś wtedy pominąć używanie emulatora napędu dyskietki zwanego powszechnie gotekiem, i bezpośrednio z systemu operacyjnego odtworzyć plik na nośnik.

Jaśniej nie umiem.
[#20] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@JacK_Swidnik, post #16

spróbuj kilka wersji nagrac tej samej gry lecz z róznych .adf. Być może cracki daja popalic lub nagrywasz wersje gry 1200 na 500 lub odwrotnie.
[#21] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@MariuszK, post #19

nie jeszcze tego programu nie widzialem, pomimo że mam od kilku miesięcy licencjie
jakoś nie miałem ani czasu ani takiej potrzeby szeroki uśmiech
dziś zobaczę
[#22] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@Stoopi, post #20

tak sprawdzałem na kilku adf-ach a nie na jednej i tej samej
[#23] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@JacK_Swidnik, post #22

Sprobuj z D-Copy jeszcze jak bedzie z nagrywaniem.
[#24] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@MariuszK, post #19

no dobra mam goadf i jak to mam zgrać?
widzę ze jest opcja nagrywania w drugą stronę do adf a mnie interesuje z adf do df0
wiem już o co chodzi w tym programie ale ja nie mam na dysku plików adf a na pendrivie

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 12:41:08 przez JacK_Swidnik
[#25] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@JacK_Swidnik, post #24

Jeśli gotek jest z HXC, to jest proste narzędzie do kopiowania plików bezpośrednio z pendrive/karty SD na dysk (hxcfe).
[#26] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@JacK_Swidnik, post #24

Wiesz, to są stare sprzęty i mają swoje humory. Może stacja Ci nie domaga, może dyskietki, może sama Amiga... Ja wczoraj nagrałem chyba ze 4 dyskietki zanim machina ruszyła po szynach...

Z tym, że zgrywałem normalnie programikiem DiskWiz z HDD do DF0:
[#27] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@nogorg, post #26

Jeśli dysk jest niedosowy, a plik dms to można też założyć rad: wielkości dyskietki i tam zgrać obraz dyskietki. Tu błędów zapisu nie będzie.
[#28] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@mw88, post #1

Jesteś pewien, że stacja jest w 100% sprawna? Wystarczy, że np. będziesz miał zakurzony czujnik zapisu na dyskietce i już mogą być pewne problemy z nagrywaniem, a więc późniejszym odczytem.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 15:02:26 przez pgru2
[#29] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@pgru2, post #28

tak, sprawna nawet nowa, testowałem na dwóch amigach i to samo
zaraz podłącze a500 i sprawdze, dyskietki nie mają błędów

może ja mam te adf uszkodzone i dlatego bo z adf też nie wczytuje z df1 na a1200

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 15:25:17 przez JacK_Swidnik
[#30] Re: Nagrywanie gier na dyskietce

@JacK_Swidnik, post #29

na A500 rev 6A kick 1.3 nagrane dyskietki działają
ot zagadkapomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem