[#1] Amiga 1200 tasiemka do dysku.
Witam kolegów Amigowców. Niedawno kupiłem sobie na A**o Amigę 1200. Niestety brakuje w niej tasiemki do dysku. Czy była ona "w standardzie" z 1200-tką czy dokupowało się ją osobno. Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy mam prawo się kłócić ze sprzedawcą... Bo pamiętam, że w A600 była tasiemka nawet jak kop-startowy był za stary na zbootowanie z dysku twardego.

Kolejna sprawa to ciekawa usterka (kupiona z Amigą świadomie). Czy ktoś z Amigowych hardwareowców miał coś takiego na warsztacie... JAkby nie dochodził sygnal z czujnika obecności dyskietki. Wkładam dyskietkę cicho i głucho. Czy to możliwe, że Paulina podziękowała za współpracę czy tylko jakiś krochmal do okoła? W elektronice jako takiej jestem nawet zorientowany (duszą fanatyk, papierami technik elektroniki a za 2mce. inżynier) ale w Amigach robiłem mało. Głównie wypadanie fonii i padaczki zasilaczy.

Z góry dzięki za pomoc.

[#2] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #1

... Niestety brakuje w niej tasiemki do dysku. Czy była ona "w standardzie" z 1200-tką czy dokupowało się ją osobno. ...

Zalezy jaka to byla Amiga tzn. byly w sprzedazy (jak mi wiadomo) A1200 w ktorych fabrycznie montowano dysk, ale przypuszcza ze zalapales sie na "normalna" tysiacdwusetke i w takich trzeba sie samemu zaopatrzyc w tasemke, albo przejsciowke.

[#3] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #1

ad1. Najprościej kupić w efunzine lub animart na allegro ciężko dostać

najtaniej to zrobić samemu . Nie takie to trudne.

ad2. Chyba Ci padła stacja dyskietek albo kabelek do niej . W pierwszej kolejności sprawdź stację z inną amiga albo inną stacje z Twoja amigą

Benedykt

[#4] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Jasne, że lepiej zrobić. Zobaczę tylko czy i po ile mogę mieć te "wąskie" złącza na tasiemkę.. no i tasiemka też musi być wąska.. Do zaciskania mam nawet specjalne małe imadełko :)

[#5] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #4

A mi sie niedawno udalo w zwyklym sklepie elektronicznym kupic za 9z przejsciowke 2,5" -> 3,5", ma jeszcze dodatkowe gniazdo zasilania wiec sobie w kolejnym miejscu doprowadzilem prad do plyty :)

[#6] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #4

Jeśli jesteś wstanie wykonać taki kabelek to zrób ich więcej i daj ogłoszenie w dziale giełda . Żuć dobra ceną np 10 pln . Sam chętnie bym kupił .

Benedykt

[#7] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #1

A1200HD miała tasiemkę z wbudowanym dyskiem. A1200 nie HD nie miała.
[#8] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #1

cześć

Firma Commodore, póżniej też Escom wypuszczały przeróżne modele Amig. Były wersje A600 z sankami, kabelkiem do HD i były też takie które nie były w nie wyposażone. Tak samo jest z A1200. Ja mam od nowości A1200 Escom i nie było w niej kabelka do HD, ani sanek. Więc nie masz sie co kłócić ze sprzedawcą . Ciesz sie ,że w ogóle dostałeś Amigę.

pozdrowienia,

mic

[#9] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #1

Ostatnio wygrzebałem swoją starą amigę CDTV z piwnicy. Po włączeniu jej okazało się, że oprócz kilku innych usterek wynikających z długiego czasu leżakowanie w kiepskich warunkach, pojawił się też problem który opisuje kolega - stacja dysków kiepsko rozpoznawała obecność dyskietyki, a jak juz rozpoznawała to w ogóle nie reagowała na "write protection". Przypuszczałem, że przyczyną może być mikro przełącznik odpowiedzialny za te sygnały. I tak też było - wylutowałem go i sprawdziłem omomierzem: "0L" w stanie rozwartym (czyli ok) i ok kilka set omów w stanie zwartym (czyli kiepsko). Na początku chciałem zastąpić go jakimś przełącznikiem hebelkowym i przełączać go ręcznie... później jednak stwierdziłem, ze i tak nie mam nic do stracenia wiec mogę go próbować rozebrać i przeczyścić. Niestety badziewie to jest delikatne i dość małe więc trzeba bardzo uważać aby czegoś nie połamać o nie zgubić. Po rozebraniu na części pierwsze przetarłem delikatnie elementy stykowe papierem ściernym (te bardziej schowane w głąb oczyściłem poprzez drapanie ich igłą). Poodginałem też blaszki po to aby miały lepszy kontakt. Następnie złożyłem wszystko do kupy i ponownie w obroty poszedł omomierz - 0,1 oma na zwartym czyli rewelacyjnie. Mikroprzełącznik wlutowałem na swoje miejsce, stację złożyłem... i wszystko działa od kilku dni bez zastrzeżeń.

Mam tylko nadzieje, że sposób wykrywania dyskietki w stacji A1200 jet taki sam jak w stacji od ACDTV i tym samym mój post nie jest ofpotem...
[#10] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@mosfet, post #1

Skoro ten temat odżył, to wrzucę link do przejściówki z laptopowego CD na taśmę 2.5 cala, dzieki czemu można spiąć dysk 2.5 cala z laptopowym napędem CD bez dodatkowych przejściówek. Trzeba tylko odpowiednio długą tasiemkę 2.5 cala (mam tak zrobione w A1200 i działa, dokładnie na takiej samej przejściówce).

http://www.allegro.pl/item269533338_adapter_do_napedu_cd_do_drobnej_przerobki.html

Rozwiązanie o tyle dobre do dekstopa, że przejściówka ma wymiary tylnej ścianki napędu, więc nie ma problemów z wystającymi elementami.

Ostatnia modyfikacja: 21.11.07 10:03
[#11] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@wali7, post #10

tam pisze ze do drobnej przerobki, ale nie pisze jakiej wiec skoro uzywasz tego to powiedz mi co to za przerobka, bo zastanawiam sie czy kupic.

[#12] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@Banderas, post #11

Wystawiający tego nie wie.... :)
Tydzień temu kupowałem u niego w sklepie (w Krakowie) kilka tych przejściówek i powiedziałem mu, że to pasuje do A1200...
On się ucieszył i powiedział, że może wreszcie je sprzeda i że wrzuci je na Allegro w dziale Amiga, na kartce sobie tylko spisał do jakiego to modelu Amigi i po co :)

Generalnie sprawa jest prosta:
Potrzebujesz odpowiednio długą taśmę 2.5 i stosowną ilość złączek do niej (dla jednego urządzenia... gdy masz HDD np. na SCSI, dwie złączki, dla dwóch urządzeń trzy złączki), taśmę wpinasz z jednej strony w płytę A1200, i potem bezpośrednio HDD 2.5 cala i CD ROM od laptopa poprzez tą przejściówkę.
Musisz oczywiście mieć jedno urządzenie master a drugie slave (CD zazwyczaj są fabrycznie slave - w każdym razie u mnie grało bez żadnych przeróbek). Popularny napęd Teac 224E po spięciu razem z HDD generował błedy odczytu z HDD, drugi egzemplarz tego Teaca też. One mają jednak spory pobór prądu (1.5 A), a tu przecież zasilanie idzie ze złącza HDD dedykowanemu jednemu urządzeniu. Kupiłem na Allegro CD z możliwie najmniejszym poborem (0.5 A) i działa. Działało też po zamontowaniu napędu DVD RW z mojego laptopa (pobór tez mniejszy od 1 A).
To wszystko :)

Podejrzewam, że będzie też działało w A600, jednak nie mam tej Ami i nie mam jak sprawdzić.

Ostatnia modyfikacja: 21.11.07 13:08
[#13] Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.

@wali7, post #12

aha czyli w sumie nic strasznego. Zastanawiam sie tylko ile moj dvd zre pradu, ale jak co to chyba mozna osobno doprowadzic do niego zasilanie w sensie ze uciac zylki na tasmie odpowiedzialne za zasilanie i od strony napedu podlaczyc je odpowiednio powiedzmy ze bezposrednio do zasilacza i to powinno byc nawet fajne rozwiazanie bo odciazylo by sciezki na plycie amigi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem